Extinction Rebellion: „Dosta nam je laži, vrijeme je za rješenja!“

XR Zagreb poziva na Klimatski marš povodom COP-a 27

U utorak 8. studenog Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb treći put organizira Klimatski marš, s okupljanjem građana u 17.30 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ovog puta maršira se povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama, tzv. COP-a 27, koji se održava od 6. do 18. studenog u Egiptu.

Aktiviste i nevladine organizacije zabrinjava činjenica da je domaćin ovogodišnjeg COP-a Egipat, poznat kao policijska država čija autoritarna vlast hapsi bilo koga tko se usprotivi režimu ili prekrši zakon koji zabranjuje prosvjedovanje, uključujući i okolišne aktiviste. Lokalnoj znanstvenoj zajednici zabranjeno je objavljivati istraživanja bez odobrenja vlade ili su cenzurirana, a zabranjeno je govoriti i o projektima koje država provodi i koji su štetni za okoliš.

Ovogodišnji bi se COP također trebao ozbiljno baviti odštetom koju zemlje najveći emiteri moraju isplatiti zemljama koje najmanje emitiraju, a najviše su pogođene, no glavno je pitanje kako spriječiti da ta sredstva ne budu potrošena u pogrešne svrhe, posebice u rukama autoritarnih režima kao što je slučaj u Egiptu.

Povod za Klimatski marš Extinction Rebellion također je i kritika same konferencije COP, s obzirom na to da su se do sada klimatski pregovori održali 26 puta, a sporazuma koji bi doista doveo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i dalje nema. Povijest ovakvih sastanaka govori da se na njima puno obećava, ali malo toga primijeni u praksi, što je na prošlogodišnjem COP26 Greta Thunberg opisala kao „bla, bla, bla”.

  • Klimatski marš u organizaciji okolišne inicijative Extinction Rebellion održan je 23. travnja 2022. © Matej Čelar / Extinction Rebellion Zagreb

Činjenica je da provedba zakazuje na razini vlada koje, prema priopćenju Extinction Rebelliona, „daju prednost različitim lobijima i interesnim skupinama pred glasom razuma koji dolazi od znanstvenika i građana zabrinutih za svoju budućnost i budućnost Planeta”.

U Hrvatskoj, koja je kao i ostatak svijeta ove godine osjetila posljedice klimatskih promjena u obliku dugotrajnih suša i ekstremnih vremenskih događaja, također nema ambicija za suočavanje s klimatskom krizom, unatoč velikom potencijalu za rješenja koja se mogu poduzeti odmah, poput energetske tranzicije na obnovljive izvore energije. Opravdavajući to energetskom krizom, Hrvatska je vlada najavila dodatne investicije u širenje plinske i naftne infrastrukture.

Extinction Rebellion Zagreb stoga poziva građan(k)e da se pridruže maršu i pokažu da im je stalo do klimatske pravde i budućnosti novih generacija. Iz inicijative najavljuju i bogat popratni program prije marša i na samom klimatskom maršu, poput raznih kreativnih radionica, akcija i inspirativnih druženja.

  • Više o događanjima prije i tijekom marša objavljivat će se na Facebook i Instagram stranici grupe te Facebook eventu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

XR Zagreb povodom COP-a 27 održao 3. Klimatski marš

Povodom početka UN-ove klimatske konferencije COP27 u Zagrebu je 8. studenog održan 3. Klimatski marš. Organizirao ga je Extinction Rebellion Zagreb, i to pod sloganom „Dosta je laži - vrijeme je za ODRASTanje!“.

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER