U tijeku je modernizacija sustava javne gradske rasvjete u Rijeci

Dekorativna rasvjeta na Korzu i Trsatu nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Riječ je o zamjeni čak 85 % svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno njih 16 000, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Radi se o projektu Grada Rijeke pa su tako sredstva za njegovu realizaciju osigurana u gradskom proračunu, a samu zamjenu svjetiljki, temeljem javnoga natječaja, provodi Trgovačko društvo Energo.

Za osvjetljenje prometnica odabrane su visoko efikasne LED svjetiljke koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno zakonskim normama, doprinose zaštiti okoliša kao i povećavanju energetske učinkovitosti sustava.

Projekt će se provoditi u sljedećih nekoliko godina, a u tijeku je njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1 200 rasvjetnih tijela na području grada. Do sada su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki. Za realizaciju prve faze osigurano je u gradskom proračunu 663 620 eura.

  • Opatijska ulica © Grad Rijeka

Prvom fazom modernizacije obuhvaćena je zamjena dijela rasvjetnih tijela u sljedećim mjesnim odborima: Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Centar-Sušak, Draga, Drenova, Gornji Zamet, Grad Trsat, Kantrida, Kozala, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pehlin, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Vojak i Zamet. Projekt će se nastaviti i u idućoj godini.

Projekt se provodi se sukladno zakonskoj regulativi iz područja svjetlosnog onečišćenja, a preostalih 15 % svjetiljki koje nisu obuhvaćene ovim projektom predstavlja specifičnu, dekorativnu rasvjetu, primjerice na Korzu ili na Trsatu, za čiju zamjenu nije dobivena suglasnost konzervatora, te tunelska rasvjeta koja je u sustavu javne rasvjete, a nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati, navode u Gradu Rijeci.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Obnova riječkih toplana omogućit će značajne uštede energije

Cilj projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ povećanje je energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke koji opskrbljuje gotovo 10 000 korisnika. Prva faza projekta obuhvatila je obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km te izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, kao i modernizaciju i povezivanje tri toplane u sustav Istok, tri toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER