XR Zagreb povodom COP-a 27 održao 3. Klimatski marš

Extinction Rebellion: „Dosta je laži - vrijeme je za ODRASTanje!“

Povodom početka UN-ove klimatske konferencije COP27 u Zagrebu je 8. studenog održan 3. Klimatski marš. Organizirao ga je Extinction Rebellion Zagreb, i to pod sloganom „Dosta je laži - vrijeme je za ODRASTanje!“.

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb u utorak 8. studenog treći je put organizirala Klimatski marš, ovaj put povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP27), a na njemu se okupilo oko 300 građana/ki. Nakon uvodnog govora održanog ispred Hrvatskog narodnog kazališta, povorka se uputila Frankopanskom i Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića. Na Trgu su okupljeni izveli performans die in, odnosno legli su na tlo oponašajući masovno izumiranje. Istovremeno je ispred kipa bana Josipa Jelačića podignut transparent s ilustracijom kostura konja i natpisom „6. masovno izumiranje”, a zapaljene su i baklje. Nakon završetka performansa, povorka se nastavila Praškom do Zrinjevca, gdje su održani govori.

Prvi govor je održala aktivistkinja Extinction Rebelliona Zagreb Lora Rajić koja je upozorila da rješenja za klimatsku krizu koja nastavljaju imperativ gospodarskog rasta, potrošnje i proizvodnje nisu rješenja za klimatsku krizu te da je jedino moguće rješenje za spas čovječanstva tzv. odrast ili na engleskom degrowth - politički, društveni i ekonomski pokret aktivista i znanstvenika koji se zalažu za društvo koje daje prioritet ekološkoj dobrobiti ispred korporativnih profita, prekomjerne proizvodnje i prekomjerne potrošnje.

Sljedeći govor održao je Zoran Skala iz tranzicijske inicijative TIKO otok Krk. On je uputio svoj govor „odraslim sugrađanima”, mamama i tatama, bakama i djedovima. Poručio im je da podrže mlade i prihvate da će za spas budućnost mladih morati promijeniti sadašnji način života, odbaciti dogmu beskonačnog rasta te izgraditi lokalnu samodostatnost u osnovnim potrebama.

Okupljenima se potom obratila Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije, naglašavajući važnost pravedne prilagodbe klimatskim promjenama, pogotovo u kontekstu migracija stanovništva. Izjavila je: „Naša borba ne smije imati fokus samo na zamjenu tehnologije – fosilna goriva u obnovljive izvore - već i na ublažavanje ljudskih patnji uzrokovanih klimatskom krizom koja je već tu. Borimo se za nastanjiv svijet, pravdu i siguran život za sve ljude.”

Foto. XR Zagreb

Zadnji govor održala je Sanja Rotter, članica Mreže antifašistkinja Zagreba. U govoru je istaknula nesrazmjer između onih koji najviše pate od posljedica klimatske katastrofe te onih najbogatijih i najmoćnijih koji im najviše doprinose ogromnom i neracionalnom potrošnjom resursa. Također je poručila da je borba za ekosustave i opstanak života na Zemlji ujedno i borba protiv nasilja, opresije i nepravde, za pravednije društvo i život te da smo u tome svi zajedno.

Nakon govora uslijedio je glazbeni nastup Martina Ladike, mladog kantautora čija glazba tematizira ljepotu prirode, ali i nemar čovjeka prema njoj te poziva na osvještavanje.

Cilj 3. Klimatskog marša bio je okupiti srodne pokrete i građane koji su zabrinuti zbog klimatske krize te upozoriti javnost na alarmantne prognoze zadnjeg izvještaja UN-a o stanju s emisijama koji govori da će do kraja stoljeća, prema konzervativnim procjenama, globalna temperatura porasti na 2,6 do 2,8 stupnjeva Celzijevih, ne transformiramo li fundamentalno svoja gospodarstva i društva. Istovremeno je bio cilj razotkriti laži i besmislenost konferencije COP27 koja će tek privremeno podići temu klimatske krize na dnevni red, ne bi li se nakon konferencije nastavilo po starom, uzrokujući kontinuirani porast emisija, uništenje ekosustava i probijanje planetarnih granica nakon kojih nema povratka. Jedina mogućnost za izbjegavanje najgore posljedice klimatske krize je odrast.

Extinction Rebellion Zagreb završio je marš zahvalama za sudjelovanje, pozvao je zainteresirane okupljene da se pridruže pokretu i poručio da se bunt za opstanak nastavlja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER