Sve više povjerenja u procvat organskog uzgoja

Ekološka poljoprivreda je u porastu!

Europski parlament glasuje o novim pravilima usmjerenim na jačanje povjerenja potrošača u ekološku poljoprivredu i zaštitu od nepoštenih praksi. Revidirani zakon o ekološkoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda stupio bi na snagu u siječnju 2021.

Ekološka poljoprivreda je u porastu: ovaj francuski poljoprivrednik prebacio se na prirodni pesticid kako bi zaštitio svoju žetvu - i dobre kukce usmjerio protiv loših. Malo je skuplje od kemikalija, ali dobivate rezultate i brinemo se za zdravlje, a ono je neprocjenjivo.

„Potrošači žele organsku hranu i sve više poljoprivrednika primjećuje da je riječ o održivom obliku poljoprivrede od koje se u budućnosti može bolje živjeti nego od konvencionalne poljoprivrede“, izjavio je za EuroparlTV njemački zastupnik Martin Häusling iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza (GREENS/EFA) u Europskom parlamentu.

No, potrošači moraju vjerovati hrani koju kupuju. Zbog toga Europski parlament obnavlja pravila o ekološkoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda diljem Europe.

Zastupnici žele bolju kontrolu u cijelom lancu opskrbe. Europski parlament također teži pravednosti pri uvozu organskih proizvoda u EU.

„To znači: proizvodi koji dolaze u Europu moraju poštivati ​​europske norme i mislim da je to velika prednost ovog novog zakona“, dodao je Martin Häusling.

Organska maloprodaja više se nego udvostručila u posljednjih 10 deset godina u Europi, a taj trend se i dalje ubrzava u svim državama članicama EU-a.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Europski parlament poziva na poduzimanje mjera zaštite oprašivača i njihovih staništa

Posljednjih godina pčelari diljem Europe upozoravaju na gubitak cijelih kolonija pčela, kako u Hrvatskoj, tako i u zapadnim zemljama EU-a, a kada se tome pribroje drugi dijelovi svijeta koji su suočeni s istim problemom, posve je jasno da se radi o globalnom problemu. Masovno ugibanje kukaca oprašivača podiglo je na noge svjetsku znanstvenu zajednicu, a Europski parlament želi da EU poduzme sve što je moguće kako bi se zaštitili kukci i njihova staništa.

Nema patenata na prirodno dobivene biljke i sjeme

Europski parlament je ponovio svoj poziv na nesmetani pristup biljnom reprodukcijskom materijalu. Zastupnici žele osigurati da poljoprivrednici diljem EU-a mogu inovirati kako bi pronašli rješenja za klimatsku krizu i nove biljne bolesti. Bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života, stvaranje monopola i podizanje cijena hrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER