U Podgorici postavljeni prvi automati za prikupljanje plastične ambalaže

Ubacivanjem pet plastičnih boca ili limenki dobije se određena količina hrane za pse

Na pet lokacija u glavnom gradu Crne Gore danas su postavljeni prvi automati za odvojeno prikupljanje plastične ambalaže i limenki, odnosno reciklomati za hranjenje pasa, izvijestili su iz podgoričke Čistoće.

Ubacivanjem pet plastičnih boca ili limenki dobije se određena količina hrane za pse, a za postavljanje automata odabrane su najfrekventnije lokacije na kojima je manja mogućnost nenamjenskog korištenja ili oštećenja.

Nakon nedavno realizirane javne nabave izvršena je isporuka ukupno sedam automata, od kojih je pet namijenjeno za hranjenje pasa, a dva su pametni automati za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada. Automati omogućuju višestruku korist za širu zajednicu, od kojih je najvažnije stjecanje navika pravilnog odlaganja i recikliranja otpada.

„S obzirom na pozitivna iskustva zemalja iz regije, smatrali smo da su automati potrebni i u Podgorici, kako bismo primarno dobili čistiji okoliš, povećali ekološku svijest građana i utjecali na usvajanje navika pravilnog odlaganja otpada. Dugoročno očekujemo smanjenje količine ambalažnog otpada koja završava na odlagalištima“, ističu u tvrtki Čistoća d.o.o. Podgorica.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Susreli se čelnici podgoričke i zadarske Čistoće

Na susretu s delegacijom iz Zadra razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja načina rada i poboljšanja učinkovitosti podgoričkog gradskog poduzeća Čistoća, ali i o tome kako podići svijest građana Podgorice o važnosti pravilnog odlaganja otpada.

U Podgorici se nastavlja ugradnja polupodzemnih spremnika za otpad

Ekipe podgoričke Čistoće prethodnih su dana ugradile dodatna dva polupodzemna spremnika za otpad zapremine 3mᵌ, a ovog je tjedna nastavljena i ugradnja spremnika zapremine 5mᵌ s dva otvora za odlaganje dvaju frakcija otpada.

Kazne za nepropisno zbrinjavanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a razlog tomu prije svega su mnogobrojne gradske mjere zbrinjavanja otpada i edukacije stanovništva. Jedna od tih mjera su i mobilni nadzorni timovi koji bečkim ulicama kruže još od veljače 2008. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER