Počeo projekt očuvanja hrvatskih vodnih bogatstava Od izvora do mora

Coca-Cola pokrenula projekt kojim s udrugama i građanima čisti obale mora, rijeka i jezera od ambalažnoga otpada

Projekt Od izvora do mora pokrenut je u cilju poticanja akcija čišćenja hrvatskih obala te podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

U cilju očuvanja hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskoga mora te njihovih obala uoči Dana planeta Zemlje pokrenut je društveno odgovorni projekt Od izvora do mora koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama civilnoga društva i partnerskim institucijama. U prvoj akciji čišćenja, koju je uz rijeku Koranu uz podršku Coca-Cole organizirala karlovačka Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“, uz više od stotinu građana sudjelovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te drugi predstavnici partnerskih institucija, županije i grada.

„Coca-Cola kao društveno odgovorna tvrtka stalno traži nove načine kako dodatno očuvati prirodna bogatstva i pridonijeti čistoći okoliša. Ovaj projekt pokrenuli smo s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva jer želimo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Voda je veliko bogatstvo i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale jer joj tamo nije mjesto. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada kojom je javno obznanila svoj cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega pića bilo gdje u svijetu osigura povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, izjavio je direktor franšize za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju u Coca-Coli Adria Luca Santandrea tijekom predstavljanja projekta.

U prvu su se akciju kojom je predstavljen projekt uključili i predstavnici Vlade Republike Hrvatske koji partnerski podržavaju projekt Od izvora do mora.

„Veseli me što ususret Danu planeta Zemlje imamo prigodu sudjelovati u događaju koji na izravan način uključuje lokalnu zajednicu u postupak zaštite prirodnih bogatstava. Naglasak je svih naših aktivnosti u području gospodarenja otpadom upravo na lokalnoj zajednici, na ljudima s kojima ćemo zajednički dosegnuti ciljeve do 2020. u razvrstavanju otpada“,  istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike projekt podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut „Ruđer Bošković“. 

„Svaki čovjek ima odgovornost prema okolišu i svojim svakodnevnim ponašanjem treba doprinijeti da on bude u što većoj mjeri očuvan. To se odnosi i na tvrtke tako da je pohvalno kad kompanije pokreću društveno odgovorne inicijative poput ove. U ovoj konkretnoj akciji pokupit ćemo otpad iz prirode koji su bacili neodgovorni pojedinci, no kontekst je puno širi. Želimo poslati poruku da "OTPAD NIJE ZA BACIT!" i da ga treba zbrinjavati na ekološki, usudio bih se reći, civilizacijski prihvatljiv način“, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, koji se također uključio u karlovačku akciju čišćenja.

Potporu su akciji pružili i Grad Karlovac te Karlovačka županija u nastojanju da se što veći broj Karlovčana osvijesti u pogledu pravilnoga odlaganja otpada, što je za grad koji živi na četiri rijeke, a u posljednje vrijeme ugošćuje i sve više turista, iznimno važno​.

„Karlovačka županija svoje prirodno bogatstvo nastoji očuvati u što izvornijemu obliku kako bismo ostali turistički najuspješnijom kopnenom županijom. Naš je cilj razvoj, ali održivi razvoj koji ne šteti prirodi i okolišu. Ova je ekološka akcija vrijedan doprinos podizanju ekološke svijesti građana i našim nastojanjima da na prirodnim bogatstvima, čistoći i ljepoti naših rijeka i njihovih obala gradimo sliku turistički privlačne i poželjne županije te područja ugodnoga za posjetitelje, ali i ljude koji u njoj žive", naglasio je karlovački župan Damir Jelić.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo: „Grad Karlovac uključio se u ovu hvale vrijednu akciju zbog dodatnoga podizanja važnosti ekološke osviještenosti. Na nama je da svojim odgovornim ponašanjem i postupcima stvaramo budućnost za buduće naraštaje. Mogu reći kako se cijeli gradski sustav na razini svakodnevnoga obavljanja aktivnosti brine za naš okoliš, a posebno smo ponosni što naš grad nosi i epitet grada parkova. Ovakve su akcije posebno važne jer nas potiču da počnemo mijenjati vlastite navike, a sve u cilju brige o našemu ekosustavu“.

Organizatori karlovačke akcije, Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“, pozvali su i druge nevladine udruge na uključenje u projekt Od izvora do mora. „Provedbom ove akcije željeli smo skrenuti pozornost da i područja uz rijeke u samom centru grada kriju velike količine otpada, ali i da ovakvim inicijativama možemo zajednički pridonijeti rješavanju ovoga problema. Drago nam je da se u akciju uključio velik broj građana i organizacija, a nama će to biti dodatni poticaj za daljnji rad u području zaštite okoliša kroz akcije čišćenja otpada, ali i širenje edukativnih aktivnosti u vrtićima i školama Karlovca i Karlovačke županije. Pozivam sve udruge da se uključe kako bismo u cijeloj Hrvatskoj imali čišće obale rijeka, jezera i mora“, naglasio je Žarko Latković, predsjednik Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena“.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnog društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 takvih akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna. 

Projekt Od izvora do mora dio je Coca-Colinih širih nastojanja kao predvodnika u društveno odgovornom poslovanju da doprinese odgovornomu korištenju i kvalitetnom zbrinjavanju ambalaže. Tako se više od 85 posto Coca-Coline ambalaže danas može u potpunosti oporabiti. U 2016. godini u cijelome svijetu iskorišteno je oko 195 000 tona reciklirane plastike za izradu Coca-Colinih boca, te je tvrtka pomogla preusmjeriti više od 1,4 milijuna tona plastične (PET) ambalaže s odlagališta otpada u postupak recikliranja i ponovno iskorištavanje.

Od izvora do mora / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

LarvalBot pomaže pri obnovi Velikog koraljnog grebena

Klima se mijenja mnogo brže no što se vrste tomu mogu prilagoditi pa stoga znanstvenici poticanjem širenja vrsta, posebice onih ugroženih, nastoje ubrzati evoluciju. Takva intervencija može se opisati kao prirodna selekcija s malo ljudskog poticaja – ili, u ovom slučaju, uz pomoć robota.

Iločani u velikoj akciji očistili dva kilometra obale Dunava

Nakon Županjaca i Zagrepčana u akciji čišćenja hrvatskih obala sudjelovali su i Iločani. Akciju pod nazivom Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok organizirala je udruga Cuccium, a obuhvatila je dva kilometra dunavske obale.

Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok

Povodom Međunarodnog dana Dunava koji se obilježava u petak, dana 29. lipnja 2018., udruga „Cuccium“ u suradnji s tvrtkom Coca Cola i Hrvatskim vodama te lokalnim udrugama lovaca i ribiča organizira akciju čišćenja iločke obale Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER