Od zapuštenih podvožnjaka do omiljenih središta okupljanja

Kako neiskorištena mjesta u gradovima mogu poprimiti novi sjaj i postati kvalitetna mjesta za druženje

Prostori ispod nadvožnjaka najčešće su mračni i prazni. Javne organizacije i gradovi diljem svijeta istražuju načine kreativnog iskorištavanja i razvoja inače neiskorištenih javnih površina s velikim kapacitetom za stvaranje živahnih mjesta okupljanja prepunih ljudi i pozitivne energije. Donosimo primjere kako su određena nepoznata mjesta već postala kvalitetan i koristan prostor za okupljanje i druženje građana.

Neiskorištena mjesta velikog potencijala

Dobro osmišljenim i kreativnim dizajnom inače neiskorištenih mjesta u gradu, poput podvožnjaka, zajednice i dijelovi grada mogu se povezati uređenjem javnih parkova, postavljanjem raznih umjetničkih instalacija te organizacijom izložbi i drugih posebnih događanja. Uz zanimljivu ideju i malo dobre volje i neiskorištena, a najčešće i zapuštena gradska područja mogu postati središta dobre zabave, rekreacije i edukacije koja će svatko rado posjećivati.

The Bentway u Torontu se proteže u dužini od 1,75 km / Popupcity.net

Dobrom idejom do novog izvora zabave i povezivanja

The Bentway je dinamičan javni prostor koji se otvorio početkom 2018. godine, a zauzima prostor ispod prometne autoceste u kanadskom Torontu u dužini od 1,75 kilometara. Planirano je da projekt u prvoj fazi razvoja povezuje čak sedam gradskih četvrti. U sklopu projekta provode se razne aktivnosti i organiziraju događanja tijekom cijele godine, uključujući javni vrt, klizalište i druge rekreativne sadržaje, tržnicu, instalaciju javnih umjetničkih djela, posebne izložbe, festivale, kazalište, koncerte i još mnogo toga.

The Bentway u Torontu ima i klizalište / Popupcity.net

Betonsko okruženje ispod autocesta godinama je bilo popularno okupljalište skateboardera, gdje su vježbali svoje vratolomije i radili na vještini. Kako to obično biva, često se samo instaliraju ilegalne rampe i tračnice kako bi se u konačnici uredio skriveni skate park. Uvidjevši pozitivan učinak ilegalnih skate parkova na zajednicu, više lokalnih tvtki lobiralo je za njihovu legalizaciju i prikladno uređenje. Primjeri uspješne pretvorbe podvožnjaka u skate parkove su Burnside Skatepark i The Lynch Family Skatepark u Bostonu, kao i Parisite Skateboard Park u New Orleansu.

Burnside Skatepark / Popupcity.net

Privremeno, no vrlo kreativno rješenje za iskorištavanje prostora podvožnjaka predstavlja i drveni paviljon koji su izgradili švicarski studenti arhitekture prilikom njihovog sudjelovanja na Atelier de la Conception de l'Espace u Zürichu. Drvena struktura od 240 četvornih metara sastoji se od prostora za sjedenje, skladišnih pretinaca, stepeništa, barskog šanka i projekcijske ploče, dok ugrađeni emiter zvuka tijekom odvijanja događanja pomaže maksimalno smanjiti buku vlakova koji iznad prolaze.  

Drveni paviljon švicarskih studenata arhitekture u Zürichu / Popupcity.net

U navedenim primjerima vidimo kako gradovi, zajednice i škole djeluju u smjeru uređenja zapuštenih i neiskorištenih gradskih podvožnjaka i stvaranja ugodnih mjesta za druženje. U samo par koraka, mračna mjesta postala su omiljena i rado posjećivana. Sličan koncept pretvorbe javnog prostora realiziran je i u Londonu, gdje je garaža na više katova pretvorena u mjesto za okupljanje mladih. Koje mjesto u vašem gradu žudi za ovakvom kreativnom pretvorbom?

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER