Od zapuštenih podvožnjaka do omiljenih središta okupljanja

Kako neiskorištena mjesta u gradovima mogu poprimiti novi sjaj i postati kvalitetna mjesta za druženje

Prostori ispod nadvožnjaka najčešće su mračni i prazni. Javne organizacije i gradovi diljem svijeta istražuju načine kreativnog iskorištavanja i razvoja inače neiskorištenih javnih površina s velikim kapacitetom za stvaranje živahnih mjesta okupljanja prepunih ljudi i pozitivne energije. Donosimo primjere kako su određena nepoznata mjesta već postala kvalitetan i koristan prostor za okupljanje i druženje građana.

Neiskorištena mjesta velikog potencijala

Dobro osmišljenim i kreativnim dizajnom inače neiskorištenih mjesta u gradu, poput podvožnjaka, zajednice i dijelovi grada mogu se povezati uređenjem javnih parkova, postavljanjem raznih umjetničkih instalacija te organizacijom izložbi i drugih posebnih događanja. Uz zanimljivu ideju i malo dobre volje i neiskorištena, a najčešće i zapuštena gradska područja mogu postati središta dobre zabave, rekreacije i edukacije koja će svatko rado posjećivati.

The Bentway u Torontu se proteže u dužini od 1,75 km / Popupcity.net

Dobrom idejom do novog izvora zabave i povezivanja

The Bentway je dinamičan javni prostor koji se otvorio početkom 2018. godine, a zauzima prostor ispod prometne autoceste u kanadskom Torontu u dužini od 1,75 kilometara. Planirano je da projekt u prvoj fazi razvoja povezuje čak sedam gradskih četvrti. U sklopu projekta provode se razne aktivnosti i organiziraju događanja tijekom cijele godine, uključujući javni vrt, klizalište i druge rekreativne sadržaje, tržnicu, instalaciju javnih umjetničkih djela, posebne izložbe, festivale, kazalište, koncerte i još mnogo toga.

The Bentway u Torontu ima i klizalište / Popupcity.net

Betonsko okruženje ispod autocesta godinama je bilo popularno okupljalište skateboardera, gdje su vježbali svoje vratolomije i radili na vještini. Kako to obično biva, često se samo instaliraju ilegalne rampe i tračnice kako bi se u konačnici uredio skriveni skate park. Uvidjevši pozitivan učinak ilegalnih skate parkova na zajednicu, više lokalnih tvtki lobiralo je za njihovu legalizaciju i prikladno uređenje. Primjeri uspješne pretvorbe podvožnjaka u skate parkove su Burnside Skatepark i The Lynch Family Skatepark u Bostonu, kao i Parisite Skateboard Park u New Orleansu.

Burnside Skatepark / Popupcity.net

Privremeno, no vrlo kreativno rješenje za iskorištavanje prostora podvožnjaka predstavlja i drveni paviljon koji su izgradili švicarski studenti arhitekture prilikom njihovog sudjelovanja na Atelier de la Conception de l'Espace u Zürichu. Drvena struktura od 240 četvornih metara sastoji se od prostora za sjedenje, skladišnih pretinaca, stepeništa, barskog šanka i projekcijske ploče, dok ugrađeni emiter zvuka tijekom odvijanja događanja pomaže maksimalno smanjiti buku vlakova koji iznad prolaze.  

Drveni paviljon švicarskih studenata arhitekture u Zürichu / Popupcity.net

U navedenim primjerima vidimo kako gradovi, zajednice i škole djeluju u smjeru uređenja zapuštenih i neiskorištenih gradskih podvožnjaka i stvaranja ugodnih mjesta za druženje. U samo par koraka, mračna mjesta postala su omiljena i rado posjećivana. Sličan koncept pretvorbe javnog prostora realiziran je i u Londonu, gdje je garaža na više katova pretvorena u mjesto za okupljanje mladih. Koje mjesto u vašem gradu žudi za ovakvom kreativnom pretvorbom?

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER