Zagreb: Inicijative i udruge traže pokretanje aktivnosti ozelenjavanja i ubrzanje reforme brige za gradska stabla i zelenilo

Ni prošla se nije proslavila, ali od „zelene“ gradske uprave ipak se daleko više očekivalo

Građanske inicijative i udruge od članova i članica Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba očekuju da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije angažiraju u rješavanju problema utjecaja klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti.

Zagrebačke udruge i građanske inicijative, koje su na različite načine angažirane oko tema prilagodbe klimatskim promjenama i očuvanja bioraznolikosti, pokrenule su zajedničku inicijativu prema Odboru za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba. Dana 31. siječnja 2023. uputile su apel za konačno pokretanje nužnih aktivnosti ozelenjavanja grada i ubrzanje reforme brige za gradska stabla i zelenilo, kako u skladu s najsuvremenijim znanstvenim spoznajama, tako i po uzoru na dobre prakse drugih europskih gradova. Također, smatraju kako je zainteresiranim stručnjacima i građanima potrebno omogućiti sudjelovanje u procesima odlučivanja o donošenju i provedbi rješenja prilagodbe klimatskim promjenama, a posebice pokrenuti javne kampanje ozelenjavanja uz uključivanje što većeg broja građana.

Njihov apel u nastavku prenosimo u cijelosti:

„Poštovane članice i članovi Odbora za zaštitu okoliša, obraćamo vam se kao udruge i građanske inicijative na različite načine angažirane oko tema prilagodbi klimatskim promjenama i očuvanja bioraznolikosti.

Europa je 2023. dočekala probijajući temperaturne rekorde, još jednom potvrđujući klimatsku krizu čije se stanje kontinuirano i rapidno pogoršava. Po svemu sudeći čeka nas još jedna klimatološki ekstremna godina. Prošlo ljeto svjedočili smo velikim sušama zbog kojih se osušio velik broj stabala u Zagrebu, a samo dvije godine prije toga Zagreb je pogodila jedna od najvećih bujičnih poplava u povijesti grada. 

 

 • Nedavno je u Beču najavljena obnova i ozelenjavanje još jedne bečke ulice, a ovaj put riječ je o ulici Servitengasse u devetom okrugu Alsergrund (© Stadt Wien). U Parizu će se pak do proljeća 2023. posaditi 21.000 stabala, od toga 800 stabala u 80 ulica, a trenutačno se uređuje prva od tri planirane urbane šume u širem središtu grada (© Ville de Paris).

Dok europski gradovi poput Pariza, Beča, Ljubljane i drugih ulažu ogromne napore u ozelenjavanje i druge mjere prilagodbe klimatskim promjenama, Zagreb to ne radi u odgovarajućoj i vidljivoj mjeri. Akcije poput kolektivne sadnje većeg broja stabala ili organiziranog zalijevanja u najkritičnijim ljetnim razdobljima, koje bi mogle uključivati i građane u sve aktivnosti (pa i kroz sustave stimulacija), strategije su koje potpuno izostaju u gradu Zagrebu. 

Iako je Hrvatski sabor još 7. travnja 2020. usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine, nažalost do danas ne vidimo značajnije učinke te strategije, osobito na lokalnoj razini. Iako su napori na nacionalnoj razini važni, ne smije se zanemariti uloga lokalnih sredina koje su u prilici organizirati niz konkretnih, jednostavnih, lako provedivih i učinkovitih mjera u suradnji s građanima. 

Grad Zagreb je u lipnju 2019. usvojio Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), no o provedbi planiranih mjera malo se zna. Smatramo da bi četiri godine nakon usvajanja Akcijskog plana trebalo informirati javnost o statusu njegove provedbe, te uključiti sve relevantne partnere, dionike i građane u proces eventualne modifikacije i nadogradnje. To je ujedno i prilika da se Zagreb proaktivno istakne u prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena kroz stvaranje lokalnih rješenja, u suradnji s građanima, kao što to zahtijeva i Klimatski ugovor  EU Misije za 100 klimatski neutralnih gradova ili #NetZeroCities od kojih je jedan i Grad Zagreb. Želimo ovom prilikom podsjetiti i da je Zagreb još 2007. pristupio međunarodnoj platformi za očuvanje urbane bioraznolikosti “Urban Diversity Forum”. Nažalost, članstvo u ovoj platformi do danas nije urodilo vidljivim iskoracima. 

 

 • Park mladenaca prije izvođenja radova na revitalizaciji vrelovodne mreže grada Zagreba i dodatnih šteta koje su prouzročile prošloljetna nepovoljna hidrološka situacija i dugo razdoblje bez oborina. © Ekovjesnik

Kada govorimo o jednostavnim i lako provedivim prilagodbama, smatramo da se Zagrebački holding d.o.o, Podružnica Zrinjevac u mnogočemu neadekvatno brine o gradskim zelenim i parkovnim površinama (uključujući pored ostalog i prekomjernu rezidbu stabala, prekomjernu košnju travnjaka u ljetnim mjesecima itd.), neuvažavajući nužnost prilagodbi već evidentnim klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti koji nas pogađaju, te bez vidljive namjere da svoje prakse unaprijedi u skladu sa suvremenim znanstvenim spoznajama, odnosno približe praksama naprednijih gradova. Osobito je problematičan izostanak ili nedovoljno zalijevanje mladih, novozasađenih stabala koja traže takvu vrstu njege u prvim godinama. Gubitak biljnog fonda uzrokovan neadekvatnom brigom odražava se i na gradski proračun. U tome smislu smatramo nužnim pokrenuti i ubrzati reformu brige za gradska stabla i zelenilo, a što bi moglo uključivati i javne kampanje ozelenjavanja pokrenute od nadležnih gradskih službi te povećati uključivanje građana u brigu o zelenilu. 

Od vas kao članova i članica Odbora za zaštitu okoliša očekujemo da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije angažirate u rješavanju navedenih problema. Molimo također da razmislite o modelu kojim biste zainteresiranim stručnjacima i građanima omogućili sudjelovanje u procesima evaluacije, predlaganja i implementacije rješenja.“

 

 • Zbog nebrige i nedovoljnog zalijevanja u Zagrebu su se prošlog ljeta osušila brojna mlada, tek posađena stabla. Prizori iz Maksimira i Sigeta. © Ekovjesnik

Apel su potpisale sljedeće udruge i građanske inicijative:

 • 1POSTOZAGRAD
 • Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu 
 • Znanstvenici za klimu
 • Zelene i plave Sesvete 
 • Zeleni Vrbani
 • Zeleni klik
 • Hrvatska permakultura
 • Tranzicijsko središte za Hrvatsku
 • Vestigium
 • Sindikat biciklista
 • Satelit edukacije za održivost i regenerativnost 
 • Studio Armano Linta za arhitekturu i dizajn
 • ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa
 • Biom
 • Terra Hub
 • Extinction Rebellion Zagreb
 • Zasadi stablo, ne budi panj!

Inače, Odbor za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba trebao bi pratiti odnose na području zaštite okoliša, a osobito u vezi sa zaštitom prirodnih dobara, saniranjem devastiranog okoliša, zagađivanjem i onečišćavanjem prirode te korištenjem i upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode. Također, u djelokrugu rada Odbora za zaštitu okoliša navodi se da razmatra prijedloge odluka i drugih akata s područja zaštite okoliša i daje Gradskoj skupštini mišljenja i prijedloge, kojoj bi također trebao predlagati poduzimanje mjera za unapređenje stanja u okolišu. Tako se barem navodi na stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba, a kako se navedeno provodi u praksi procijenite sami.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagrebački parkovi – može(mo) li drukčije i bolje?

Konferencija „Parkovi za sve“ održat će se u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Inicijative za javni voćnjak na Jarunu, i to u petak 25. studenog u ORIS Kući arhitekture u Zagrebu. U sklopu konferencije održat će se i panel rasprava na temu „Može li (Zagreb) drugačije i bolje?“.

Zagrebačka gradska uprava sada ima priliku dokazati koliko je uistinu zelena

Vijest o osnivanju Radne skupine za ozelenjavanje Grada Zagreba u medijima se nije nametnula kao „prijelomna“. Nakon olujnog nevremena koje je 19. srpnja pogodilo Zagreb te uzrokovalo gubitke ljudskih života i materijalnu štetu, ali i uništilo velik broj stabala, nije li „prijelomno“ vrijeme da u skladu sa svojim proklamiranim „zelenim“ karakterom zagrebačka gradska uprava konačno krene s provedbom mjera prilagodbe klimatskim promjenama i rješavanja problema gubitka bioraznolikosti?

Najveći trg u Lyonu do 2024. dobiva novo zeleno ruho

Grad Lyon je u sklopu svog participativnog proračuna odabrao 110 projekata koji će se realizirati do kraja mandata aktualne gradske uprave. Među njima je i 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnove trga Place Bellecour, za koji je glasao najveći broj građanki i građana Lyona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER