Uz poticaje FZOEU-a na ceste stiže više od 2 200 novih energetski učinkovitih vozila

Vozimo EKOnomično: 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

Putem prijavne aplikacije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas je od 9 sati pristigao ukupno 2 241 zahtjev za sufinanciranje električnih vozila. Građani su preko 333 prodajna mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. U Fondu navode kako su sredstva bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

„Ovakav, nikad izdašniji program sufinanciranja, pozitivno utječe i na bržu dekarbonizaciju prometnog sustava. Na našim cestama uskoro možemo očekivati više od 2 200 novih, energetski učinkovitih vozila. To je osobito važno radi postizanja ciljeva energetske učinkovitosti u prometu, ali i bolje kvalitete zraka u gradovima. S obzirom da danas obilježavamo i Dan planeta Zemlje drago nam je da se određeni broj građana odlučio za korištenje ekološki prihvatljivijih vozila. Naravno, za ovu je godinu to tek početak, jer planiramo nastaviti i sa sufinanciranjem za pravne osobe i javni sektor, s obzirom da su poticaji još uvijek najznačajniji motivator za promjenu postojećeg voznog parka.“ – najavio je direktor Fonda Luka Balen.

Za razliku od dosadašnjih, ovogodišnji poziv bio je namijenjen isključivo fizičkim osobama, odnosno građanima, koji su se za sufinanciranje prijavljivali putem prodajnih mjesta, ovisno o marki vozila koju su željeli kupiti. Za sufinanciranje od 40 % su u ovom programu bila prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije prelazila 50.000 eura. 

Sredstva su se najviše tražila za osobne električne automobile, odnosno vozila kategorije M1, za koje je iznos poticaja bio do 9.000 eura. Zatraženo je sufinanciranje za 1 629 osobnih automobila, od kojih je 1 517 električnih, a 112 plug in hibridnih. Među najtraženijim vozilima ističu se vozila marke Tesla te Renault, Hyundai, Opel, Dacia, MG Motor i Citroën koja su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili istim klasama vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Za motore i skutere to jest vozila L kategorije građani su mogli dobiti i do 2.500 eura bespovratnih sredstava, za što je interes pokazalo 612 građana. Najveći interes za poticaje bio je  u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani imaju rok od osam dana da na račun prodajnog mjesta uplate svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda.

Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići odluka i ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju vremena do kraja godine za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije, uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

FZOEU: Građanima 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ovu je godinu za građane kroz svoj program Vozimo EKOnomično osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu. Kroz deset dana Fond će objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila.

FZOEU: 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je evidentan porast električnih i hibridnih vozila: 2012. godine bilo ih je svega 13, dok ih je u 2020. godini registrirano preko 1.300. Njihovom porastu svakako pomažu državni poticaji kao jedna je od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER