Toplinski val: Tisuće mrtvih riba u rijeci Rajni

Pomor ribe u europskim rijekama i jezerima

Na tisuće mrtvih riba izvađene su iz gornjeg toka rijeke Rajne unatoč naporima švicarskih ribara da ih spase od nezapamćenih visokih temperatura, javlja Euronews.

Švicarske vlasti bore za spas ribljih vrsta, osobito lipljena (Thymallus thymallus), slatkovodne ribe koja pripada porodici Salmonidae. Temperature riječne vode u ovo se doba godine obično kreću oko 23 stupnja Celzijusa, što su idealni uvjeti za normalan život ove vrste riba. Međutim, zbog toplinskog vala koji već tjednima prži europski kontinent, temperature riječne vode su i do 4 stupnja više od sezonskog prosjeka, što utječe na smanjenu razinu kisika u vodi.

Švicarsko udruženje ribara poduzelo je mjere za spašavanje ovih riba i napravilo šest bazena s hladnijom vodom u koje je dio riba doplivao prošlog tjedna. Unatoč tomu, dosad je iz Rajne izvađena tona mrtvih riba što predstavlja četvrtinu, pa i trećinu godišnjeg ulova.

Situacija je teška i u mnogim rijekama i jezerima središnjeg dijela Švicarske, a dok stručnjaci prate broj uginulih riba u Ellikonu na Rajni i Baselu, strahuje se od mogućnosti ponavljanja slične situacije iz 2003. godine kada je zbog toplinskog vala stradalo čak 90 posto lipljena.

Švicarska nažalost nije jedina koja se suočava s pomorom riba uslijed velikih vrućina. Toplinski val stvara ozbiljne probleme i u Njemačkoj u kojoj je zbog drastičnog porasta temperatura vode u rijekama i jezerima došlo do masovnog pomora riba, posebno na području Hamburga.

No toplinski val ne ugrožava samo ribe, već i labudove na rijeci Alster u Hamburgu. Nakon nekoliko slučajeva uginuća, jučer je četrdeset labudova s rijeke prebačeno u njihovo tradicionalno zimsko stanište, ribnjak Eppendorfer Mühlenteich u sjevernom dijelu grada.

Zbog nezapamćeno visokih temperatura labudovi s rijeke Alster premješteni su na svoje zimsko stanište nekoliko mjeseci ranije / Fotografija: ndr.de

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Pomor riba zbog otrovnog cvjetanja modrozelenih algi

Sredinom prosinca, stotine uginulih smuđeva otkriveno je na obalama australske rijeke Darling, a u međuvremenu se brojka popela na strahovitih milijun uginulih riba. Kao glavni krivac ove ekološke katastrofe navodi se otrovno cvjetanje modrozelenih algi, čije pogubne posljedice nažalost ne izazivaju pretjeranu zabrinutost odgovornih strana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER