Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj

Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države te u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, uspješno je preuzeo hrvatski portfelj projekata francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoen. Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju Neoenovog portfelja u Statkraftovo poslovanje u Hrvatskoj.

Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja – projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS), preuzima Statkraft.

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj započeo 2021. Nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti svoje planiranje za besprijekoran proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage obaju entiteta.

„Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutačnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom.” – rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku.

>>> Pročitajte još >>> S radom počela prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji

  • Arnaud Bellanger (Statkraft) i Christophe Desplats-Redier (Neoen) u sjedištu tvrtke Statkraft u Zagrebu © Statkraft

U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.

Neoen je jedan od vodećih svjetskih neovisnih proizvođača isključivo obnovljive energije. Uz stručnost u solarnoj energiji, energiji vjetra i skladištenju energije, tvrtka igra aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji proizvodeći konkurentnu, zelenu, lokalnu energiju na četiri kontinenta. Nakon šesterostrukog povećanja u posljednjih šest godina, Neoenov kapacitet u pogonu i izgradnji iznosi 8,0 GW. Neoen je trenutačno aktivan u 15 zemalja.

Statkraft je vodeća tvrtka u hidroenergiji na međunarodnoj razini te najveći europski proizvođač obnovljive energije. Grupa proizvodi hidroenergiju, energiju iz vjetra, solarnu energiju, energiju iz plina te opskrbljuje i sustave daljinskog grijanja. Statkraft je po operacijama na tržištu energijom globalna tvrtka s više od 6000 zaposlenih u više od 20 zemalja.

Tvrtka Statkraft u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora te diljem zemlje razvija projekte solarne energije, energije vjetra te skladištenja energije. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P.

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Hrvatska se tijekom četiri dana u prosincu 2023. u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora energije

U izvještaju OIEH-a ističe se podatak da se u prosincu 2023. Hrvatska čak četiri dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora te da su obnovljivi izvori energije (bez hidroelektrana) ostvarili udio u ukupno raspoloživoj energiji od 19,5 posto. U Izvještaju se također navode najnoviji podaci o instaliranim kapacitetima solarnih i vjetroelektrana za 2023. godinu.

Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, ulaganje u sunčane elektrane jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije. Gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER