Toplinski val: Tisuće mrtvih riba u rijeci Rajni

Pomor ribe u europskim rijekama i jezerima

Na tisuće mrtvih riba izvađene su iz gornjeg toka rijeke Rajne unatoč naporima švicarskih ribara da ih spase od nezapamćenih visokih temperatura, javlja Euronews.

Švicarske vlasti bore za spas ribljih vrsta, osobito lipljena (Thymallus thymallus), slatkovodne ribe koja pripada porodici Salmonidae. Temperature riječne vode u ovo se doba godine obično kreću oko 23 stupnja Celzijusa, što su idealni uvjeti za normalan život ove vrste riba. Međutim, zbog toplinskog vala koji već tjednima prži europski kontinent, temperature riječne vode su i do 4 stupnja više od sezonskog prosjeka, što utječe na smanjenu razinu kisika u vodi.

Švicarsko udruženje ribara poduzelo je mjere za spašavanje ovih riba i napravilo šest bazena s hladnijom vodom u koje je dio riba doplivao prošlog tjedna. Unatoč tomu, dosad je iz Rajne izvađena tona mrtvih riba što predstavlja četvrtinu, pa i trećinu godišnjeg ulova.

Situacija je teška i u mnogim rijekama i jezerima središnjeg dijela Švicarske, a dok stručnjaci prate broj uginulih riba u Ellikonu na Rajni i Baselu, strahuje se od mogućnosti ponavljanja slične situacije iz 2003. godine kada je zbog toplinskog vala stradalo čak 90 posto lipljena.

Švicarska nažalost nije jedina koja se suočava s pomorom riba uslijed velikih vrućina. Toplinski val stvara ozbiljne probleme i u Njemačkoj u kojoj je zbog drastičnog porasta temperatura vode u rijekama i jezerima došlo do masovnog pomora riba, posebno na području Hamburga.

No toplinski val ne ugrožava samo ribe, već i labudove na rijeci Alster u Hamburgu. Nakon nekoliko slučajeva uginuća, jučer je četrdeset labudova s rijeke prebačeno u njihovo tradicionalno zimsko stanište, ribnjak Eppendorfer Mühlenteich u sjevernom dijelu grada.

Zbog nezapamćeno visokih temperatura labudovi s rijeke Alster premješteni su na svoje zimsko stanište nekoliko mjeseci ranije / Fotografija: ndr.de

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Oceani su, čini se, otporniji nego što smo mislili

Izazovi s kojima se suočavaju svjetski oceani svima su već dobro poznati. Plastična kriza prijeti da će u oceanima do 2050. biti više plastike nego riba, dok klimatska ugrožava koraljne grebene koji bi u potpunosti mogli nestati do 2100. No, unatoč činjenici što smo oceane desetljećima koristili kao odlagalište otpada, u njih izlijevali naftu te prekomjernim izlovom ribe uništili riblji fond i gotovo istrijebili morski život, znanstvenici smatraju da ipak postoji mogućnost njihovog ozdravljenja.

Pomor riba zbog otrovnog cvjetanja modrozelenih algi

Sredinom prosinca, stotine uginulih smuđeva otkriveno je na obalama australske rijeke Darling, a u međuvremenu se brojka popela na strahovitih milijun uginulih riba. Kao glavni krivac ove ekološke katastrofe navodi se otrovno cvjetanje modrozelenih algi, čije pogubne posljedice nažalost ne izazivaju pretjeranu zabrinutost odgovornih strana.

Novi pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obavijestilo nas je o novom masovnom pomoru ribe u kanalu Vrbas–Bezdan, poznatijem kao Velikom bačkom kanalu. Vojvođani su ogorčeni jer je ovo tek jedna u nizu ekoloških katastrofa do kojih dolazi, kako se pretpostavlja, zbog čestog ispuštanja kemikalija i otpadnih voda iz mesne industrije u okoliš.

Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER