Što se ovog ljeta dogodilo s plemenitom periskom?

Građani su dojavili preko 60 područja s velikom gustoćom plemenite periske duž jadranske obale

Najveći endemski školjkaš Mediterana, plemenita periska (Pinna nobilis), strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Poznata je i pod imenima lostura, loščura i palastura, a rasprostranjena je na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja Jadrana.

Ovog ste proljeća na našem portalu mogli pročitati članak o masovnom pomoru koji je zahvatio Mediteran. Prvi takav događaj u Jadranu zabilježen je u svibnju na Elafitima od strane Društva istraživača mora – 20000 milja koji surađuje s Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN). Uzrok tome je kombinacija dva glavna uzročnik: parazit Haplosporidium pinnae i infekcija bakterijom Mycobacterium.

IUCN je 2018. godine pripremio akcijski program kojim su dane smjernice za pobliže istraživanje trenutnog stanja plemenite periske na pojedinom području. Društvo 20000 milja je u javnost proslijedilo neke od smjernica koje su sami provodili na nekoliko lokacija diljem Jadrana. Situacija na Mediteranu ne izgleda sjajno te se prema karti IUCN o stanju populacija iz lipnja 2019. vidi da ne postoji dio Mediterana koji nije pogođen ovom katastrofom.

Društvo 20000 milja je od građana zatražilo dojavu lokacija s povećanom gustoćom jedinki plemenite periske te zahvaljujući tome prikupilo pozamašnu količinu informacija. Građani su svakodnevno dojavljivali lokacije, ako su bili upoznati s područjima na Jadranu gdje su se jedinke periske mogu naći u povećanom broju, odnosno gdje je više od 20 jedinki na 100 kvadratnih metara, a dojave su pristizale u velikom broju putem Facebooka, e-maila, SMS-a i poziva.

Također, mnogi su građani primili savjet te dojavljene lokacije obilazili i nekoliko puta tijekom sezone kako bi obavili svojevrsni monitoring i provjerili jesu li jedinke još uvijek žive. Ovakav pristup i briga od strane građana prema ovoj emblemskoj vrsti Mediterana i uključenost koju su građani pokazali nije nešto što se često viđa.

U protekla tri mjeseca Društvu je stotinjak građana dojavilo preko 60 područja s velikom gustoćom plemenite periske duž jadranske obale. Većina lokacija tiče se hrvatske obale, no o tome koliko se proširio poziv na dojavu govori i činjenica da su neke dojave bile o lokacijama u susjednim zemljama: Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Većina građana je dojavila da su jedinke žive ili nisu mogli procijeniti, no nažalost, raste broj dojava o povećanoj smrtnosti. Uzorak širenja je očit te se pomor širi s juga prema sjeveru.

Velika većina građana također izražava strah i napominje da se velika količina živih jedinki ili ljuštura i dalje vadi iz podmorja. Takve radnje su ilegalne i kažnjive po zakonu, a kao dobar primjer kako se takve prakse mogu smanjiti pokazale su info ploče na plažama s upozorenjem da se radi o staništima strogo zaštićene vrste te da su njena vađenja strogo zabranjena. Takva praksa mogla bi se primjenjivati u većem broju te bi također bilo dobro da turističke zajednice koriste letke i plakate za edukaciju turista koje mogu besplatno preuzeti te postaviti u svojim uredim za edukaciju turista. Svjedočili smo i slučajevima kada su periske iz mora vadili i saborski zastupnici, no novčana kazna u visini do 500,00 kn po izvađenoj periski  njima vjerojatno nije previsoka.

Zahvaljujući dodjeli financijskih sredstava gradova Zadra i Dubrovnika te Primorsko-goranske županije za provedbu projekta „Ne klimajte perisku/palasturu“, u protekla tri mjeseca su kartirane jedinke plemenite periske oko Elafita, otoka Silbe i Silbanskih grebena te nekoliko uvala oko Pelješca, Zadra, Cresa i Paga uz redovni monitoring koji se provodi u PP Telašćica.

Ako želite pomoći pri daljnjem istraživanju plemenite periske te ste upoznati s lokacijama na području Jadrana gdje se jedinke periske mogu naći u povećanom broju (više od 20-tak jedinki na 100 m2), ili ste vidjeli povećan broj mrtvih jedinki (uspravne, otvorene, ne reagiraju na podražaj) javite se Društvu 20000 milja putem njihove Facebook ili mrežne stranice te na e-mail adresu info@drustvo20000milja.hr. Također, možete pripomoći daljnjem istraživanju možete pomoći uplatom simbolične donacije koja će se koristiti za obilazak nekih od ovih 60-tak lokacija. Uplata se može izvršiti na IBAN račun udruge Društvo 20000 milja HR3424840081104066541.

Društvo istraživača mora - 20000 milja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

Uključite se u zaštitu plemenite periske

U Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike prošlog je tjedna održan sastanak na temu ugroženosti strogo zaštićene plemenite periske (Pinna nobilis).

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER