Pronađene dvije nove žive jedinke plemenite periske!

Dobre vijesti iz Društva istraživača mora - 20000 milja

Ovaj impozantni školjkaš na udaru je masovnog pomora već više od osam godina u Sredozemnom moru te pet godina u Jadranskom moru. Unatoč velikim naporima brojnih stručnjaka da se vrsta očuva, ona je i dalje kritično ugrožena. Stoga ne čudi da svaka novootkrivena periska budi nadu u svjetliju budućnost ovog endema Sredozemlja – a nada je samo veća kada se radi o dvije jedinke – i to na istom mjestu!

Podmorje oko Nina našlo se u središtu priča i rasprava o plemenitoj perisci već nekoliko puta  – od toga da ih je nekoć tamo bilo na stotine, do pronalaska živih jedinki te postavljanjem kaveza na mlade školjkaše kako bi ih se zaštitilo od predatora. Nedavno su se upravo Nin i Ninska laguna našli ponovno u središtu pozornosti nakon održavanja potrage za periskom. Rujanska potraga organizirana je kao noćna pretražna akcija u sklopu provedbe projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“. Organizatori akcije bili su partneri srednjeg Jadrana Javne ustanove Park prirode Telašćica i Natura-Jadera, u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom i TZG Nina. Nažalost, premda je okupila brojne ljubitelje prirode, potraga nije urodila plodom te vrlo kratkom popisu živih periski tada nisu pridodane jedinke.

Međutim, kako su izvijestili iz Društva istraživača mora 20000 milja, unatoč takvom ishodu ove akcije, oko Nina su se ipak od očiju ronioca u rujnu uspješno sakrile plemenite periske Josipa i Petra-Mila!

Imena su ovo dvije novootkrivene žive jedinke koje su već drugi i treći nalaz maturanta Pia, mladog Ninanjina koji je krajem prošle godine već otkrio jednu plemenite periske. Po njemu je ona dobila ime – Pia. Potvrdu da se radi o plemenitoj perisci tada su dali stručnjaci iz Društva 20000 milja koji su aktivni suradnici na projektu „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“.

Sada, gotovo godinu dana kasnije, Piu se sreća osmjehnula ponovno, i to dvaput. Tijekom prošlog tjedna uočio je još dvije nove jedinke, relativno blizu jedna drugoj. Kako bi bio siguran da je to ono za čim traga cijelo Sredozemlje, Pio se ponovno obratio biolozima iz Zadra.

  • Pinna nobilis / Plemenita periska nazvana Josipa - Foto: Društvo istraživača mora - 20000 milja

Hrvoje Čižmek, iz Društva 20000 milja, izvršio je uvid na terenu tijekom vikenda zajedno sa sretnim nalaznikom. Obje periske su potvrđene kao žive jedinke te su dobro reagirale na podražaj i zatvarale se. Uzevši u obzir njihov oblik, građu i izgled potvrđeno je da su obje jedinke uistinu plemenite periske (Pinna nobilis), a Pio im je dodijelio i imena – Josipa i Petra-Mila. Prilikom ovog pregleda, biolozi su pokušali utvrditi u kakvom je stanju i prva periska, Pia, koja je pronađena u prosincu prošle godine te je posljednji put potvrđena živa početkom ljeta, međutim, zbog iznimno velike količine kiše na ninskom području u posljednje vrijeme, vidljivost je bila iznimno smanjena. Otežavajuća okolnost bila je i ta da se Pia nalazi na nekoliko metara dubine za razliku od Josipe i Petre-Mile koje se nalaze relativno plitko.

Sretne vijesti došle su i iz Istre prije nekoliko dana, o uspješno pronađenim ličinkama plemenitih periski u kolektorima koji se od strane brojnih stručnjaka postavljaju i pregledavaju unazad nekoliko godina diljem Jadrana. Često su ti kolektori bili izvor novog života za brojne školjkaše, no vrlo rijetko se u njima nailazilo upravo na periske. Kako bi došlo do većeg broja ličinki na kolektorima svakako je potreban veći broj živih jedinki u prirodi koje su dosegnule spolnu starost, uspješno se izmrijestile i koje su imale tu sreću da u blizini imaju drugu kompatibilnu jedinku. Upravo ovakva mjesta, poput Nina, gdje se na relativno malom području, nalazi nekoliko preživjelih jedinki, daju nadu da će se uskoro početi pronalaziti ličinke plemenite periske i u kolektorima u srednjem Jadranu, a ne samo u sjevernom, kako je to do sada bio slučaj.

Josipa i Petra-Mila svojom veličinom od oko 40-ak centimetara govore nam da se radi o jedinkama koje su stare oko četiri godine te su vjerojatno spolno zrele. Zabilježen je njihov položaj te će se njihovo stanje nastaviti pratiti u budućnosti, zajedno sa stanjem jedinke Pie, uz daljnju suradnju stručnjaka kroz projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ pod koordinacijom glavnog partnera za srednji Jadran – JU PP Telašćica.

Ako i vi uočite plemenitu perisku, dojavite opažanje!

Putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su uočene žive jedinke plemenite periske (Pinna nobilis). Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske važne su zbog identifikacije onih jedinki koje su usprkos zarazi i dalje žive. Takve jedinke su ključne za obnovu populacije i opstanak vrste te je iste potrebno pratiti i ako je potrebno dodatno zaštiti.

Informaciju o opažanju žive plemenite periske dojavite na e-mail adresu vrste@mingor.hr ili unesite u online obrazac za dojavu putem sljedeće poveznice.

Projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“, na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80 %), dok ostatak sredstava (20 %) pronalaze i osiguravaju stručnjaci na projektu. Projekt se provodi od 2020. godine sa svrhom očuvanja ovog kritično ugroženog školjkaša te se trenutačno nalazi u drugom provedbenom razdoblju (2023-2025).

Društvo istraživača mora 20000 milja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počelo vađenje zaostale ribolovne opreme u Parku prirode Telašćica

U suradnji s Društvom podvodnih sportova Zagreb, ovog tjedna izvršeno je kartiranje podmorja uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica te se počelo vađenjem zaostale ribolovne opreme koja se već dugi niz godina nalazi na dnu. Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 % morskih sisavaca i 50 % morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama, izvijestili su iz WWF-a.

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

Što se ovog ljeta dogodilo s plemenitom periskom?

Najveći endemski školjkaš Mediterana, plemenita periska (Pinna nobilis), strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Poznata je i pod imenima lostura, loščura i palastura, a rasprostranjena je na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja Jadrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER