Uzbuđeni dupin Zafar terorizira turiste na bretonskim plažama

Od omiljenog gosta do seksualnog prijestupnika

Vlasti bretonskog gradića zabranili su prestrašenim turistima i mještanima kupanje na lokalnoj plaži zbog dupina koji se približava kupačima i pokušava se o njih protrljati, javlja današnji Telegraph.

Ozloglašeni dupin je nekolicinu kupača čak pokušao spriječiti pri povratku na plažu u obližnjem Landévennecu, a jednu je ženu izgurao iz mora i podigao u zrak! Dupin je očito u stanju seksualnog uzbuđenja, a također je više puta primijećen u pokušajima trljanja uz kajake i druga manja plovila.

Dupin dužine tri metra, koji su mještani nazvali Zafar, već se mjesecima zadržava u vodama zaljeva Rade de Brest i svojim nedoličnim ponašanjem „zabavlja“ turiste i mještane na plažama i obalama gradova Plougastel-Daoulas, Logonna-Daoulas i Landévennec.

Djeca iz jedriličarskih škola ovog su ljeta bila oduševljena kada bi se dupin iznenada pojavio i plivao oko njihovih jedrilica, a ponekad je kupačima dopuštao da mu se približe, uhvate za leđnu peraju i krenu s njim na plivanje. No Zafar je iznenada promijenio svoje ponašanje prije nekoliko tjedana.

„Kupanje i ronjenje se zabranjuje čim se potvrdi prisutnost ovog dupina“, kaže gradonačelnik Landévenneca Roger Lars, koji je prošlog tjedna donio novu uredbu kojom se kupačima zabranjuje približavanje dupinu na manje od 50 metara.

Gradonačelnik Lars nije bio dostupan za izjavu britanskom Telegraphu, ali je za lokalne medije izjavio kako je nakon dupinovog „nepristojnog“ ponašanja bio prisiljen osigurati sigurnost turista i mještana.

„Nekoliko plivača je doslovno bilo prestravljeno njegovim ponašanjem, a on (Zafar) je prošlog četvrtka čak podigao jednu kupačicu u zrak“, izjavio je Roger Lars za francuski dnevnik Ouest-France.

Promatrači dolaze u malim skupinama kako bi promatrali ponašanje morskog sisavca (PHILIPPE ATTARD / ouest-france.fr)

Lokalni mediji preplavljeni su pričama o nedoličnom ponašanju ovog dupina, a nekoliko ih je detaljno izvještavalo o bliskim susretima turista sa seksualno uzbuđenom životinjom.

Dupini nemaju određeno doba godine za parenje, a tvrdi se da su uz ljude jedini sisavci koji mogu uživati u seksu, a da to nije u službi reprodukcije, kao i da ponekad pokazuju naklonost prema drugim vrstama - uključujući i ljude. Stručnjaci ipak ističu da su dupini divlje životinje koje mogu uzrokovati ozbiljne, iako i slučajne ozljede, posebno ako se osjećaju ugroženo, uznemireno ili uzbuđeno.

No napadi ili ozljede dupina su toliko rijetke, pa jedan bretonski odvjetnik kaže da planira poduzeti pravne akcije kako bi prekinuo ono što on naziva „pretjeranom“ mjerom zaštite.

„Gradonačelnik želi o dupinima stvoriti sliku kao da su divlje zvijeri, potpuno nepredvidljive životinje koje mogu ugroziti ljude“, rekao je Erwan Le Cornec za lokalne medije. „Ako biste ovakva pravila primijenili svaki put kad čovjek priđe psu, čak i ako je na uzici, svi gradonačelnici u Francuskoj trebali bi donijeti zakone kojima se zabranjuje pješačenje po gradovima“, dodaje Le Cornec.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER