Obnova riječkih toplana omogućit će značajne uštede energije

Projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ vrijedan je gotovo 15 milijuna eura, od čega je čak 80 posto osigurano bespovratnim sredstvima EU-a

Cilj projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ povećanje je energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke koji opskrbljuje gotovo 10 000 korisnika. Prva faza projekta obuhvatila je obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km te izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, kao i modernizaciju i povezivanje tri toplane u sustav Istok, tri toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

Prije obnove sustav je obuhvaćao 11 toplana, tri kotlovnice i 16 kilometara distributivne mreže, a završetkom projekta sustav toplinske energije sastoji se od sustava Istok (povezane tri toplane) i sustava Zapad (povezane tri toplane), pet toplana s distributivnom mrežom te četiri kotlovnice, uz duljinu distributivne mreže od gotovo 18 km.

„Obnova sustava toplana podrazumijevala je ugradnju kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, velikih spremnika toplinske energije te ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora“, ističu u Gradu Rijeci.

Vrijednost projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ iznosi 14,9 milijuna eura, a sufinancirala ga je EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 11,134 milijuna eura. Realizacija projekta počela je 2021. godine, a preostali zahvati rekonstrukcije toplovoda odvijat će se do kraja 2024. godine.

„Osim unaprjeđenja sustava toplinarstva na području Rijeke, cilj ovog projekta je i efikasnije korištenje energije, a svjesni smo da je to danas pitanje broj jedan u Europskoj uniji. Realizacijom projekta obnove toplinarstva u Rijeci i modernizacije javne rasvjete, Energo je pokazao kako je tvrtka spremna za velike izazove i primjenu najmodernijih tehnologija.“ – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Sigurnija i pouzdanija isporuka toplinske energije korisnicima

„Velika se važnost stavlja na zelene tranzicije, napuštanje fosilnih goriva u onoj mjeri koliko je to moguće. Završetak prve faze ovog zahtjevnog i modernog projekta omogućit će nam da i u budućnosti apliciramo na projekte financirane sredstvima iz EU fondova.“ – kazao je Marko Križanec, direktor tvrtke Energo, dodajući kako su prioriteti uvijek krajnji korisnici usluga.

Projektom se omogućuje 24-satni rad svih toplana u sustavu, tijekom cijele godine. Po njegovom završetku, 95 % riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno te će se omogućiti istovremena proizvodnja toplinske i električne energije, i to uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje, sukladno EU direktivi za energetsku učinkovitost.

Obnovljeni sustavi bit će spremni za prihvaćanje svih suvremenih tehnoloških rješenja, poput dizalica topline, otpadne topline industrije, biometana, vodika, pirolitičkog plina i solarne energije te će se ostvariti svi preduvjeti za daljnju prijavu na europske fondove koji potiču obnovljive izvore topline i modernizaciju daljinskog grijanja.

Modernizacija riječkog sustava javne rasvjete

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Riječ je o zamjeni čak 85 % svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno 16 000 svjetiljki, a projekt se počeo provoditi sredinom ove godine. Sredstva za realizaciju projekta osigurana su proračunom Grada Rijeke, a temeljem javnoga natječaja zamjenu svjetiljki provodi tvrtka Energo.

„Prema procjenama, zahvaljujući ovom projektu, potrošnja električne energije u sustavu javne rasvjete trebala bi se smanjiti za više od 60 %“, naglasio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Projekt će se provoditi tijekom sljedećih nekoliko godina, a trenutačno se provodi njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1 200 rasvjetnih tijela na gradskom području. Dosad su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki. Za realizaciju prve faze gradskim proračunom osigurano je 663 620 eura.

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

U tijeku je modernizacija sustava javne gradske rasvjete u Rijeci

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Riječ je o zamjeni čak 85 % svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno njih 16 000, a projekt je započeo sredinom ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER