I Zagreb u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.

Europska komisija objavila imena gradova koji će sudjelovati u misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030."

Cilj misije „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” je pružanje potpore i promoviranje stotinu europskih gradova na njihovom putu prema klimatskoj neutralnosti do 2030., uz njihovo pretvaranje u eksperimentalna i inovacijska središta čiji će rezultati poslužiti kao primjer svim europskim gradovima.

Europska komisija je u četvrtak objavila imena stotinu europskih gradova koji će sudjelovati u misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.". Izabrani su gradovi iz svih 27 država članica EU-a, kao i još 12 gradova iz drugih zemalja putem programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa (2021.-2027.). Među odabranim gradovima je i Zagreb, koji nije na popisu prijavljenih gradova (aplicirali su Karlovac, Križevci, Poreč-Parenzo, Pula-Pola, Rijeka i Velika Gorica), ali i čak tri slovenska grada: Ljubljana, Kranj i Velenje. Odabrani su i mađarski gradovi Budimpešta, Miskolc i Pečuh, austrijski Klagenfurt, češki Liberec, Bratislava i Košice iz Slovačke, Pariz, Marseille, Lyon i još sedam francuskih gradova, Rim, Milano, Firenze i šest drugih talijanskih gradova, itd.

U urbanim područjima živi čak 75 % građana EU-a, a procjenjuje se da će do 2050. u njima živjeti gotovo 85 % Europljana i Europljanki pa će zbog toga upravo građani u svojim gradovima morati rješavati sve izraženiju klimatsku krizu. Na globalnoj razini urbana područja troše više od 65 % proizvedene energije i proizvode više od 70 % emisija stakleničkih plinova. Stoga je važno da građani daju svoj doprinos u naporima za postizanje klimatske neutralnosti i to sudjelovanjem u kreiranju javnih politika kojima se treba postići ravnoteža između stakleničkih plinova koji se emitiraju u atmosferu i onih zarobljenih u prirodnim ponorima (šume, tlo, more) ili umjetnim (hvatanje i skladištenje CO2). Stoga bi gradovi kao eksperimentalna i inovacijska središta svojim rezultatima trebali poslužiti kao primjer svima drugima u njihovoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti do 2050.

Održiva mobilnost, energetska učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje

„Ekološka tranzicija sada se odvija diljem Europe, ali uvijek postoji potreba za pionirima, koji si postavljaju još veće ciljeve. Ti gradovi nam pokazuju put prema zdravijoj budućnosti. Podržat ćemo ih na tom putu!“ – izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

Misija „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” će na raspolaganju imati 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023., kako bi se utvrdili putovi inovacija prema klimatskoj neutralnosti do 2030. Aktivnosti istraživanja i inovacija bit će usmjerene na održivu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će pružiti priliku za razvoj zajedničkih inicijativa i jačanje suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.

Prednosti sudjelovanja u misiji su brojne, a neke od njih su prilagođeni savjeti i pomoć putem platforme posvećene provedbi misije kojom upravlja NetZeroCities, i to za razvoj investicijskog plana za privlačenje financijskih sredstava, dodatne mogućnosti financiranja i financiranje putem „Oznake misije“ („Mission label“). Tu su i mogućnosti financiranja u sklopu velikih inovacijskih akcija i pilot projekata, potpora kroz nacionalnu koordinacijsku mrežu, mogućnosti umrežavanja, educiranja i razmjene iskustava među gradovima, podrška i uključivanje građana i lokalnih zajednica u klimatski neutralna rješenja, osiguranje visoke vidljivosti uz podizanje političkog profila i privlačnosti za ulaganja i kvalificirane radnike.

Europska komisija će pozvati stotinu odabranih gradova da izrade i provedu ugovore o klimatskim gradovima („Climate City Contract“), koji će se kreirati u suradnji s lokalnim donositeljima odluka, istraživačkim organizacijama, privatnim sektorom i građanima te uključivati sveobuhvatan plan za klimatsku neutralnost u svim sektorima kao što su energetika, zgradarstvo, gospodarenje otpadom i promet, kao i povezani investicijski planovi. Jasne i vidljive obveze koje gradovi preuzimaju u okviru ugovora o klimatskim gradovima omogućit će im da surađuju s europskim, nacionalnim i regionalnim vlastima, a posebno s vlastitim građanima, kako bi postigli taj ambiciozan cilj.

Osim toga, s obzirom na velik interes čak 377 gradova koji su se do 31. siječnja 2022. prijavili za sudjelovanje u misiji, Komisija također uspostavlja potporu gradovima koji nisu odabrani, uključujući potporu putem platforme za misije i u obliku mogućnosti financiranja u okviru programa rada za gradove Obzor Europa.

Gradovi su predvodnici u rješavanju klimatske krize

„Bilo da je riječ o ekologizaciji gradskih prostora, borbi protiv onečišćenja zraka, smanjenju potrošnje energije u zgradama ili promicanju rješenja za održivu mobilnost, gradovi su često kamen temeljac promjena koje Europa treba kako bi uspješno prešla na klimatsku neutralnost. Čestitam danas odabranim gradovima, radujem se otkrivanju rješenja koja ćete razviti kako biste potaknuli svoje ljude i poduzeća prema zelenijoj budućnosti.“ – izjavio je izvršni potpredsjednik Frans Timmermans, nadležan za Europski zeleni plan.

„Moramo ubrzati prelazak Europe na klimatsku neutralnost, okončati našu ovisnost o fosilnim gorivima i našim građanima omogućiti čišći zrak i niže račune za energiju. Sjajno je što u misiji sudjeluje toliko gradova. Njihove ambicije možemo poduprijeti pomoću našeg proračuna EU-a namijenjenog istraživanju i inovacijama. Misija gradova može znatno doprinijeti zelenom planu i Europu učiniti klimatski neutralnim kontinentom do 2050.“ – kazala je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za Europu spremnu za digitalno doba.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: „Misije Obzora Europa pružaju velike mogućnosti za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana, uključujući europsku energetsku sigurnost. Odabrani gradovi predstavljaju prvi korak koji obuhvaća širok zemljopisni otisak. Želimo vidjeti konkretne koristi za sve naše regije i građane kroz inovacije, osnaživanjem velikih i malih gradova s različitim iskustvima i kapacitetima. Potičem sve gradove da se povežu i surađuju sa svim dionicima, uključujući njihove građane, kako bismo zajedno ostvarili naše ambiciozne ciljeve.“

„U okviru nastojanja da do 2030. postanu pametni i klimatski neutralni, stotinu gradova EU-a koje su danas odabrani poslužit će kao prirodne „testne banke” za pronalaženje inovativnih integriranih rješenja za mnoge izazove s kojima se građani danas suočavaju, uključujući urbanu mobilnost. Mogu se nadovezati na naš novi okvir za gradsku mobilnost, kojim se osiguravaju alati potrebni za zdravu i održivu međugradsku i gradsku mobilnost, primjerice udvostručenjem željezničkog prometa velikih brzina i razvojem dodatne biciklističke infrastrukture tijekom sljedećih deset godina, ulaganjem u sigurne biciklističke staze i osiguravanjem povezanosti s ruralnim i prigradskim područjima kako bi putnici imali prilike za održivu mobilnost. Uvjerena sam da će uspjeti i potičem druge gradove diljem Europe da slijede njihov primjer.” – izjavila je povjerenica za promet Adina Vălean.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: „Misija za klimatski neutralne i pametne gradove pomoći će nam da ispunimo svoje obveze u području okoliša u pogledu nulte stope onečišćenja, biološke raznolikosti i kružnog gospodarstva. Mnogi odabrani gradovi već su pokazali svoje ekološke kvalitete kao dio naših inicijativa „Zeleni kapital”, „Zeleni list” i „Sporazum o zelenim gradovima” koje se bave pitanjima zraka, buke i otpada. Klimatske i inovacijske ambicije tih gradova, kao i šire financiranje istraživanja u okviru misije, pomoći će da urbani život postane zeleniji, čišći i zdraviji za europske građane.”

Podsjetimo, Europska komisija je krajem studenog prošle godine objavila poziv upućen gradovima pod nazivom „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.” s ciljem postizanja stotinu klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova do 2030. koji će djelovati kao središta eksperimentiranja i inovacija, a čiji će primjer trebali slijediti svi ostali europski gradovi do 2050. godine. Poziv je zaključen 31. siječnja 2022., a popis odabranih gradova koji će sudjelovati u misiji objavljen je nakon ocjene neovisnih stručnjaka. Komisija je primijenila i dodatne kriterije kako bi osigurala geografsku ravnotežu i zastupljenost raznolike skupine gradova u pogledu veličine, učinka i inovativnih ideja. Od 377 gradova koji su se kandidirali za sudjelovanje u misiji izabrano je njih stotinu koji čine 12 % europskog stanovništva. 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Marseille kandidat za „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“

Gradonačelnik Marseillea Benoît Payan službeno je predao kandidaturu Marseillea za pridruživanje misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.". Ova prijava Europskoj komisiji odražava aktivan pristup ekološkoj tranziciji i održivom razvoju, a cilj gradskih vlasti je da Marseille postane pravedniji, zeleniji i demokratskiji grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER