Pomoć osobama koje se oporavljaju pri povratku na tržište rada

Politika EU

Može li Europa odgovoriti izazovu dugotrajne nezaposlenosti? Parlament poziva na rješenja na razini cijele Europe kojima bi se riješio problem dugotrajnih izostanaka s posla zbog bolesti.

Što se događa kada povratak na posao postane izvor motivacije nakon nesreće ili bolesti? Stefano je rukujući strojem izgubio obje podlaktice uslijed nezgode na radu. Nakon revolucionarne dvostruke transplantacije, sada uči upotrebljavati svoje nove udove.

Parlament poziva na rješenja na razini cijele Europe kojim bi se riješio problem dugotrajnih izostanaka s posla zbog bolesti te pružila snažnija potpora zadržavanju ili povratku na tržište rada. Prijedlozi zastupnika obuhvaćaju pomoć kod prilagodbe radnih mjesta za potrebe osoba s invaliditetom i kroničnim bolestima, pojedinačne reintegracijske programe uz potporu savjetnika te potporu socijalnih radnika ili psihologa nakon bolesti povezanih s iscrpljenošću ili stresom na poslu.

„Potrebno je naša tržišta rada učiniti inkluzivnijim i osjetljivijim na potrebe društva koje stari i pobolijeva, a manje sklonim gubitku vještina zbog neaktivnosti“, izjavila je slovačka zastupnica Jana Žitňanská iz Kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu.

Starije osobe koje odluče ostati radno aktivne umjesto umirovljenja također bi trebale ostvariti prednosti potpore, kao što je strukovna izobrazba.

Parlament vjeruje da ovaj rastući skup potencijalnih zaposlenika treba promatrati kao priliku, ne samo za fizičko i mentalno blagostanje pojedinaca, već i za dobrobit društva u cjelini.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kancerogene tvari na radnom mjestu: bolja zaštita od štetnih tvari

Europski parlament je na popis kancerogena i mutagena koji se koriste na radnom mjestu dodao novih osam tvari, za koje su postavljene granične vrijednosti. Zastupnike posebice brine dizel te žele osigurati bolju zaštitu europskih radnika.

Fond za prilagodbu globalizaciji: više pomoći nakon otkaza

Europski parlament zalaže se za prošireni program EU-a o solidarnosti kako bi se pomoglo radnicima otpuštenima kao tehnološki višak ili zbog ekoloških razloga, kao i onima otpuštenima zbog ekonomskih razloga. Novom potporom bi se tim osobama osigurao pristup osposobljavanju i pomoć pri pokretanju vlastitog poslovanja.

Borba protiv infekcija otpornih na lijekove

Antimikrobna rezistencija rastuće je globalno pitanje, a medicinski stručnjaci strahuju kako će do 2050. odnijeti više života od raka, zbog čega Europski parlament poziva Komisiju i države članice na provedbu snažnijih mjera prevencije

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER