Održana još jedna „Noć noćnih leptira“

Za promatranje noćnih leptira postavljeno je deset svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira

„Noć noćnih leptira“ bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira te njihovih šarenih boja i uzoraka krila. Ovaj događaj organiziran je 5. lipnja na jezeru Bobovica kraj Samobora te je ponovno privukao velik broj posjetitelja.

„Od 140 tisuća vrsta leptira koliko ih je zabilježeno u svijetu, Zagrebačka županija broji 1100 vrsta, što je znak da su im staništa očuvana i raznovrsna“, rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Tatjana Masten Milek. „Općenito želimo ukazati na važnost leptira koji su nakon pčela najbolji oprašivači, a oprašivači su bitni za bioraznolikost. Osim toga, jako su dobri indikatori ako se nešto u okolišu promijeni. Zato je važno očuvati ove divne kukce i njihova staništa kako bismo očuvali ravnotežu u prirodi“, dodala je Masten Milek.

Leptiri su fascinantna bića koja privlače pažnju svojim jedinstvenim karakteristikama. Pripadaju najbrojnijoj skupini životinja na svijetu – kukcima. Njihova posebnost, način prehrane i pronalaženja partnera te mnoge druge zanimljivosti posjetiteljima je otkrio vrsni stručnjak i lepidopterolog Stanislav Gomboc.

  • © JU Zeleni prsten

Leptiri imaju tri para nogu i dva para krila koja su prekrivena sitnim ljuskama koje reflektiraju svjetlost i daju im karakteristične boje i uzorke. Krila leptira dolaze u širokom spektru boja i uzoraka, što im pomaže u kamuflaži, zastrašivanju predatora i privlačenju partnera. Leptiri prolaze kroz četiri faze životnog ciklusa: jaje, gusjenica, kukuljica i odrasli leptir. Odrasli leptiri u prosjeku žive oko pet dana, a postoje i vrste leptira koje žive svega nekoliko sati. Većina leptira hrani se nektarom s biljaka pomoću sisala. Zanimljiv primjer je vrsta leptira mrtvačka glava, koja se ne hrani nektarom već krade med iz košnica pčela. Postoje i vrste leptira koja se uopće ne hrane.

Leptiri imaju složene oči, ukupno pet, koje im omogućuju da vide u širokom spektru boja, uključujući ultraljubičasto svjetlo. Također mogu osjetiti vibracije pomoću ticala i nogu. Pojedine vrste leptira mogu letjeti vrlo brzo, brzinom od 70 km/h uz pomoć vjetrova. Vrste iz porodice ljiljaka najbrži su letači. Neki leptiri, poput monarha, poznati su po svojim dugim migracijama koje prelaze tisuće kilometara poput ptica selica. Zanimljivo je kako leptiri noću jedni druge pronalaze pomoću feromona, posebnog mirisa koji ispušta ženka kako bi je mužjak mogao pronaći. Feromoni su specifični za svaku vrstu leptira.

Mnoštvo posjetitelja imalo je priliku još uživati u izložbi leptira, kroz lupu vidjeti detaljno morfologiju tijela leptira kao i okušati svoje znanje u nagradnom kvizu. Učenici Osnovne škole Vladimir Deščak, posebno su bili fascinirali leptirima koji su im sletjeli na ruke i koje su mogli vidjeti izbliza.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Dođite na Noć noćnih leptira

Jeste li ikada sreli noćne leptire? Zanima li vas koliko ih ima, čime se hrane, kako se skrivaju od grabežljivaca ili kako noću pronalaze jedni druge? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete saznati na Noći noćnih leptira.

Zagrebačka županija dom je 1 010 vrsta leptira

Noć noćnih leptira bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira, njihovih šarenih boja i uzoraka krila, a organizirana je u gustoj grabovoj šumi u Klinča Selima. Za promatranje noćnih leptira postavljeno je 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira, ali i drugih vrsta kukaca.

Samobor: „Najljepši stanovnici Planeta“

Izložba pod nazivom „Najljepši stanovnici Planeta“ otvorit će se u subotu 20. travnja 2024. na Autobusnom kolodvoru Samobor (151. samoborske brigade HV 1) u 19 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER