U sklopu drugog Jadranskog klimatskog kampa najavljen prosvjed protiv proširenja LNG terminala na Krku

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb od 23. do 27. kolovoza 2023. organizira drugi Jadranski klimatski kamp u Krku, u sklopu kojeg se u Omišlju 26. kolovoza s početkom u 10 sati planira i održavanje prosvjeda protiv novih ulaganja u plinsku infrastrukturu i proširenja LNG terminala na Krku.

Kamp će okupiti sudionike iz cijele Hrvatske, regije, Europe i šire s ciljem jačanja klimatskog pokreta u Hrvatskoj i regiji te svojim djelovanjem poticati sustavne promjene nužne kako bi se zaustavile najgore posljedice klimatskih promjena te katastrofalni scenariji poput onih kojima smo svjedočili prošlog mjeseca u središnjoj Europi, alpskom području, Italiji te sjevernom i središnjem dijelu Balkana, ali i u ostatku svijeta.

Ovogodišnji Jadranski klimatski kamp odvija se u trenutku novih plinskih afera u Hrvatskoj, usko povezanih s malverzacijama trgovanjem plina, između ostalog uvezenog putem LNG terminala na Krku. Ovakve afere jasan su pokazatelj da se u ovom neodrživom kapitalističkom sustavu korumpirane vlasti usred energetske, ekonomske i klimatske krize besramno koriste fosilnim energentima kao sredstvom krađe javnog novca iz džepova građana radi trgovanja s fosilnom industrijom koja zatim sponzorira njihove stranke i predizborne kampanje, gurajući nas dublje u klimatski kolaps, ističu u inicijativi.

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb, kao i druge okolišne inicijative, već je iskazivala protivljenje planu izgradnje i proširenja kapaciteta terminala, a kamp je prilika za pokazati kako se jakim pokretom i međunarodnom solidarnošću može snažnije suprotstaviti štetnim projektima te graditi alternative i temelj za klimatsku pravdu „odozdo“.

VEZANE VIJESTI

Aktivisti i aktivistkinje blokirali ulaz u LNG terminal na otoku Krku

Skupina od pedesetak aktivista i aktivistkinja iz cijele Europe održala je danas prosvjednu akciju ispred LNG terminala na Krku, zahtijevajući prestanak ulaganja u plinsku infrastrukturu i fosilna goriva, te usmjeravanje sredstava u dugoročna rješenja koja odgovaraju ne samo na energetsku, već i klimatsku krizu.

Klimatska tribina za održivu budućnost otoka Krka

Ovim dvjema javnim tribinama s ciljem suprostavljanja štetnim fosilnim industrijama i predstavljanja dobrih praksi održivosti i obnovljivosti najavljuje se Jadranski klimatski kamp (Adriatic Climate Camp), prvi takav u Hrvatskoj, koji će se održati od 14.-18. rujna 2022. u Njivicama na otoku Krku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER