10 godina zelene transformacije Grada Velikih Promjena

Pariz se mijenja | Paris se transforme

U subotu 23. ožujka pariška gradska vijećnica otvorit će svoja vrata svim Parižankama i Parižanima te organizirati brojne sportske i kulturno-zabavne aktivnosti. Ako se toga dana zateknete u Parizu, moći ćete otkriti kako se i koliko francuski glavni grad promijenio u posljednjih deset godina.

Pariška gradska vijećnica (Hôtel de Ville) u subotu 23. ožujka 2024. od 15 do 18:30 sati otvara svoja vrata svim građanima i posjetiteljima kako bi zajedno proslavili deset godina velike zelene transformacije Pariza. Na programu će biti brojne sportske aktivnosti, izložbe, radionice, podjela sjemenja, degustacije, demonstracije tehničke opreme, kao i fotografiranje s maskotama Ljetnih olimpijskih igara Paris 2024.

  • Pariška gradska vijećnica © Henri Garat | Ville de Paris

Ovaj događaj bit će jedinstvena prilika za ponovno otkrivanje velikih pariških projekata koji su obilježili razdoblje od 2014. do 2024. godine. Glavne teme proslave 10 godina velike transformacije Pariza su ekologija, socijala, obrazovanje, kultura i demokracija.

>>> Pročitajte još >>> Završetkom jednogodišnje obnove trga Place de la Nation Parižanke i Parižani dobili su znatno zelenije i ugodnije mjesto za odmor i relaksaciju, tako potrebno u uvjetima klimatskih promjena i sve viših temperatura

  • © Ville de Paris

Tijekom poslijepodneva na trgu ispred gradske vijećnice i u svim njezinim prostorima građani Pariza moći će upoznati čelnike gradske uprave te u razgovoru s njima doznati sve što ih zanima o projektima provedenim u posljednjih deset godina, zahvaljujući kojima ovaj veliki grad postaje sve inkluzivniji, zeleniji, ugodniji i klimatski otporniji.

>>> Pročitajte još >>> Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

 

  • Lijevo: Pariz postaje sve zeleniji grad prilagođen potrebama pješaka i biciklista © Guillaume Bontemps / Ville de Paris | Desno:Školska ulica Rue Eble © Christophe Belin / Ville de Paris

U Parizu su odgovori na klimatske izazove, energetsku i gospodarsku krizu neodvojivi od poboljšanja kvalitete života svih njegovih građana. Na interaktivnoj karti objavljenoj na stranicama Grada Pariza građani se mogu upoznati s projektima koji se provode na području cijelog grada, a upisivanjem adrese stanovanja mogu vidjeti što se promijenilo ili će se uskoro promijeniti u njihovoj gradskoj četvrti i neposrednom susjedstvu. Pariška gradska uprava pritom stavlja naglasak na nekoliko prioriteta koji daju smisao svim provedenim, trenutačnim i budućim projektima, a to su solidarnost i uključivost, ekološka tranzicija te čistoća i održavanje komunalnog reda. Na navedenoj interaktivnoj karti istaknuto je više od 1 750 konkretnih postignuća pariške gradske uprave od 2020. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Najveći trg u Lyonu do 2024. dobiva novo zeleno ruho

Grad Lyon je u sklopu svog participativnog proračuna odabrao 110 projekata koji će se realizirati do kraja mandata aktualne gradske uprave. Među njima je i 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnove trga Place Bellecour, za koji je glasao najveći broj građanki i građana Lyona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER