Vatreni crv snimljen kod otoka Krka

Još jedan dokaz zagrijavanja Jadranskog mora

Poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić objavio je na svom YouTube kanalu snimku vatrenog crva koji se dosad uglavnom mogao pronaći u podmorju južnog Jadrana. Populacija ove vrste posljednjih se nekoliko godina zbog zagrijavanja mora proširila u dijelovima Jadrana u kojima ih dosad nije bilo.

„Vatreni crv snimljen je kod otoka Krka na sjevernom Jadranu. Do sada se uglavnom nalazio na južnom, međutim povećanjem temperature mora od 1,5 – 2 °C populacija se širi. Pomalo i podmuklo, dok se mi kao ljudi ponašamo da se to nas ne tiče priroda ne uzvraća udarac – ona samo ispostavlja račun!“ – napisao je naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić na svojoj Facebook stranici.

„Vatreni crv je stalni stanovnik našeg mora, nije nikakva nova životinja niti se tek doselila i postoji u Jadranu od ranije. Međutim, unazad nekoliko godina populacija se znatno proširila zbog zagrijavanja mora. Vatrenim crvima to pogoduje i zabilježen je značajan porast populacije“, objašnjava Velimir Vrzić.

Prosječne su veličine od 15 do 20 centimetara, a mogu narasti i do 30 centimetara

„Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu“, objašnjava izv. prof. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, te navodi kako ipak kako nije riječ o životinjama koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

„Opasni su utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen. Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru“, poručuje izv. prof. dr. sc. Maja Krželj dodajući kako u slučaju bliskog susreta s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sredozemno more - najbrže zagrijavajuće more na svijetu

Zagrijavanje Sredozemnog mora uzrokuje migracije stranih vrsta koje zamjenjuju njegove endemske vrste, a tome doprinose i sve ekstremniji vremenski uvjeti koji uništavaju morsko dno i cijele morske ekosustave.

Sve toplija mora i oceani utječu na razvoj te smanjuju sposobnost kretanja i prilagodbe riba

Uslijed klimatskih promjena uskoro bi se mogla drastično smanjiti količina ribe u svjetskim morima i oceanima. Njihovo sve brže zagrijavanje, potpomognuto prekomjernim izlovom, dodatno će utjecati na smanjenje ribljeg fonda, kao i pokretljivost i sposobnost prilagodbe riba, tvrdi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu „Nature Climate Change“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER