Akcija noćnog ronjenja u svrhu očuvanja plemenite periske u Ninskom zaljevu

U subotu 16. rujna s početkom u 17 sati, održat će se akcija noćnog ronjenja u svrhu očuvanja plemenite periske u Ninskom zaljevu

Noćno pretraživanje u sklopu provedbe projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ organiziraju partneri srednjeg Jadrana JU Park prirode Telašćica i JU Natura-Jadera u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom i TZG Nina.

Plemenita periska (Pinna nobilis) najveći je mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste. Tijekom jeseni 2016. godine na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski. Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. godine. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana. Smrtnost je na mnogim lokacijama stopostotna, a zbog dramatičnog pada populacije Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) je u listopadu 2019. godine plemenitu perisku svrstala u kategoriju „kritično ugroženih vrsta“.

Uzročnik masovnog pomora periske nije u potpunosti poznat. Mogući uzročnici masovnog pomora plemenitih periski su paraziti Haplosporidium pinnae iz skupine truskovaca (Sporozoa) u tkivu plemenite periske te bakterija Mycobacterium sp. Međutim, još uvijek nije utvrđeno jesu li to glavni i jedini uzročnici koji dovode i do 100-postotne smrtnosti periski na pojedinim lokalitetima.

U svrhu očuvanja ovog endema Sredozemnog mora od 2020. godine u provedbi je projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U provedbu projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz sudjelovanje partnera iz tri Jadranske regije: sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

Partneri srednjeg Jadrana JU PP Telašćica i JU Natura Jadera u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom i Turističkom zajednicom grada Nina u subotu 16. rujna organiziraju noćno pretraživanje Kraljičine plaže u Ninskom zaljevu uz Ninsku lagunu. Očekuje se kako će se tijekom ovog pretraživanja, uz već ranije zabilježene, pronaći dodatne žive jedinke plemenite periske. Noćno pretraživanje počet će u 17:00 sati, a okupljanje ronioca i volontera predviđeno je na ulazu 1 Kraljičine plaže u Ninu.

Više informacija o ugroženosti ove strogo zaštićene vrste te aktivnostima za njeno očuvanje možete pronaći putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Pronađene dvije nove žive jedinke plemenite periske!

Ovaj impozantni školjkaš na udaru je masovnog pomora već više od osam godina u Sredozemnom moru te pet godina u Jadranskom moru. Unatoč velikim naporima brojnih stručnjaka da se vrsta očuva, ona je i dalje kritično ugrožena. Stoga ne čudi da svaka novootkrivena periska budi nadu u svjetliju budućnost ovog endema Sredozemlja – a nada je samo veća kada se radi o dvije jedinke – i to na istom mjestu!

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER