Autonomni robot za uništavanje korova na solarni pogon

Primjena obnovljivih izvora energije u održivoj poljoprivredi

EcoRobotix razvija autonomne robote na solarni pogon kojima se korov uništava uz učinkovitiju i održiviju upotrebu herbicida te time pomaže poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane

Osnovana 2011. godine, tvrtka EcoRobotix razvija autonomne robote za uništavanje korova te učinkovitijom i održivijom upotrebom herbicida pomaže poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane. Nakon uspješno provedenih pilot projekata u Švicarskoj, tvrtka je došla do ključne prekretnice u svom istraživanju i razvoju te krajem svibnja osigurala drugi krug financiranja u vrijednosti od 10,6 milijuna švicarskih franaka (9,2 milijuna eura). Sredstva su osigurali europski investitori CapAgro i BASF Venture Capital, trenutno najveća svjetska kemijska kompanija.

Smanjenje upotrebe herbicida za čak 20 puta

EcoRobotixov robot izgledom najviše podsjeća na stol s kotačima, osim što se na njegovom vrhu nalaze dva solarna panela, širine od oko dva metra, a njegova težina iznosi 130 kilograma. Ovaj u potpunosti autonoman robot samostalno se kreće poljem uz pomoć kamere, GPS senzora i solarnog pogona koji mu omogućuje 12 sati samostalnog rada. Robot pomoću kamere detektira korov na tlu i zatim ga precizno tretira vrlo malom dozom herbicida, ubrizganom iz malih ručica.

Osim što je jednostavne konstrukcije, omogućuje i jednostavno upravljanje putem pametnog telefona, no ono što je najbitnije, njegova preciznost omogućuje smanjenje ukupne upotrebe herbicida za čak 20 puta i to na površini od 7,5 hektara dnevno.

Robot se trenutno može koristiti samo za šećernu repu i kanolu, no u ecoRobotixu tvrde kako rade na nadogradnji sustava koja će se poljoprivrednicima moći isporučiti baš kao i kod pametnih telefona jednostavnim ažuriranjem softvera.

Opće je poznato kako intezivna poljoprivredna uvelike utječe na okoliš, a kao što je dosad potvrđeno brojnim istraživanjima, korištenjem pesticida i umjetnih gnojiva negativno djeluje i na ljudsko zdravlje. Stoga se zahtijevaju nova pametna rješenja i tehnologije kojima bi se taj negativan utjecaj bitno smanjio, ali i zadovoljile potrebe potrošača koji sve više traže organsku hranu.

Agrokemijski div pomaže pri proizvodnji zdravije hrane

U EcoRobotixovom priopćenju navodi se kako se razvojem ovog robota upravo želi pomoći poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane te doprinijeti razvoju poljoprivrede koja poštuje okoliš i novim tehnologijama djeluje na očuvanje tla i vodnih resursa koristeći minimalnu količinu energije.

„Korištenje robotike u poljoprivredi predstavlja veliku priliku za pomoć poljoprivrednicima, kako ostvarivanjem većih zarada, tako i očuvanjem okoliša. Izuzetno nas raduje suradnja s EcoRobotixovim timom kojem pomažemo u predstavljanju novih proizvoda za održivu poljoprivredu“, izjavio je Bénédicte Monpert iz tvrtke CapAgro.

Korištenjem robotike uistinu se može djelovati na rješavanje ključnih problema suvremene poljoprivrede, a to se ponajviše odnosi na pitanje njezine održivosti, smanjenje korištenja kemijskih sredstava uz istovremeno učinkovitiju proizvodnju hrane, kao i na problem nedostatka radne snage. Svoj interes u svemu tome očito su pronašli i veliki agrokemijski divovi poput BASF-a.

U svijetu postoji nekoliko drugih tvrtki koje razvijaju tehnologiju preciznog uništavanja korova i prskanja herbicidima, uključujući i američke tvrtke Blue River i Deere & Company čiji su traktori opremljeni sustavom „See & Spray“ koji istovremeno detektiraju i prskaju korov te gnoje usjeve.

EcoRobotixov tim je pak za Reuters najavio kako će svoj proizvod ponuditi na tržištu već tijekom 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi

Znanstvena radionica u sklopu projekta „Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije“ dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

Podzemnim staklenicima protiv klimatskih promjena

Ekstremni klimatski uvjeti velike južnoameričke visoravni bolivijskim poljoprivrednicima već godinama onemogućavaju uspješan uzgoj voća i povrća. Švicarski istraživač dosjetio se uzgoja ispod razine tla kako bi se usjevi očuvali od vanjskih vremenskih uvjeta te je započeo s gradnjom eksperimentalne farme podzemnih staklenika. Igrom slučaja, gradnju ove prave eko-farme uspješno je dovršila obitelj Gemio, a priču o tome objavio je BBC.

Kontrola moćnog stakleničkog plina još moćnijim satelitom

Smanjenje emisija metana kritični je dio suzbijanja globalnog zatopljenja. Novi satelit MethaneSAT mogao bi pomoći u mjerenju i kontroli emisija metana iz postrojenja za obradu i proizvodnju nafte te zemnog plina, ali i drugih manjih izvora emisija širom svijeta. Dok se drugim višenamjenskim satelitima samo nastoji ukazati na problem, MethaneSAT bi mogao riješiti problem, i to na globalnoj razini!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER