„Urbane košnice“ kao vrtovi na parkiralištima

Osvježavanje urbanih prostora vrtovima iznad parkirališnih mjesta

Stanovnici glavnog grada Libanona nastoje pretvoriti urbane gradske prostore u ekološki ugodnija mjesta, a na ovogodišnjem Beirut Design Weeku dizajnerica Nathalie Harb pokazala je kako se parkirališta vrlo lako mogu pretvoriti u jedinstvene zelene oaze.

Urbane oaze

U libanonskom glavnom gradu Bejrutu, parkirališna mjesta često prati loš glas povezan s procesom gentrifikacije koji uključuje rušenje starih kuća i korištenje praznog prostora za parkiranje sve do početka gradnje novih zgrada. Dizajneri i aktivisti su na bejrutskoj Ulici Jeanne D'Arc testirali razne koncepte s ciljem pretvaranja postojećih urbanih prostora u ekološki prihvatljivija i oku ugodnija mjesta.

Nathalie Harb: Urban Hive / Fotografija: nathalieharb.com

Jedinstven koncept predstavila je bejrutska dizajnerica Nathalie Harb, koja je na Beirut Design Weeku promovirala jednostavnu i cjenovno povoljnu strukturu izrađenu od građevinskih skela. Ova struktura, nazvana „urbana košnica“, može se postaviti preko više parkirnih mjesta i imati funkciju vrta koji ljudi mogu ispuniti stolicama, kućama za ptice i ljuljačkama, a omogućeno je čak i uzgajanje vlastitih proizvoda.

Na prošlogodišnjem Beirut Design Weeku, Nathalie Harb je predstavila svoj prijedlog rozog drvenog paviljona kao utočišta od buke i vreve bejrutskog prometa, predviđenog za postavljanje na parkiralištima uz frekventne prometnice.

Nathalie Harb: All Pink Silent Room / Fotografija: dezeen.com

Potreba za promjenom

Nakon završetka građanskog rata u Libanonu, područje Bejruta bilo je gotovo u potpunosti razoreno te je danas većina urbanog prostora grada preuređena u luksuzne enklave. Eksperimentiranjem s različitim konceptima u javnim prostorima, dizajneri i aktivisti nastoje potaknuti gradske vlasti na drukčije razmišljanje o javnom vlasništvu.

Bečki parklet / Fotografija: CityMaking! Wien

Nedavno smo pisali o bečkim parkletima - produžecima pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pružaju više prostora i mogućnosti za odmor i druženje, a lijep primjer stiže i iz Nizozemske gdje je gradska vlast u Den Haagu poduzela akcije kojima stanovništvo potiče na minimalno korištenje automobila i korištenje javnog prijevoza. Inicijativa je postigla velik uspjeh te su tako stanovnici prazna parkirališna mjesta ispred svojih domova počeli pretvarati u urbane vrtove.

Navedeni primjeri nam ulijevaju nadu kako će slične inicijative u budućnosti dovesti do uređenja sve većeg broja zelenih površina te zaustaviti širenje parkirnih mjesta nauštrb javnih površina. Iako čisto sumnjamo, možda čak i u Hrvatskoj.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER