Autonomni robot za uništavanje korova na solarni pogon

Primjena obnovljivih izvora energije u održivoj poljoprivredi

EcoRobotix razvija autonomne robote na solarni pogon kojima se korov uništava uz učinkovitiju i održiviju upotrebu herbicida te time pomaže poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane

Osnovana 2011. godine, tvrtka EcoRobotix razvija autonomne robote za uništavanje korova te učinkovitijom i održivijom upotrebom herbicida pomaže poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane. Nakon uspješno provedenih pilot projekata u Švicarskoj, tvrtka je došla do ključne prekretnice u svom istraživanju i razvoju te krajem svibnja osigurala drugi krug financiranja u vrijednosti od 10,6 milijuna švicarskih franaka (9,2 milijuna eura). Sredstva su osigurali europski investitori CapAgro i BASF Venture Capital, trenutno najveća svjetska kemijska kompanija.

Smanjenje upotrebe herbicida za čak 20 puta

EcoRobotixov robot izgledom najviše podsjeća na stol s kotačima, osim što se na njegovom vrhu nalaze dva solarna panela, širine od oko dva metra, a njegova težina iznosi 130 kilograma. Ovaj u potpunosti autonoman robot samostalno se kreće poljem uz pomoć kamere, GPS senzora i solarnog pogona koji mu omogućuje 12 sati samostalnog rada. Robot pomoću kamere detektira korov na tlu i zatim ga precizno tretira vrlo malom dozom herbicida, ubrizganom iz malih ručica.

Osim što je jednostavne konstrukcije, omogućuje i jednostavno upravljanje putem pametnog telefona, no ono što je najbitnije, njegova preciznost omogućuje smanjenje ukupne upotrebe herbicida za čak 20 puta i to na površini od 7,5 hektara dnevno.

Robot se trenutno može koristiti samo za šećernu repu i kanolu, no u ecoRobotixu tvrde kako rade na nadogradnji sustava koja će se poljoprivrednicima moći isporučiti baš kao i kod pametnih telefona jednostavnim ažuriranjem softvera.

Opće je poznato kako intezivna poljoprivredna uvelike utječe na okoliš, a kao što je dosad potvrđeno brojnim istraživanjima, korištenjem pesticida i umjetnih gnojiva negativno djeluje i na ljudsko zdravlje. Stoga se zahtijevaju nova pametna rješenja i tehnologije kojima bi se taj negativan utjecaj bitno smanjio, ali i zadovoljile potrebe potrošača koji sve više traže organsku hranu.

Agrokemijski div pomaže pri proizvodnji zdravije hrane

U EcoRobotixovom priopćenju navodi se kako se razvojem ovog robota upravo želi pomoći poljoprivrednicima pri proizvodnji zdravije hrane te doprinijeti razvoju poljoprivrede koja poštuje okoliš i novim tehnologijama djeluje na očuvanje tla i vodnih resursa koristeći minimalnu količinu energije.

„Korištenje robotike u poljoprivredi predstavlja veliku priliku za pomoć poljoprivrednicima, kako ostvarivanjem većih zarada, tako i očuvanjem okoliša. Izuzetno nas raduje suradnja s EcoRobotixovim timom kojem pomažemo u predstavljanju novih proizvoda za održivu poljoprivredu“, izjavio je Bénédicte Monpert iz tvrtke CapAgro.

Korištenjem robotike uistinu se može djelovati na rješavanje ključnih problema suvremene poljoprivrede, a to se ponajviše odnosi na pitanje njezine održivosti, smanjenje korištenja kemijskih sredstava uz istovremeno učinkovitiju proizvodnju hrane, kao i na problem nedostatka radne snage. Svoj interes u svemu tome očito su pronašli i veliki agrokemijski divovi poput BASF-a.

U svijetu postoji nekoliko drugih tvrtki koje razvijaju tehnologiju preciznog uništavanja korova i prskanja herbicidima, uključujući i američke tvrtke Blue River i Deere & Company čiji su traktori opremljeni sustavom „See & Spray“ koji istovremeno detektiraju i prskaju korov te gnoje usjeve.

EcoRobotixov tim je pak za Reuters najavio kako će svoj proizvod ponuditi na tržištu već tijekom 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

Podzemnim staklenicima protiv klimatskih promjena

Ekstremni klimatski uvjeti velike južnoameričke visoravni bolivijskim poljoprivrednicima već godinama onemogućavaju uspješan uzgoj voća i povrća. Švicarski istraživač dosjetio se uzgoja ispod razine tla kako bi se usjevi očuvali od vanjskih vremenskih uvjeta te je započeo s gradnjom eksperimentalne farme podzemnih staklenika. Igrom slučaja, gradnju ove prave eko-farme uspješno je dovršila obitelj Gemio, a priču o tome objavio je BBC.

Najkasnije do kraja 2019. potrebno preispitati kancerogenost glifosata

Postupak odobravanja pesticida kao što je glifosat mora se temeljito reformirati, zaključak je Posebnog odbora za postupak Unije za odobravanje pesticida Europskog parlamenta (PEST), koji je u četvrtak, 6. prosinca, velikom većinom glasova usvojio preporuke usmjerene na rješavanje nedostataka u postupku autorizacije pesticida u Europskoj uniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER