Kancerogene tvari na radnom mjestu: bolja zaštita od štetnih tvari

Novim propisima omogućit će se bolja zaštita milijuna radnika u EU-u

Europski parlament je na popis kancerogena i mutagena koji se koriste na radnom mjestu dodao novih osam tvari, za koje su postavljene granične vrijednosti. Zastupnike posebice brine dizel te žele osigurati bolju zaštitu europskih radnika.

Oko 12 milijuna Europljana potencijalno se svakog dana na svom radnom mjestu izlaže ispušnim plinovima iz dizelskih motora, bez obzira radi li se o vozačima autobusa, kamiona ili građevinskim radnicima. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kažu da emisije dizelskih motora mogu prouzročiti rak, pa Europski parlament želi smanjiti izloženost radnika opasnim tvarima postavljanjem gornjih granica.

Osim dizelskih ispušnih plinova, zastupnici su dodali sedam drugih kemijskih spojeva na popis priznatih kancerogena i mutagena, bez obzira udišu li se ili se njima rukuje, poput korištenih mineralnih ulja.

„Znanost je napredovala i danas znamo da su neki proizvodi opasni što prije nismo znali. U početku nismo znali da je azbest kancerogen i da je smrtonosan. Meni je najvažnija stvar da postoji redovita ponovna procjena rizika jer ne možemo staviti cijenu na zdravlje naših radnika“, kaže belgijski europarlamentarac Claude Rolin iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Novim će se propisima omogućiti bolja zaštita milijuna radnika u EU-u, a već je u tijeku njihova treća revizija.

U Europi je rak i dalje glavni uzrok smrtnih slučajeva povezanih s radom, a u zemljama članicama EU svaki sat umire između 7 i 12 ljudi od raka povezanog sa svojim radnim mjestom.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Hrvatski petnaestogodišnjaci se najviše opijaju u Europi

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002.-2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.

Potrošnja voća i povrća u zemljama EU

Prema podacima Eurostata za 2017. godinu, svega 27 % stanovništva EU-a – ili tek oko jedne od četiri osobe, izjavilo je da voće konzumira najmanje dva puta dnevno. Sljedećih 37 % stanovništva EU-a voće konzumira jednom dnevno, dok ga preostalih 36 % konzumira rjeđe ili ga uopće ne konzumira tijekom tjedna. Situacija s povrćem je slična: u usporedbi s potrošnjom voća, nešto manji udio od 23 % stanovništva EU-a konzumirao je povrće najmanje dva puta dnevno, a nešto veći udio od 40 % jeo je povrće jednom dnevno.

Skopje je ponovno najonečišćeniji glavni grad u Europi

Prema priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Skopje je s godišnjom srednjom razinom od 40 mikrograma po kubičnom metru PM2.5 čestica u zraku - čak četiri puta većom od preporučenih razina, ponovno najonečišćeniji među glavnim gradovima Europe

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER