Ultra jeftine baterije najavljuju novo doba energije

Ključ uspjeha su jeftine baterije

Istraživački tim sa Sveučilišta Stanford razvio je natrijeve baterije koje bi zbog svoje jeftinije izvedbe mogle postati alternativa litij-ionskim baterijama.

S ciljem promicanja obnovljive energije, istraživači sa Sveučilišta Stanford razvili su jeftine baterije kao alternativu skupljim litij-ionskim baterijama.

 

Tim istraživača uspio je razviti baterije na bazi natrija koje mogu pohraniti istu količinu energije kao i baterije na bazi litija i to s 80 posto jeftinijom izvedbom. Prethodno su i drugi istraživači razvijali natrijeve baterije, ali ovaj novi pristup je najisplativiji.

 

„Ništa ne može u izvedbi zamijeniti litij, ali litij je tako rijedak i skup da moramo razviti visoko-učinkovite baterije na temelju obilnih elemenata poput natrija“, izjavila je kemijska inženjerka Zhenan Bao.

 

Natrij iz stanfordske baterije veže se na mioinozitol, organski spoj koji se može naći u kućanskim proizvodima, uključujući i dječju hranu. Natrija ima puno više od litija, a mioinozitol se lako može dobiti iz riže ili iz nusproizvoda nastalih mljevenjem kukuruza. Sve to znatno snižava troškove pri nabavi materijala potrebnih za izvedbu natrijevih baterija.

 

Ključ uspjeha su jeftine baterije

 

Spremnost lakog pristupa baterijama važan je čimbenik u revoluciji „čiste energije“. Obnovljivi izvori energije, poput vjetra i sunca, često su nepredvidivi i upravo baterije omogućuju pohranjivanje viška energije za razdoblja nepovoljnijih uvjeta.

 

Jeftine, natrijeve baterije mogu pomoći u povećanju dostupnosti obnovljivih izvora energije u područjima gdje trošak korištenja litij-ionskih baterija to onemogućava.

 

Pred standfordskom baterijom još je uvijek dug put razvoja. Naime, do sada je provedena samo usporedna analiza troškova performanse, ali ne i analiza volumne gustoće energije, koja bi pokazala koliko velike trebaju biti natrijeve baterije da bi pohranile istu količinu energije kao i litij-ionske baterije.

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Arapskoj pustinji nalazi se najveće svjetsko „virtualno baterijsko skladište“

Ujedinjeni Arapski Emirati vole rušiti svjetske rekorde, što im, naravno, omogućuje obilje nafte. Zemlja s najvišom zgradom, najvećim spremištem za desaliniziranu vodu i jednom od najvećih solarnih farmi na svijetu, sada na svoj popis svjetskih rekorda može dodati i najveće svjetsko virtualno baterijsko skladište.

Za pet godina očekuje se strelovit porast korištenja baterija

Korištenje obnovljivih izvora energije je u nezaustavljivom usponu: solarne elektrane i vjetroparkovi niču diljem SAD-a, Europe, Kine i Australije, a sve veći broj svjetskih tvrtki planira 100-postotnu opskrbu energijom iz obnovljivih izvora. Usporedno s porastom zanimanja za čistom energijom, podjednako se povećavaju i potrebe za njenim skladištenjem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER