Iločani u velikoj akciji očistili dva kilometra obale Dunava

Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok

Nakon Županjaca i Zagrepčana u akciji čišćenja hrvatskih obala sudjelovali su i Iločani. Akciju pod nazivom Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok organizirala je udruga Cuccium, a obuhvatila je dva kilometra dunavske obale. Akcija je također imala i obrazovnu svrhu za sve prisutne Iločane kojima je ukazala na štetnost onečišćenja okoliša za životinjski svijet koji obitava uz Dunav te čovjekovu odgovornost za čistoću kopna i voda.

Akcija čišćenja provedena je u sklopu društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi poticanjem i podržavanjem akcija čišćenja hrvatskih obala u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva.

„Svjesni općeg problema onečišćenja okoliša otpadom, pogotovo onim plastičnim, u Coca-Coli neprestano tražimo nove načine za očuvanje prirodnih bogatstava i doprinos čistoći okoliša. Akcije čišćenja dio su naših napora i vjerujemo kako tako možemo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Rijeka Dunav izvor je različitih blagodati za sve one koji žive u njezinoj blizini. Iločani su prepoznali tu važnost te ovom akcijom omogućili ljepše iskustvo svima onima koji dolaze na dunavsku obalu na kupanje, šetnju ili neku drugu aktivnost. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada, kojom je tvrtka javno objavila svoj cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojeg napitka bilo gdje u svijetu osigurava povrat kako bi se reciklirale i mogle ponovno iskoristiti“, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

U akciji čišćenja Coca-Cola je osigurala svu potrebnu opremu.

„S obzirom na važnost Dunava u našoj zajednici željeli smo učiniti nešto po pitanju otpada koji se nakuplja na obali rijeke uz koju se odvijaju različite aktivnosti naših sugrađana. Uz samu akciju čišćenja cilj je bio poučiti sudionike o svim štetnostima onečišćenja okoliša, kako za životinje, tako i za ljude. Zahvaljujemo Coca-Coli na potpori i što je još jednom pokazala kako suradnja civilnoga i privatnoga sektora može donijeti pozitivnu promjenu za zajednicu“, rekla je Marija Dobošević u ime organizatora akcije, udruge Cuccium.

 

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem stranica http://www.odizvoradomora.hr/.  Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

Gdje Dunav ljubi nebo – za ljepši Ilok

Povodom Međunarodnog dana Dunava koji se obilježava u petak, dana 29. lipnja 2018., udruga „Cuccium“ u suradnji s tvrtkom Coca Cola i Hrvatskim vodama te lokalnim udrugama lovaca i ribiča organizira akciju čišćenja iločke obale Dunava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER