U prvoj sezoni projekta Od izvora do mora prikupljeno više od 15 tona otpada

Nositelji najuspješnijih akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora nagrađeni su novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna

Više od 15 tona ambalažnog i drugog otpada prikupljeno je u 12 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su se ove godine u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora održale širom Hrvatske. Udrugama civilnog društva, nositeljima najuspješnijih akcija čišćenja, jučer su dodijeljene i novčane nagrade na konferenciji 48 sati – 10. susretu gradonačelnika i poduzetnika u hotelu Le Méridien Lav u Podstrani.

Taj društveno odgovoran projekt, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama, od travnja do studenog ove godine obuhvatio je akcije čišćenja u Iloku, Karlovcu, Novigradu, Poreču, Rijeci, Velikoj Gorici, Zadru, Zagrebu i Županji te na otocima Braču, Lokrumu i Prviću, a u njima je sudjelovalo više od 550 osoba. Tri najuspješnije akcije među njima birale su se prema količini otpada koja je prikupljena po sudioniku akcije.

U akciji Očistimo smeće s naših jezera 125 Velikogoričana čistilo je otpad oko jezera Čiče / Fotografija: Filip Kos / PIXELL

Zahvaljujući osobitoj motiviranosti i trudu prvo je mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojila Športsko-ribolovna udruga „ODRA”, koja je s partnerima KUD-om „Čiče”, DVD-om „Čiče” i Agroedukom Zagreb organizirala akciju čišćenja obale velikogoričkoga jezera Čiče, a u akciji je prikupljeno 143 kilograma otpada po sudioniku.

„Na akciju čišćenja motivirala nas je nostalgija s kojom smo se sjećali prošlih vremena kad smo provodili sate kupajući se i družeći se na našem jezeru. Velik broj ljudi koji se odazvao na akciju pokazao je, međutim, da nismo usamljeni u želji da vratimo sjaj jezeru, koje je već deset godina zapušteno i zagađeno. Osim zbog obale, koja je sada čišća, zaista smo sretni što smo na ovaj način osvijestili brojnim našim sugrađanima da se treba s više poštovanja odnositi prema okolišu i da ne treba odlagati otpad u prirodu. Ova nagrada na koju smo ponosni priznanje je za uloženi trud, ali je i moralni i financijski poticaj da nastavimo organizirati akcije i potaknemo uređenje jezera kako bismo vratili život na jezero Čiče”, izjavio je prilikom preuzimanja nagrade Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a „Čiče”.

Trideset volontera TZG Vodica i Ekološke udruge Šepurine zajedno s građanima proveli su akciju čišćenja u mjestu Šepurine na otoku Prviću / Fotografija: Duško Jaramaz / PIXELL

Drugo mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je u akciji prikupila 67 kilograma otpada po sudioniku, dok je iznosom od 5.000 kuna za treće mjesto zbog 11 kilograma otpada po sudioniku nagrađeno Društvo prijatelja cvijeća i zelenila iz Zagreba.

Zagrebačka akcija čišćenja provedena je na području od Mosta mladosti do Jakuševca / Fotografija: Davor Puklavec / PIXELL

Dodjelom tih nagrada završena je prva sezona projekta Od izvora do mora, kojemu je cilj podizati svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. „U Coca-Coli kao društveno odgovornoj tvrtki neprestano tražimo nove načine da pridonesemo očuvanju prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Voda je jedno od najvećih hrvatskih bogatstava i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale jer joj tamo nije mjesto. Drago nam je što je projekt Od izvora do mora u prvoj godini naišao na tako dobar odaziv udruga i građana jer znači da su prepoznali njegov cilj. Uime tvrtke iskreno zahvaljujem svim sudionicima akcija na uključenosti te se, potaknuti dobrim rezultatima, nadamo sudjelovanju još većega broja udruga i građana sljedeće godine, a time i još manjoj količini otpada u prirodi”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut „Ruđer Bošković”.

Više podataka o projektu Od izvora do mora možete pronaći na stranicama odizvoradomora.hr, kao i našem portalu.

Od izvora do mora / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok

Povodom Međunarodnog dana Dunava koji se obilježava u petak, dana 29. lipnja 2018., udruga „Cuccium“ u suradnji s tvrtkom Coca Cola i Hrvatskim vodama te lokalnim udrugama lovaca i ribiča organizira akciju čišćenja iločke obale Dunava.

Iločani u velikoj akciji očistili dva kilometra obale Dunava

Nakon Županjaca i Zagrepčana u akciji čišćenja hrvatskih obala sudjelovali su i Iločani. Akciju pod nazivom Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok organizirala je udruga Cuccium, a obuhvatila je dva kilometra dunavske obale.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER