Nizozemski istraživači razvili metodu za odvajanje plastike od EE otpada

Tiskanu elektroniku dosad nije bilo moguće reciklirati

Istraživači nizozemskog Instituta za tehnološka istraživanja TNO tvrde da su razvili metodu za olakšavanje rastavljanja tiskane elektronike i time omogućili njezino recikliranje.

Od automobilskih dijelova do potrošačke elektronike i medicinskih uređaja, elektronika se sve više integrira s plastikom kako bi činila besprijekornu cjelinu s proizvodom. Iako se time dobivaju lakši i isplativiji proizvodi, ova integracija otežava recikliranje i popravak proizvoda te je u suprotnosti s načelima kružnog gospodarstva.

Istraživači diljem svijeta pokušavaju pronaći rješenja za ovaj problem, a nizozemski Institut za tehnološka istraživanja TNO razvio je novu metodu koja omogućuje uklanjanje tiskane elektronike s nosača na kraju životnog vijeka proizvoda, čime se omogućuje recikliranje i popravak. Prema istraživačima, ova inovacija pridonosi budućoj učinkovitosti i uštedi troškova poslovanja, a istovremeno smanjuje emisije CO2 i EE otpad. Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu Journal of Cleaner Production.

Budući da se tiskana elektronika može neprimjetno integrirati u gotovo svaki proizvod, tvrtke joj se sve više okreću. Tiskana elektronika je manje težine, a proizvodnja je također lakša i brža. Primjene uključuju nosive medicinske senzore, upravljačke ploče automobila i zrakoplova, industrijske strojeve, perilice rublja i aparate za kavu. Procjenjuje se da će tržište ove tehnologije porasti s oko 175 milijuna dolara na više od tri milijarde dolara između 2022. i 2032. godine.

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

EE otpad je najbrže rastući otpad u EU-u, a reciklira ga se samo 40 posto!

Elektronički uređaji i električna oprema sastavni su dio našeg svakodnevnog života koji je teško zamisliv bez perilica rublja i usisivača ili pametnih telefona i računala. No, otpad koji oni proizvode otežava smanjenje ekološkog otiska EU-a, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER