Gradi se sustav odvodnje Srima-Vodice-Prvić-Tribunj

Europa daje preko 200 milijuna kuna za naše čisto more

Pri kraju je prva faza radova zajedno s bio pročišćivačem iz kojeg će u more u predjelu otoka Logorun oticati pročišćena voda

Do kraja ovog mjeseca Grad Vodice u suradnji s Hrvatskim vodama prema fondovima Europske unije aplicirat će projekt druge faze izgradnje Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Srima – Vodice – Tribunj.

Vrijednost druge faze izgradnje  kanalizacijskog sustava iznosi 250 milijuna kuna plus PDV i bit će financirana prema istom modelu kao i prva faza. Dakle, 75 posto novca ili 187 milijuna kuna bit će osigurano iz europskih fondova, po 10 posto sredstava namaknut će "Hrvatske vode" i Ministarstvo zaštite okoliša, dok će Grad Vodice participirati sa samo pet posto sredstava. U sklopu ovog projekta izgradit će se preostale crpne stanice u Vodicama, Srimi i na otoku Prviću. Nadalje, izgradit će se i cjelokupna sekundarna mreža u dužini od 70 kilometara, što znači da će kanalizacijska mreža stići do vrata svih kuća na vodičkom području. Paralelno s njome, instalirat će se i 35 kilometara nove vodovodne mreže.

Inače bespovratna sredstva EU za prvu fazu ovog projekta u iznosu od gotovo 85 milijuna kuna  dodijeljena su u rujnu 2015. godine otkada traju radovi. Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Selina, između Vodica i Tribunja s ispustom kod otoka Lugoruna, u završnoj su fazi. Planirani završetak građevinskih radova je siječanj 2018., a puštanje u pogon odnosno dobivanje uporabne dozvole je planiran na jesen 2018. godine.

Otpadne vode koje budu dolazile u uređaj neće se odmah pročišćavati, već će se taj proces odvijati preko aktivnog mulja SBR (sekvencijalni šaržni reaktor) tehnologijom. Drugim riječima, radi se o bakterijama koje se postepeno uzgajaju do određenog dovoljnog broja, nakon čega počinje pravo pročišćavanje i dobivanje čiste vode koja se potom ispušta u more.

Očekuje se da će do kroz narednih pola godine biti odobrena sredstva iz EU fondova,  početak druge faze radova planiran je za kraj 2018. godine, a završetak za kraj 2022. godine. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, turističke Vodice i susjedna naselja za četiri godine imat će u funkciji ovaj novi sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, s kanalizacijskim priključcima do svake kuće. Time će se konačno moći reći zbogom septičkim jamama, koje su do sada bile veliki problem ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Infovodice/ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ova tri velika američka grada uskoro bi mogla ostati bez vode

Cijeli svijet zabrinuto iščekuje što će se u Cape Townu dogoditi „nultog dana“ kada će uslijed intezivne trogodišnje suše presušiti zalihe vode i većina domova i tvrtki ostati bez vode. Ukoliko u narednom razdoblju ne padne znatna količina kiše, Cape Town bi mogao postati prvi veliki svjetski grad koji će se suočiti s potpunim kolapsom vodoopskrbe, a od toga nas dijeli još manje od tri mjeseca.

Jastrebarsko: Dva projekta iz EU fondova

Grad Jastrebarsko je tijekom listopada osigurao novac za dva vrlo značajna projekta. Početkom mjeseca potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta vodno-komunalne infrastrukture u vrijednosti od gotovo 170 milijuna, a danas je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor vrijedan 1,8 milijuna kuna za energetsku obnovu Glazbene škole Jastrebarsko.

Održivo korištenje vodnih resursa sliva rijeke Cetine

Prezentacija višenamjenskog projekta Održivo korištenje vodnih resursa sliva rijeke Cetine u svrhu poboljšanja zaštite od poplava i navodnjavanja u Sinjskom polju te dodatne proizvodnje električne energije u slivu rijeke Cetine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER