U Firenci postavljena još tri kompaktora za prikupljanje i sabijanje plastičnog otpada

Korištenjem desetak dosad postavljenih kompaktora planira se prikupiti minimalno 400 000 boca mjesečno

U kompaktoru se može odlagati isključivo PET ambalaža za piće, čime počinje ciklus recikliranja plastičnih boca koje se u stroju sabijaju i pretvaraju u plastične kocke te potom prerađuju u pogonu za preradu plastičnog otpada. Zahvaljujući kompaktorima omogućuje se proizvodnja novih boca u skladu s načelima kružnog gospodarstva, čime se potiče recikliranje i ostvaruje dobrobit za okoliš.

Kompaktori za prikupljanje i sabijanje plastičnih boca nisu novost u glavnom gradu talijanske regije Toskane, a dosad su se uglavnom postavljali na parkiralištima velikih supermarketa i trgovačkih centara. „S obzirom na dobru prihvaćenost i izvrsne rezultate prikupljanja plastične ambalaže odlučili smo postaviti još tri kompaktora“, kazao je Andrea Giorgio, savjetnik za zaštitu okoliša i ekološku tranziciju u Gradu Firenci.

Nova tri kompaktora postavljena su u širem središtu Firence, i to u blizini željezničkih kolodvora Santa Maria Novella i Campo di Marte te utvrde Fortezza da Basso, dok je u narednim mjesecima predviđeno postavljanje još dva kompaktora na trgu Piazza dell'Isolotto i u parku San Donato.

U kompaktoru se može odlagati isključivo PET ambalaža za piće, čime počinje ciklus recikliranja plastičnih boca koje se u stroju sabijaju i pretvaraju u plastične kocke te potom prerađuju u pogonu za preradu plastičnog otpada. Zahvaljujući kompaktorima omogućuje se proizvodnja novih boca u skladu s načelima kružnog gospodarstva, čime se potiče recikliranje i ostvaruje dobrobit za okoliš. Također, kupci talijanskog lanca supermarketa Coop ovim načinom prikupljanja plastične ambalaže dobivaju nagradne bodove koje mogu koristiti za ostvarenje popusta.

 

  • Kompaktor na parkiralištu ispred trgovine talijanskog lanca supermarketa Coop u sklopu trgovačkog centra Centro Commerciale Carlo del Prete. © Comune di Firenze

„Namjeravamo nastaviti s postavljanjem kompaktora jer omogućuju kvalitetnije odvojeno prikupljanje otpada i lakšu oporabu materijala. U kompaktorima postavljenima ispred tri supermarketa Coop mjesečno prikupimo gotovo 200 000 plastičnih boca. Građani su ih izvrsno prihvatili i sve su svjesniji važnosti smanjenja otpada i njegovog pravilnog recikliranja. Također, procjenjujemo kako na ovaj način postižemo smanjenje emisije CO₂ za više od 17 tona mjesečno.“ – kazao je Andrea Giorgio.

U Firenci žele postići još bolje rezultate u odvojenom prikupljanju otpada, a cilj je dosad postavljenim kompaktorima doseći količinu od minimalno 400 000 boca mjesečno. „U Italiji svake godine potrošimo devet milijardi plastičnih boca i one su odgovorne za 80 posto onečišćenja mora. Riječ je o vrijednom reciklabilnom otpadu i stoga moramo raditi na povećanju stope prikupljanja i recikliranja kako bismo ostvarili pomak prema kružnom gospodarstvu“, zaključio je savjetnik za zaštitu okoliša i ekološku tranziciju Andrea Giorgio.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER