Luksuzna kućica za hladne kanadske zime

Život na sjeveru

Marco Giroux, vlasnik kanadske tvrtka Borealis Tiny Homes, osmislilo je pokretne kućice nazvane Aspen koje su posebno namijenjene životu na sjeveru. Osim što omogućuje luksuzan mikro-život, kućica Aspen štedi energiju, vrlo je zanimljiva i ekološki prihvatljiva.

S obzirom da je sjedište tvrtke Borealis Tiny Homes u relativno hladnom kanadskom gradu Prince George u Britanskoj Kolumbiji, sasvim je logično da se njezin vlasnik Marco Giroux potrudio da kućica Aspen bude prilagođena za hladne kanadske zime. Nekoliko značajki ove kompaktne kućice omogućuje joj uspješno suprotstavljanje hladnoći, a među njima je i podno grijanje.

Kućica Aspen ima dužinu od 7,3 metara, a površina joj iznosi svega 25 kvadratnih metara. Smještena je na dvoosovinskoj prikolici, izgrađena je od strukturalno izoliranih ploča s metalnim krovom, a fasada joj je obložena cedrovinom. Unutrašnjost Aspena je izrađena od lokalne jasike i cedrovine, s pomno izrađenim podom od tvrdog drveta i kuhinjskim površinama od bambusa.

Ulaskom u kućicu istovremeno se ulazi u ugodnu dnevnu sobu koja sadrži stol i kauč koji se može prenamijeniti u krevet za jednu osobu. Kuhinja je opremljena kuhinjskim uređajima regularne veličine, raspolaže i perilicom posuđa, kao i perilicom i sušilicom rublja, a i kuhinjski elementi su uobičajenih dimenzija.

U tvrtki Borealis Tiny Homes su se uistinu potrudili osigurati praktičnost i funkcionalnost prostora, pa su tako dodali i nekoliko skrivenih ormarića, stepenice na izvlačenje, mali „podrumski“ prostor pod kuhinjskim podom te malo spremište.

Kupaonica ima tuš, umivaonik i WC (kompostni WC bez upotrebe vode je također opcija), dok se u potkrovlju nalazi spavaća soba u koju se ulazi preko nekoliko stepenica.

Iako su nepoznati precizniji podaci o izvedbi izolacije, u tvrtki Borealis Tiny Homes tvrde da je model Aspen osmišljen kako bi uspješno prebrodio i najhladniju kanadsku zimu.

Podno grijanje, prava rijetkost u ovako malim pokretnim kućicama, omogućuje postizanje ugodne topline pospješene s učinkovitim sustavom ventilacije s povratom topline. Za najhladnije zimske dane, ali i za postizanje romantičnog ugođaja, tu je još i kamin na gel gorivo. Pokretna kućica se napaja energijom putem standardnog priključka za kamp-kućice, a u cijelom prostoru kućice uvedena je LED rasvjeta.

Trenutna tržišna cijena Aspena iznosi 89.999 kanadskih dolara, ili oko 60.000 eura. S obzirom na trenutačne vremenske (ne)prilike u Hrvatskoj, možda ni kanadsko ljeto u ovoj kućici ne bi bio loš izbor.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

M.A.DI. modularna kuća spremna za stanovanje u jednom danu

M.A.DI. je talijanska tvrtka koja u suradnji s tvrtkom Arealegno proizvodi modularne kuć(ic)e prema dizajnu cijenjenog talijanskog arhitekta Renata Vidala. Ove se kuće koriste za privremeno stanovanje na bilo kojoj površini s čvrstim tlom ili za trajnije stanovanje u stambenoj zoni, a u ponudi je više modela različitih dimenzija, opreme i materijala.

Nova akcentna rasvjeta tvrđave Lovrijenac

Pri rekonstrukciji vrijednoj 105.000,00 kuna korišteni su energetski učinkoviti reflektori i svjetiljke u LED izvedbi što je uz prethodne izrađene proračune omogućilo redukciju broja reflektora uz bolje svjetlosne efekte od prijašnjeg stanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER