Samobor: „Najljepši stanovnici Planeta“

Izložba fotografija povodom Dana planeta Zemlje

Izložba pod nazivom „Najljepši stanovnici Planeta“ otvorit će se u subotu 20. travnja 2024. na Autobusnom kolodvoru Samobor (151. samoborske brigade HV 1) u 19 sati.

Povodom Dana planeta Zemlje JU Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva na otvaranje izložbe fotografija leptira. Izložbom se želi skrenuti pozornost na bogatu bioraznolikost Zagrebačke županije i njezine vrste leptira koje su zabilježene u sklopu trogodišnjih faunističkih istraživanja. Dosad je u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Zagrebačkoj županiji zabilježeno čak 1 033 vrsta leptira, od čega 955 vrsta noćnih i 78 dnevnih, a neke od njih su rijetke i ugrožene.

  • Lastin rep © Petar Sabol

Izložba pod nazivom „Najljepši stanovnici Planeta“ otvorit će se u subotu 20. travnja 2024. na Autobusnom kolodvoru Samobor (151. samoborske brigade HV 1) u 19 sati.

Ukupno će biti izloženo 40 fotografija, a autori su međunarodni istraživač leptira Stanislav Gomboc, zaljubljenik u prirodu s 35-godišnjim fotografskim iskustvom Tomica Rubinić, zaljubljenik u pejzažnu i makro fotografiju Vlado Pirša i Petar Sabol, profesionalni fotograf te dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada.

Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje u znaku je borbe protiv plastičnog otpada koji predstavlja ozbiljnu prijetnju našem planetu. Osim što nanosi štetu bioraznolikosti i okolišu, onečišćenje plastikom ugrožava i zdravlje ljudi. Javna ustanova Zeleni prsten će u cilju smanjenja plastičnog otpada svakom posjetitelju izložbe na otvorenju pokloniti platnenu vrećicu.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

U Samoboru se otvara izložba fotografija „Poleti sa mnom“

Ptice, predivna stvorenja koja nas oduvijek intrigiraju svojim pjevom, bojama i letom, imaju svoje posebne obožavatelje, promatrače-fotografe ptica. Njihova upornost i sjajno oko podarili su nam divne fotografije koje nas vode u tajanstveni svijet pernatih letača.

Dođite na Noć noćnih leptira

Jeste li ikada sreli noćne leptire? Zanima li vas koliko ih ima, čime se hrane, kako se skrivaju od grabežljivaca ili kako noću pronalaze jedni druge? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete saznati na Noći noćnih leptira.

Zagrebačka županija dom je 1 010 vrsta leptira

Noć noćnih leptira bila je jedinstvena prilika za promatranje noćnih leptira, njihovih šarenih boja i uzoraka krila, a organizirana je u gustoj grabovoj šumi u Klinča Selima. Za promatranje noćnih leptira postavljeno je 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira, ali i drugih vrsta kukaca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER