Dođite na Noć noćnih leptira

Noć noćnih leptira održat će se ovog petka na prostoru oko lovačkog doma Donja Zdenčina

Jeste li ikada sreli noćne leptire? Zanima li vas koliko ih ima, čime se hrane, kako se skrivaju od grabežljivaca ili kako noću pronalaze jedni druge? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete saznati na Noći noćnih leptira.

Noć noćnih leptira održat će se u organizaciji JU Zeleni prsten zagrebačke županije u petak 22. rujna na prostoru oko lovačkog doma Donja Zdenčina (Klinča Sela) s početkom u 19:30 sati.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom pa tako u noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Poznato je da ih privlači svjetlo, a za njihovo privlačenje i promatranje postavljaju se svjetlosne piramide na kojima se sakupljaju jedinke. Sa svijetom noćnih leptira upoznat će vas lepidopterolog Stanislav Gomboc.

  • Deilephila porcellus - ljiljak vinove loze / Foto: Vlado Pirša

Cilj manifestacije je približavanje čarobnog svijeta noćnih leptira široj javnosti. Do sada je na području županije zabilježeno preko tisuću vrsta noćnih leptira, a ima ih sigurno više. Ponesite sa sobom svjetiljku, topliju odjeću, sredstvo protiv komaraca i prikladnu obuću, poručuju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije uz napomenu kako će se promatranje noćnih leptira u slučaju kiše morati odgoditi.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Zagrebačka županija dom je 1 010 vrsta leptira

Noć noćnih leptira bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira, njihovih šarenih boja i uzoraka krila, a organizirana je u gustoj grabovoj šumi u Klinča Selima. Za promatranje noćnih leptira postavljeno je 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira, ali i drugih vrsta kukaca.

Održana još jedna „Noć noćnih leptira“

„Noć noćnih leptira“ bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira te njihovih šarenih boja i uzoraka krila. Ovaj događaj organiziran je 5. lipnja na jezeru Bobovica kraj Samobora te je ponovno privukao velik broj posjetitelja.

Bicikliraj putevima bijele rode i nadjeni im imena!

Kao što rode spajaju ljude tako biciklijada „Put bijele rode“ spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji - Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, a ove godine održat će se sedmi put, i to u subotu 8. srpnja 2023.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER