Firenca dobila sedmi kompaktor za prikupljanje i sabijanje plastičnog otpada

Svakog dana prikupi se između četiri i pet tisuća plastičnih boca

Kompaktor za prikupljanje i sabijanje plastičnih boca postavljen je na parkiralištu supermarketa Coop u ulici Via Carlo del Prete

Nakon onog aktiviranog 6. lipnja na trgu Piazza Bartali, riječ je o već sedmom kompaktoru postavljenom na parkiralištu ispred trgovine talijanskog lanca supermarketa Coop u sklopu trgovačkog centra Centro Commerciale Carlo del Prete.

U kompaktoru se može odlagati isključivo PET ambalaža za piće, čime počinje ciklus recikliranja plastičnih boca koje se u stroju sabijaju i pretvaraju u plastične kocke te potom prerađuju u pogonu za preradu plastičnog otpada. Zahvaljujući ovom važnom projektu, omogućuje se proizvodnja novih boca u skladu s načelima kružnog gospodarstva, čime se potiče recikliranje i ostvaruje dobrobit za okoliš.

  • © Comune di Firenze

U usporedbi s početnim očekivanjima od oko tisuću plastičnih boca dnevno za svaku trgovinu, pomoću kompaktora ispred trgovina Coop svakog se dana postižu izvrsni rezultati od oko četiri do pet tisuća prikupljenih boca. Tako su tijekom 2022. godine ukupno prikupljena 2,630 milijuna plastičnih boca, uz procijenjenu uštedu od oko 33 tone CO₂. Kako je prvotna procjena iznosila 25 tone, uspjeh je zaista velik.

Osim prednosti za očuvanje okoliša, smanjenje količine otpada, povećanje stope recikliranja i poticanje ponovne upotrebe obvezni su u skladu s nacionalnim ciljevima i EU direktivom. Podsjetimo, jednokratne PET boce morat će do 2025. godine sadržavati najmanje 25 % reciklirane plastike, a do 2030. sve plastične boce za jednokratnu upotrebu morat će sadržavati minimalno 30 % reciklirane plastike. Direktiva također postavlja cilj od 77 % odvojenog prikupljanja boca do 2025. i 90 % do 2029. Trenutačno se u Italiji prikupi oko 60 % plastičnih boca, a taj se postotak također može povećati zahvaljujući primjeni kompaktora.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Firenci postavljena još tri kompaktora za prikupljanje i sabijanje plastičnog otpada

U kompaktoru se može odlagati isključivo PET ambalaža za piće, čime počinje ciklus recikliranja plastičnih boca koje se u stroju sabijaju i pretvaraju u plastične kocke te potom prerađuju u pogonu za preradu plastičnog otpada. Zahvaljujući kompaktorima omogućuje se proizvodnja novih boca u skladu s načelima kružnog gospodarstva, čime se potiče recikliranje i ostvaruje dobrobit za okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER