Izložba „Pčele - veliki mali čuvari prirode“ gostuje u Dubrovniku i na Pelješcu

Putujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Dubrovniku se može pogledati do 10. svibnja, a potom seli na Pelješac

Izložba „Pčele - veliki mali čuvari prirode“ realizira se kao proširenje muzejskog Apisarija – edukativnog odjela Tehničkog muzeja Nikola Tesla sa živim medonosnim pčelama, a njezinim gostovanjem muzejski sadržaji postaju dostupniji široj zajednici.

„Pčele - veliki mali čuvari prirode“, putujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla, otvara se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u Ljetnikovcu Bunić Kaboga u Dubrovniku i moći će se posjetiti do 10. svibnja 2024. Nakon Dubrovnika, izložba će od 22. svibnja do 23. lipnja 2024. gostovati i u Muzeju vinogradarstva i vinarstva Putniković na Pelješcu.

Izložbom se posjetiteljima približava svijet pčela koje kao najvažniji oprašivači imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju biocenoze, ali i ističe važnost njihove zaštite. Cilj izložbe je naglasiti nužnost održivog razvoja i zaštite prirode, a njome se također kod dijela posjetitelja želi potaknuti želja za bavljenjem pčelarstvom.

Izložba „Pčele - veliki mali čuvari prirode“ sastoji se od zidnih panela s prikazom razvoja pčelinjeg stana - različitih tipova košnica; uvećanog modela pčele, edukativnih video priloga o pčelama prevedenih i na znakovni jezik, prezentacije pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda te nastambe za solitarne pčele. U Muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima na Pelješcu posebna atrakcija bit će ogledna košnica s medonosnim pčelama.

  • Prof. dr. sc. Nikola Kezić u Apisariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu ©  Ekovjesnik

U sklopu programa putujuće izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla, prof. dr. sc. Nikola Kezić, stručni suradnik na izložbi, u nedjelju 21. travnja održao je predavanje pod nazivom „Klimatske promjene i razvoj pčelinjih zajednica“. Predavanje je održano u Kući meda u Majkovima, u suorganizaciji s Pčelarskim društvom Dubrovačko primorje, a bilo je namijenjeno lokalnoj pčelarskoj zajednici te je pobudilo veliko zanimanje pčelara.

  • Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. ©  Ekovjesnik

Nakon otvaranja izložbe u Dubrovniku 22. travnja u 12 sati, uslijedit će organizirano stručno vođenje. Izložba u Ljetnikovcu Bunić Kaboga može se posjetiti od ponedjeljka do petka, u vremenu od 9-15 sati, a subotom od 9-12:30 sati. Ulaz na izložbu se ne naplaćuje, a grupni posjet potrebno je najaviti na e-mail adresu info@dubrovackabastina.com ili na broj mobitela 091 333 7003.

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Inkluzivna pčelarska škola počela s nastavom

Inkluzivnu pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge HUP Pčelinjak, Propolis, Ulište i Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER