Prijete li automobilske gume generiranjem mikroplastike, ali i ispuštanjem opasnih aditiva u okoliš?

Istraživanje štetnih utjecaja mikroplastike, kao i aditiva 6-PPD kinona u vodi, jedna je od temeljnih aktivnosti aktualnog projekta ReMiCRO koji se izvodi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Svakodnevnom upotrebom plastičnih proizvoda i ambalaže, kao i pranjem odjeće polimernih vlakana nastaju plastične čestice mikro- i nano-veličina koje su definirane pojmovima mikro-, odnosno nanoplastika. Odnedavno je sve više pažnje usmjereno na istraživanje procesa trošenja automobilskih guma za koji je također poznato kako može rezultirati generiranjem mikro- i nano-plastike.

Gume sadrže aditive koji usporavaju njihovu razgradnju i produžuju im vijek trajanja, poput spoja antiozonanta 6-PPD koji je u upotrebi od 1960-ih godina. Trošenjem guma, aditivi izlaze na površinu, a tek je 2020. otkriveno kako u doticaju s prizemnim ozonom prisutnim na cestama urbanih područja nastaje transformacijski produkt 6 PPD kinon. Ispiranjem cesta padalinama takvi spojevi završavaju u obližnjem tlu, a potom i površinskim odnosno podzemnim vodama.

Potaknuti primjerom dugogodišnje pojave povećane stope smrtnosti pacifičkog coho lososa (Oncorhynchus kisutch) na sjeverozapadu pacifičke obale SAD-a, znanstvenici su analizirajući uzorke vode s tog područja otkrili povećanu koncentraciju 6PPD kinona. Vrlo brzo ustanovili su uzročno-posljedičnu vezu kinona i pojačanog ugibanja lososa. Daljnjim istraživanjem dokazano je kako pri vrlo niskim okolišnim koncentracijama 6PPD kinon djeluje toksično i na druge vrste riba, kao što su kalifornijska i potočna pastrva (Oncorhynchus sp.) s letalnim dozama koje uzrokuju 50 % smrtnosti (LC50) između 0,59 i 1,0 μg/L, ali nešto manje na jesetru (Acipenser transmontanus). Daljnjim analizama okolišnih uzoraka dokazana je prisutnost kinona u različitim sastavnicama okoliša, vodi (0,3-19 μg/L), sedimentu (88 ng/L), zraku (1-100 pg/L), ali i snijegu (0,5 - 2 µg/L), prašini (154 ng/g) te uzorcima urina trudnica (2,91 ng/mL) te krvi djece (0,076 ng/mL) i odraslih (0,4 ng/mL).

  • Josipa Papac Zjačić, mag. ing. oecoing., asistentica u Zavodu za polimerno inženjerstvo i organsku kemijsku tehnologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau - EEB) u svom izvještaju o onečišćenju površinskih i podzemnih voda iz listopada 2021. navodi kako prosječna količina 6PPD aditiva koji se dodaje u gume na godišnjoj razini na području EU iznosi čak 10-100 000 tona. Također se navodi kako je procjena toksičnosti transformacijskog produkta kinona čak oko 1000 puta veća u odnosu na originalni spoj. Pretpostavlja se kako će u budućnosti ovaj spoj postati kandidatom za uključivanje na Listu za promatranje (eng. Watch List) Okvirne Direktive o vodama kao krovnog zakona u području vodnog zakonodavstva EU. U tom slučaju vrlo je važno promisliti o alternativama aditiva za gume, kao i boljoj kontroli onečišćenja voda ovakvim spojevima.

  • Josipa Papac Zjačić, mag. ing. oecoing., asistentica u Zavodu za polimerno inženjerstvo i organsku kemijsku tehnologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu
Istraživanje štetnih utjecaja mikroplastike, kao i aditiva 6-PPD kinona u vodi, jedna je od temeljnih aktivnosti aktualnog projekta ReMiCRO voditeljice prof. dr. sc. Ane Lončarić Božić, koji se izvodi na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, gdje se nastoji prikupiti određena količina informacija koja bi bila relevantna za donošenje odluka o ograničavanju takvih štetnih spojeva u vodi.

 

  • Josipa Papac Zjačić, mag. ing. oecoing.

Asistentica u Zavodu za polimerno inženjerstvo i organsku kemijsku tehnologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Okvirna direktiva EU-a o vodama neće se mijenjati

Povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Virginijus Sinkevičius potvrdio je potrebu provedbe i provođenja Okvirne direktive o vodama „bez ikakvih promjena“, objavio je Svjetski fond za prirodu (WWF).

Nove dopuštene razine onečišćujućih tvari utjecat će na poboljšanje javnog zdravlja i uštedjeti milijarde eura

Revizijom Direktive o industrijskim emisijama i smanjenjem dopuštene razine onečišćujućih tvari na najniže moguće godišnje granične vrijednosti ne samo da će se unaprijediti zaštita okoliša, već će se također spasiti 37 000 života i uštedjeti 103 milijarde eura godišnje, pokazuje nova analiza „Upgrading Europe's Air“ neovisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA).

CGO Biljane Donje: Studenti u praksi vidjeli ono što uče na fakultetu

„Ovdje su studenti prve godine diplomskog studija Ekoinženjerstva i treće godine preddiplomskog studija koji imaju kolegij Upravljanje otpadom, tako da im je ovo što su vidjeli  na gradilištu CGO-a pun pogodak. Teoriju uče na fakultetu, a ovdje na terenu vide što je to zapravo i kako će upravljati otpadom“, kazao je doc. dr. sc. Zvonimir Katančić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER