Tomislav Tomašević posadio „pet tisućito stablo“

„Simboličan“ odabir lokacije za sadnju pet tisućitog stabla u sklopu akcije ozelenjavanja Zagreba

Aktivnost sadnje novih i zamjenskih stabala teško se može pratiti bez javno dostupnog plana sadnje za svaku zagrebačku gradsku četvrt, kao i bez redovitog izvještavanja gradske uprave o broju posađenih stabala i njihovim lokacijama. To je redovita praksa velikog broja europskih metropola i pojedinih daleko manjih hrvatskih gradova i njihovih komunalnih poduzeća, ali ne i Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga - Podružnice Zrinjevac.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u društvu svojih zamjenika u utorak simbolično posadio pet tisućito stablo u Parku Marije Ružičke Strozzi na Savici. Sadnja se odvija u sklopu jesensko-zimske akcije ozelenjavanja Zagreba do čijeg se kraja planira posaditi još 3.000 ili ukupno 8.000 stabala.

  • Sadnja u Parku Marije Ružičke Strozzi © Grad Zagreb

„U posljednjih deset godina, u Zagrebu se u prosjeku godišnje sadilo oko 2.000 stabala. To je bilo dovoljno za zamjensku sadnju, ali ne i za značajnije povećanje broja stabala u gradu. U skladu s našim predizbornim obećanjem, ova gradska uprava odlučila je taj broj povećati četiri puta pa je ove jeseni i zime u tijeku sadnja 8.000 stabala, odnosno po jedno stablo na svakih sto stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti svake godine. U sljedećih nekoliko mjeseci ostaje nam za posaditi još 3.000 stabala, a zatim ćemo tražiti lokacije za sadnju novih 8.000 stabala u sljedećoj sezoni sadnje“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dnevno se sadi oko 80 do 100 stabala

Dodao je kako su sva stabla uzgojena u rasadnicima Zrinjevca, a sadnjom su obuhvaćene sve gradske četvrti. Stabla se sade na javnim zelenim površinama koje održava Zrinjevac, primarno uz gradske avenije i glavne prometnice, ali i u parkovima „u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno“. Tako se povećao i broj stabala u Parku Marije Ružičke Strozzi na Savici, gdje je danas posađeno 64 stabala, najviše javora i jasena, ali i kestena, magnolije i japanske trešnje.

„U tijeku je i zamjenska sadnja stabala koja su uništena u srpanjskom nevremenu prošle godine, a nova sadnja odvija se na 88 lokacija u Zagrebu u čijem su odabiru sudjelovali različiti gradski uredi, Zrinjevac, vijeća gradskih četvrti i mjesni odbori.“ – kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

  • Sadnja u Parku Marije Ružičke Strozzi © Grad Zagreb

Gdje su podaci o dosadašnjem broju posađenih stabala i njihovim lokacijama?

Diljem grada mogu se vidjeti posađena mlada stabla, no osim zamjenske sadnje i popunjavanja već postojećih drvoreda, čini se da se sadi stihijski i bez nekog posebnog plana. Nećemo ulaziti u temu održavanja i zalijevanja jer se Zrinjevac ni u protekle dvije godine, kada se sadilo znatno manje, nije pretjerano proslavio svojom brigom o mladim stablima. Činjenica je da ova gradska tvrtka nužno treba promijeniti svoj način održavanja gradskog drveća i zelenih površina, posebno ako se uzme u obzir vrijednost sadnje 8.000 stabala u visini od četiri milijuna eura, odnosno 462 eura po svakom stablu.

Aktivnost sadnje novih i zamjenskih stabala teško se može pratiti bez javno dostupnog plana sadnje za svaku zagrebačku gradsku četvrt, kao i bez redovitog izvještavanja gradske uprave o broju posađenih stabala i njihovim lokacijama. To je redovita praksa velikog broja europskih metropola i pojedinih daleko manjih hrvatskih gradova i njihovih komunalnih poduzeća, ali ne i Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga - Podružnice Zrinjevac. Osim što se s ozbiljnijom sadnjom počelo s dvogodišnjim zakašnjenjem, može se pomisliti da im ova važna aktivnost prilagodbe klimatskim promjenama i poticanja urbane bioraznolikosti baš i nije prioritetna, ali i da ne znaju kako se radi dobar PR posao.

Naime, građani Zagreba šture informacije o sadnji drveća eventualno mogu pronaći na društvenim mrežama i to na stranicama kvartovskih grupa Zagreb je naš, ali ne i putem službenih komunikacijskih kanala Grada Zagreba koji bi trebali biti namijenjeni informiranju svih građana. S obzirom na proklamiranu transparentnost i odgovorno upravljanje aktualne zagrebačke gradske vlasti to ipak predstavlja problem građanima koji ne prate navedene grupe na društvenim mrežama pa su stoga uskraćeni za informacije o ovoj važnoj i aktualnoj temi. Međutim, ako za ovu aktivnost nema mjesta u objavama zagrebačke gradske uprave, o njoj bi svakako trebao izvještavati Zagrebački holding. Od njegove podružnice Zrinjevac to se očito ne može očekivati jer ne stiže ažurirati ni svoje internetske stranice, a na Facebooku isključivo objavljuje informacije o izložbi Floraart od kojih je zadnja ona iz srpnja 2020. godine.

  • Gradonačelnik Tomislav Tomašević posadio je „pet tisućito stablo“ © Grad Zagreb

Za razliku od ove loše zagrebačke prakse, pojedini hrvatski gradovi i njihove komunalne tvrtke svoje građane redovito informiraju o aktivnostima ozelenjavanja. Istaknimo odličan primjer splitske tvrtke „Parkovi i nasadi“ koja je pokrenula projekt „Zazelenimo Split“ s kojim građanima, tvrtkama i raznim organizacijama omogućuje da se pridruže uređenju zelenih površina i širenju gradskog zelenila, a redovito izvještava o provedbi EU projekata „ZaZeleni Split“ i „Obnova zelene infrastrukture Grada Splita“.  Izvrstan posao rade i osječki „Unikom“, „Parkovi Varaždin“, zadarski „Nasadi“, a veliku pozornost informiranju građana o aktivnostima sadnje drveća i održavanju zelenih površina posvećuju i komunalne tvrtke cijelog niza manjih gradova.

Ako može Pariz, mogao bi i Zagreb

Iako smo gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića s lopatom prošli put imali prilike vidjeti na fotografiji snimljenoj tijekom službenog posjeta Tirani u ožujku 2023., takvi su prizori u Zagrebu prava rijetkost. Za političara „zelene“ orijentacije i gradonačelnika grada koji „sudjeluje“ u EU misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030." to je teško shvatljiv način provedbe zelenih politika, tim više što građani Zagreba podržavaju aktivnost ozelenjavanja. Uostalom, sadnja „pet tisućitog stabla“ bila je prigoda za pravu malu svečanost za sve građane Zagreba, ali je umjesto toga rutinski odrađena samo još jedna tjedna pressica gradske uprave.

Čelnici europskih gradova potiču i sudjeluju u aktivnostima sadnje stabala, a velik broj gradonačelnica i gradonačelnika, kao i njihovih zamjenica i zamjenika, može se vidjeti na fotografijama koje se redovito objavljuju na društvenim mrežama. Time ne naglašavaju samo važnost prilagodbe klimatskim promjenama, već svojim građanima podižu svijest o važnosti urbane prirode i potiču njihovu promjenu odnosa prema drveću i zelenim površinama.

 

  • Betonizacija kao novo „zeleno“? Zagrebačka gradska uprava pohvalila se fotografijama konačno završene dionice biciklističke rute Greenway od Blata do Savskog mosta, za koju je prvi put u Hrvatskoj korišten ekološki asfalt. Međutim, javnost i mediji nisu obavješteni o novom betonskom odmorištu s betonskim klupama kraj Savskog mosta, na kojem će ovog ljeta rijetko koji biciklist ili pješak pronaći hlad i osvježenje. © Ekovjesnik

Jedno od predizbornih obećanja pariške gradonačelnice Anne Hidalgo u njezinom prvom mandatu bila je sadnja 20.000 stabala. Simbolična sadnja dvadeset tisućitog stabla održana je na obnovljenom trgu Place Bastille, važnom za sve građane Pariza, a ne samo simpatizere njezine stranke. U drugom mandatu pariške gradonačelnice sadi se još intenzivnije pa je od studenog 2022. do travnja 2023. diljem grada posađeno 63.500 stabala, kao dio najavljenog plana sadnje 170 000 stabala do 2026. godine. Do kraja ove zime u Parizu će se posaditi čak 40.000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava tako nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Međutim, ova se aktivnost provodi prema javno dostupnom planu sadnje Grada Pariza koji na svojim internetskim stranicama objavljuje podatke o izvršenoj i planiranoj sadnji do 2026. godine i to za svaku gradsku četvrt. Osim toga, planovi uređenja novih zelenih površina i sadnje drveća unaprijed se najavljuju i za pojedine gradske ulice, o čemu često izvještavamo na Ekovjesniku upravo zahvaljujući redovitom i detaljnom izvještavanju pariške gradske uprave.

Aktivnost sadnje drveća na sličan se način provodi i u drugim europskim gradovima, primjerice u Beču. Velika ulaganja u širenje pješačkih zona, uređenje novih zelenih površina i sadnju drveća unaprijed se najavljuju, a bečka gradska uprava uvijek ima spremne vizualizacije budućeg izgleda javnog prostora kako bi ga građanima predstavila i prije početka radova. Jeste li možda vidjeli render prvog zagrebačkog javnog voćnjaka u Podbrežju? Niste, ali zato ste vidjeli rendere stadiona u Kranjčevićevoj jer se u Zagrebu ipak znaju prioriteti.

 

  • U olujnom nevremenu 19. srpnja 2023. stradao je velik broj stabala uz skulpturu „Mladenci“ kipara Stipe Sikirice oko koje je ostala velika praznina. © Ekovjesnik

Zagrebačkim čelnicima predlažemo da prijeđu Savu i sadnju šest, sedam ili osam tisućitog stabla obilježe u jednom od parkova njima toliko važe Plave potkove. Primjerice, u Parku mladenaca u kojem još uvijek stoje table upozorenja o opasnosti od pada stabala i koji nakon nevremena u srpnju prošle godine uistinu ispunjava kriterij „u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno“. Mogla bi se obnoviti i lijepa tradicija sadnje stabla kao simbola ljubavi nakon sklapanja braka, a u nekom novom parku možda uvesti i mogućnost sadnje mladog stabla za svako novorođeno dijete. 

„Puno je još toga što se može reći na ovu temu“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji sazvanoj na temu sadnje „pet tisućitog stabla“. Međutim, o ovoj temi kao i obično nije rekao puno toga, a najveći dio konferencije za medije bio je posvećen drugim zagrebačkim problemima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Zagrebačka gradska uprava sada ima priliku dokazati koliko je uistinu zelena

Vijest o osnivanju Radne skupine za ozelenjavanje Grada Zagreba u medijima se nije nametnula kao „prijelomna“. Nakon olujnog nevremena koje je 19. srpnja pogodilo Zagreb te uzrokovalo gubitke ljudskih života i materijalnu štetu, ali i uništilo velik broj stabala, nije li „prijelomno“ vrijeme da u skladu sa svojim proklamiranim „zelenim“ karakterom zagrebačka gradska uprava konačno krene s provedbom mjera prilagodbe klimatskim promjenama i rješavanja problema gubitka bioraznolikosti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER