Grad Opatija potpisao ugovor o realizaciji projekta FoRESisT kojim će se zaštititi šume maruna

Zamjenica opatijskog gradonačelnika Kristina Đukić potpisala je u ponedjeljak u Kući Europske unije u Ljubljani ugovor za projekt „FoRESisT – Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava u prekograničnom području“, financiran sredstvima EU-a kroz program Interreg Slovenija - Hrvatska 2021. – 2027.

Grad Opatija vodeći je partner projekta „FoRESisT – Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava u prekograničnom području“, a ostali partneri su Komunalno društvo Malinska-Dubašnica, Hrvatski šumarski institut te Gozdarski Inštitut Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem te Nativa, Inštitut za trajnostno rast – slovenska neprofitna organizacija za očuvanje prirode i interpretaciju baštine. Projekt je vrijedan 1.474.765,94 eura, a uz sufinanciranje projekta sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj od 80 posto, udio Grada Opatije iznosi 273.140,00 eura, izvijestili su iz opatijske gradske uprave.

Na opatijskom području provest će se aktivnosti zaštite šume pitomog kestena u Dobreću

Stručnjaci će utvrditi ugroženost šuma pitomog kestena s obzirom na opasnosti od stranih invazivnih vrsta (kestenova osa šiškarica, rak kestenove kore, štetni abiotički čimbenici uzrokovani klimatskim promjenama) te pripremiti mjere zaštite i provesti konkretna djelovanja u svrhu kontrole štetnih čimbenika (sanitarne mjere, biološku kontrolu stranih invazivnih vrsta – buba Torymus), kako bi se šume pitomog kestena i ekosustav u cjelini maksimalno zaštitili.

Projekt podrazumijeva i analizu šume hrasta na području Dubašnice na otoku Krku i šume na području Krasa u Sloveniji. Konačni cilj projekta je izrada zajedničke stručne procjena razine ugroženosti istraživanih staništa koja će uključivati mjere za ublažavanje i sprečavanje njihove ugroze. U završnom dijelu projekta planirani su javni događaji i radionice s ciljem informiranja javnosti o rezultatima projekta te podizanja svijesti o važnosti zaštite i očuvanja ekosustava i bioraznolikosti.

VEZANE VIJESTI

Udruga Sunce: Upoznajte projekt EfficientN2K!

Zaštićena područja temelj su očuvanja bioraznolikosti, no ona osiguravaju i brojne dobrobiti za čovjeka, a prepoznata su i kao ključna kod ublažavanje i prilagodbe klimatskim promjenama.

Prekogranična inicijativa za Jadransko more bez otpada

Projekt ML-FREE, sufinanciran od Europske unije, predstavlja značajan korak prema rješavanju problema morskog otpada u Jadranskom moru, s posebnim fokusom na plastiku. Održani Kick-Off Meeting u Veneciji početkom studenog godine okupio je partnere na projektu posvećene razvoju održivog društva kroz aktivno sudjelovanje mladih i prekograničnu suradnju.

Potkornjak gotovo nestao sa splitskog Marjana

Krajem svibnja iz splitske gradske uprave javljeno je da potkornjak nestaje te da su stvoreni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu. U novom izvještaju o stanju Marjanske šume ponovno je potvrđeno opadanje potkornjaka i pad broja zaraženih stabala na Marjanu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER