Niču reciklažna dvorišta po cijeloj Hrvatskoj

Nakon Varaždina, Klanjec, Kumrovec, Pregrada, Sv. Filip i Jakov...

U Hrvatskoj treba izgraditi čak 97 reciklažnih dvorišta, EU financira u pravilu preko 80 posto potrebnih troškova. Koliko će ta sredstva biti iskorištena najviše ovisi o spremnosti gradova i općina da pripreme projekte

U sustavu zbrinjavanja otpada značajno mjesto zauzimaju reciklažna dvorišta na koja se privremeno prikuplja otpad prije daljnje prerade. Značajna sredstva za otvaranju reciklažnih dvorišta osiguravaju se iz EU fondova, a u Hrvatskoj je otvoreno više desetaka manjih reciklažnih dvorišta, smještenih uglavnom uz odlagališta. No u posljednje vrijeme otvaraju se reciklažna dvorišta koja će djelovati u sustavu županijskih centara za gospodarenje otpadom, a za cijelu Hrvatsku predviđeno je otvaranje čak 97 mobilnih ili fiksnih reciklažnih dvorišta, koliko ih je naznačeno u očevidniku Ministarstva zaštite okoliša.

Ovog je ljeta tako u Varaždinu otvoreno veliko reciklažno dvorište Varaždin na Motičnjaku čiju izgradnju je u 40,3 postotnom iznosu sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 4,5 milijuna kuna od čega je udio Fonda 1,8 milijuna kuna za radove i stručni nadzor te 110 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju.

U Ministarstvu zaštite okoliša su proteklih dana odobrena sredstva i za još dva veća reciklažna dvorišta. Odobreno je financiranje ovakvog projekta za grad Klanjec, te općine Desinić, Kumrovec, Kraljevec na Sutli, Tuhelj i Zagorska Sela. Prijava je izvršena od strane Grada Klanjca na Poziv za dostavu projektnih prijedloga za građenje reciklažnih dvorišta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.; Specifični cilj – Smanjena količina otpada koja se odlaže na odlagališta, koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo krajem ožujka, završen je postupak dodjele bespovratnih sredstava te je odobren ovaj zajednički prijavljeni projekt.

Odlukom o financiranju odobrava se Gradu Klanjcu kao prihvatljivom prijavitelju za izgradnju reciklažnog dvorišta sufinanciranje troškova iz Kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 1.999.395,75 kn.

Sufinanciranje ovog važnog projekta za iznosi 84,99%, a preostalih 15% sufinancirat će šest jedinica lokalne samouprave zajedno, jer će buduće reciklažno dvorište zajedno i koristiti.

Odobren je i projekt gradnje reciklažnog dvorišta za Sveti Filip i Jakov, turističko mjesto kraj Biograda, također iz programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Vrijednost ovog projekta je 2,888.609 kuna, a općini je odobreno sufinanciranje u iznosu od 85 posto, odnosno 2,451.917 kuna. Buduće reciklažno dvorište Općine Sv. Filip i Jakov na površini od oko tri tisuće četvornih metara smješteno je na lokaciji iznad tzv. Banovih bora, sjeveroistočno od centra naselja Sv. Filip i Jakov i Jadranske magistrale.

Grad Pregrada je proljetos prijavio projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša. Projektom je planirana izgradnja reciklažnog dvorišta namijenjenog odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada na kojem je moguće odvajanje svake komponente kao buduće sirovine za reciklažu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.749.252,00 kuna, a grad Pregrada ostvario je prva bespovratna sredstva u iznosu od malo manje od 1,5 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstva je Odlukom odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a radi se o prvim EU sredstvima za Grad Pregradu....

Projekata je dosta, a o spremnosti i spretnosti jedinica lokalne samouprave najviše ovisi kad će i u kolikoj mjeri biti iskorištena sredstva koje nam je EU za ove potrebe stavila na raspolaganje.

Edvard Šprljan

VEZANE VIJESTI

I u Škotskoj zabranjeni plastični štapići za uši!

Škotska je prva u Ujedinjenom Kraljevstvu službeno zabranila proizvodnju i prodaju plastičnih štapića za uši. Zaštitnici okoliša su oduševljeni ovom zabranom kojom će se utjecati na smanjenje količina ove opasne vrste otpada te zaštititi životinjski svijet i morski ekosustavi.

Tko će preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu?

Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreba te provedu detaljnu istragu uzroka požara.

Prelog je sa stopom oporabe od gotovo 60 posto među najboljima u Hrvatskoj

Otpad se u Prelogu odvojeno prikuplja već deset godina, a danas ga razvrstava i svako kućanstvo u tom međimurskom gradu. U žute spremnike odlaže se PET ambalaža, plavi spremnici su namijenjeni za papir, smeđi za biootpad, a u crne se odlaže sav ostali miješani komunalni otpad – ili smeće kako ga u Prelogu zovu, sve ono što se ne može oporabiti.

Stjepan Kovač: Čakovec u svemu prati europske trendove

Ako gledate nezavisna istraživanja koja se provode po Hrvatskoj uspoređujući jedinice lokalne samouprave, Čakovec je uvijek pri vrhu. Bila to zaštita okoliša, nadstandard u obrazovanju, odnos prema udrugama civilnog društva ili pak poduzetnička klima, Grad Čakovec ulazi među najuspješnije jedinice lokalne samouprave u zemlji. Uspoređujemo se, ponajprije s onima koji su na nekim područjima bolji od nas, koristeći njihova iskustva i međusobno surađujući kako bi bili što bolji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER