Gradi se sustav odvodnje Srima-Vodice-Prvić-Tribunj

Europa daje preko 200 milijuna kuna za naše čisto more

Pri kraju je prva faza radova zajedno s bio pročišćivačem iz kojeg će u more u predjelu otoka Logorun oticati pročišćena voda

Do kraja ovog mjeseca Grad Vodice u suradnji s Hrvatskim vodama prema fondovima Europske unije aplicirat će projekt druge faze izgradnje Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Srima – Vodice – Tribunj.

Vrijednost druge faze izgradnje  kanalizacijskog sustava iznosi 250 milijuna kuna plus PDV i bit će financirana prema istom modelu kao i prva faza. Dakle, 75 posto novca ili 187 milijuna kuna bit će osigurano iz europskih fondova, po 10 posto sredstava namaknut će "Hrvatske vode" i Ministarstvo zaštite okoliša, dok će Grad Vodice participirati sa samo pet posto sredstava. U sklopu ovog projekta izgradit će se preostale crpne stanice u Vodicama, Srimi i na otoku Prviću. Nadalje, izgradit će se i cjelokupna sekundarna mreža u dužini od 70 kilometara, što znači da će kanalizacijska mreža stići do vrata svih kuća na vodičkom području. Paralelno s njome, instalirat će se i 35 kilometara nove vodovodne mreže.

Inače bespovratna sredstva EU za prvu fazu ovog projekta u iznosu od gotovo 85 milijuna kuna  dodijeljena su u rujnu 2015. godine otkada traju radovi. Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Selina, između Vodica i Tribunja s ispustom kod otoka Lugoruna, u završnoj su fazi. Planirani završetak građevinskih radova je siječanj 2018., a puštanje u pogon odnosno dobivanje uporabne dozvole je planiran na jesen 2018. godine.

Otpadne vode koje budu dolazile u uređaj neće se odmah pročišćavati, već će se taj proces odvijati preko aktivnog mulja SBR (sekvencijalni šaržni reaktor) tehnologijom. Drugim riječima, radi se o bakterijama koje se postepeno uzgajaju do određenog dovoljnog broja, nakon čega počinje pravo pročišćavanje i dobivanje čiste vode koja se potom ispušta u more.

Očekuje se da će do kroz narednih pola godine biti odobrena sredstva iz EU fondova,  početak druge faze radova planiran je za kraj 2018. godine, a završetak za kraj 2022. godine. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, turističke Vodice i susjedna naselja za četiri godine imat će u funkciji ovaj novi sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, s kanalizacijskim priključcima do svake kuće. Time će se konačno moći reći zbogom septičkim jamama, koje su do sada bile veliki problem ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Infovodice/ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se u Cape Townu dogoditi „nultog dana“ kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca.

Jastrebarsko: Dva projekta iz EU fondova

Grad Jastrebarsko je tijekom listopada osigurao novac za dva vrlo značajna projekta. Početkom mjeseca potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta vodno-komunalne infrastrukture u vrijednosti od gotovo 170 milijuna, a danas je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor vrijedan 1,8 milijuna kuna za energetsku obnovu Glazbene škole Jastrebarsko.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER