Nema patenata na prirodno dobivene biljke i sjeme

Bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života, stvaranje monopola i podizanje cijena hrane

Europski parlament je ponovio svoj poziv na nesmetani pristup biljnom reprodukcijskom materijalu. Zastupnici žele osigurati da poljoprivrednici diljem EU-a mogu inovirati kako bi pronašli rješenja za klimatsku krizu i nove biljne bolesti. Bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života, stvaranje monopola i podizanje cijena hrane.

Sve je počelo naboranom rajčicom kada je 2015. godine Europski patentni ured odobrio je patent za novu sortu rajčice koja je idealna za pravljenje kečapa. Dobivena je korištenjem isključivo bioloških procesa tako da nije bila genetski modificirana. Na patent je uslijedila trenutačna reakcija, a aktivisti su optužili EPU da patentira život. Organizacija je potom izmijenila svoju politiku, no slučaj je završio pred žalbenim vijećem EPU-a, a rasprava još uvijek traje.

Europski Parlament bori se za načelo da proizvodi dobiveni iz bioloških procesa ne mogu biti patentirani.

„Smatramo da je pristup bez prepreka biljnom materijalu ključan za inovativni kapacitet europskog uzgoja bilja i za poljoprivrednike, kao i za genetsku raznolikost naših usjeva“, rekao je njemački europarlamentarac i predsjednik Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Norbert Lins iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Zastupnici žele da poljoprivrednici diljem Europske unije mogu inovirati, posebno u svjetlu klimatske krize jer uzgoj novih vrsta biljaka promiče genetsku raznolikost.

„Svake godine razvijaju se nove biljne bolesti i kuge i potreban nam je razvoj novih usjeva hrane koji su otporni na te biljne bolesti i kuge. Ako dopustimo patente, to će spriječiti tu inovaciju i taj razvoj. Mislim da je to vrlo rizično za opskrbu hranom u cijelom svijetu“, izjavio je nizozemski zastupnik i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Jan Huitema iz Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (Renew Europe Group).

Zastupnici tvrde kako će mali proizvođači vjerojatno biti najteže pogođeni ovim patentima. Ako se tvrtkama omogući pravo na patente na određene vrste hrane, stvara se monopol, što bi zauzvrat moglo povećati cijene hrane u EU-u.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Sve više povjerenja u procvat organskog uzgoja

Europski parlament glasuje o novim pravilima usmjerenim na jačanje povjerenja potrošača u ekološku poljoprivredu i zaštitu od nepoštenih praksi. Revidirani zakon o ekološkoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda stupio bi na snagu u siječnju 2021.

Sigurnost hrane: novim pravilima do većeg povjerenja potrošača

Danas su u Europskom parlamentu usvojeni novi propisi kojima se osigurava pouzdanost i transparentnost u postupku procjene rizika za sigurnost hrane u EU-u. Nova pravila su već usuglašena s ministrima EU-a, a prihvaćena su sa 603 glasa za, 17 protiv i 27 suzdržanih.

Od otpadne ambalaže do organske hrane

Na plenarnoj sjednici u travnju zastupnici će sagledati budućnost EU s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te raspravljati o proizvodnji organske grane, recikliranju otpadne ambalaže, emisijama stakleničkih plinova i problemu pranja novca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER