Projekt Od izvora do mora nastavlja se i 2020. godine

Čak 15 tona otpada uklonjeno iz prirode u drugoj godini projekta Od izvora do mora

Novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna nagrađene su najuspješnije udruge koje su u drugoj godini projekta Od izvora do mora čistile obale rijeka, jezera i Jadranskog mora.

Gotovo 15 tona ambalažnog i drugog otpada prikupljeno je u 13 ovogodišnjih akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su udruge civilnoga društva organizirale u sklopu Coca-Colina društveno odgovornog projekta Od izvora do mora. U drugoj godini održavanja projekta organizatorima najuspješnijih akcija čišćenja dodijeljene su novčane nagrade u sklopu konferencije 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Konvencijskom centru hotela Amadria Park.

U ovogodišnjim akcijama, koje su od travnja do kraja listopada organizirane u Velikoj Gorici, Čakovcu, Svetoj Nedelji, Ližnjanu, Marčani, Sisku, Buzetu, Novom Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku, Prviću i Olibu, više od 780 sudionika prikupilo je gotovo 15 tona otpada, a tri udruge u čijim je akcijama prikupljeno najviše otpada po sudioniku nagrađene su novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kn.

Prvo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojili su Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra, koji su zahvaljujući velikomu trudu i motiviranosti u akciji prikupili 700 kilograma otpada, tj. 64 kilograma otpada po svakome sudioniku. Iako je u akciji sudjelovalo samo jedanaest osoba, pokazalo se da volja i trud mogu pobijediti i mnogobrojnije ekipe.

„Izuzetno nam je drago što smo osvojili ovu nagradu jer je ona veliko priznanje za naš rad. Zajedno s udrugom ZUM vodimo Klub mladih volontera od 2017. i iako smo ostvarili mnogobrojne aktivnosti i volonterske akcije, ovo je prva ovakva nagrada. Osjećaji sreće i zadovoljstva koje imamo nakon svake akcije uvijek nas vuku naprijed i daju nam vjetar u leđa za nove akcije, ali kad se dogodi nešto ovakvo – javna potvrda našemu radu i to uz novčanu nagradu – sreći zaista nema kraja. Nagrada nas je još jače potaknula na daljnje akcije, pa ćemo novac koji smo osvojili iskoristiti baš za toˮ, izjavila je pri preuzimanju nagrade Katharina Mikulić iz Volonterskoga centra Istra.

Drugo mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je uz podršku Turističke zajednice grada Vodica u akciji prikupila ukupno 2.065 kilograma, odnosno 41 kilogram otpada po svakom od 50 sudionika. S ukupno 5.280 kilograma, odnosno 35 kilograma otpada po sudioniku, 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče iz Novoga Čiča, udruge Agroeduka i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Novo Čiče za akciju u Velikoj Gorici osvojilo je treće mjesto i iznos od 5.000 kuna.

Dodjelom nagrada završena je druga godina društveno odgovornog projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama provodi s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornog odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„U Coca-Coli smo svjesni da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i sami želimo pridonijeti njegovu rješavanju. Budući da je nama u Hrvatskoj upravo voda jedno od najvećih bogatstava, projektom Od izvora do mora zajedno s partnerima nastojimo pridonijeti tomu da se podigne svijest o onečišćenju i s obala ukloni barem ona ambalaža koja je završila tamo gdje joj nije mjesto. Iskreno zahvaljujem brojnim udrugama i građanima koji su se uključili u projekt i prepoznali njegov cilj, a više od 30 tona otpada koji je u 25 akcija čišćenja u ove dvije godine uklonjen s obala pokazatelj su da zajedničkim snagama možemo nešto promijeniti i smanjiti količinu otpada u prirodiˮ, istaknula je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Savez izviđača Hrvatske, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.

Više podataka o projektu Od izvora do mora možete pronaći ovdje.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Iločani u velikoj akciji očistili dva kilometra obale Dunava

Nakon Županjaca i Zagrepčana u akciji čišćenja hrvatskih obala sudjelovali su i Iločani. Akciju pod nazivom Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok organizirala je udruga Cuccium, a obuhvatila je dva kilometra dunavske obale.

Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok

Povodom Međunarodnog dana Dunava koji se obilježava u petak, dana 29. lipnja 2018., udruga „Cuccium“ u suradnji s tvrtkom Coca Cola i Hrvatskim vodama te lokalnim udrugama lovaca i ribiča organizira akciju čišćenja iločke obale Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER