Aktivistkinje u Ljubljani zatražile hitno djelovanje protiv klimatske krize

Međunarodna skupina klimatskih aktivista u poplavama pogođenoj Sloveniji zahtijeva hitno djelovanje po pitanju klimatske krize

Dosad neviđene u takvim razmjerima u Sloveniji, poplave su potakle skupinu klimatskih aktivistkinja da pokažu svoju solidarnost s pogođenim zajednicama i zahtijevaju da europski čelnici ozbiljno djeluju protiv klimatske krize.

Slovenija je nedavno pogođena najvećom prirodnom katastrofom u svojoj suvremenoj povijesti u kojoj su uništeni domovi tisuće ljudi. Prošlog je tjedna predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen posjetila pogođena područja i izrazila solidarnost, no propustila je povezati ovu katastrofu s utjecajima klimatske krize. Na poziv organizacije Inštitut 8. marec, klimatski aktivisti obišli su pogođena područja kako bi pomogli u raščišćavanju poplavljenih kuća.

Tijekom konferencije za medije, aktivistkinje su predstavile hitan Poziv na akciju koji potpisuju mladi iz 20 različitih država, a usmjeren je prema europskim čelnicima.

Mia Bradić, hrvatska klimatska aktivistkinja iz pokreta Fridays For Future, istaknula je kako su ove poplave katastrofa velikih razmjera, no posljedice klimatske krize već su duže vrijeme vidljive u regiji, od šumskih požara u Sloveniji i Italiji prošle godine, preko toplinskih valova s ekstremnim temperaturama, do snažnih oluja poput one koja je prije tri tjedna pogodila Hrvatsku i Srbiju.

„Svjedočimo katastrofalnim utjecajima klimatske krize. Iako je EU izrazila svoju solidarnost sa Slovenijom i obećala sredstva, najvažniji dio nedostaje: trebamo sveobuhvatne sistemske promjene. Trebamo pravednu ekološku tranziciju, za sve koji su već značajno pogođeni klimatskom krizom, kao što je Slovenija trenutno poplavama. Ovakav pristup potreban je kako bi se izbjegle još gore posljedice klimatskih promjena. Moramo djelovati sad!” – zaključila je Mia Bradić.

  • Luisa Neubauer iz Fridays For Future Njemačka © Florian König

„Ova katastrofa nije izolirana pojava. Ove poplave su europska katastrofa i zahtijevaju europsku solidarnost. One moraju biti prekretnica za europske čelnike da djeluju po pitanju klimatskih promjena kako bi se konačno zaštitili najugroženiji ljudi. Jasno je: krize poput ove moguće su samo zbog eskalacije klimatske krize. Ljeto 2023. godine ne treba pamtiti kao ljeto boli, već kao ljeto djelovanja.” – poručila je Luisa Neubauer iz Fridays For Future Njemačka.

„Aktivisti Fridays For Future iz cijele Europe došli su u Sloveniju i dirnuti smo njihovom solidarnošću i pomoći na terenu. Ipak, svi tražimo solidarnost i potporu Europske unije. Znamo da su poplave zajednička europska odgovornost . One utječu na svakoga od nas. Možemo spasiti svoju budućnost samo kao ujedinjena zajednica." – izjavila je slovenska aktivistkinja Nika Kovač, voditeljica Inštituta 8. marec.

„U svom rodnom gradu u Austriji već sam iskusila ovu katastrofu iz prve ruke, ali ono što vidim ovdje u Sloveniji ostavilo me bez riječi. Mi – mladi iz cijele Europe – pozivamo europske čelnike na djelovanje i zahtijevamo da ovo bude posljednja katastrofa u kojoj gledaju u stranu i ne djeluju.” – kazala je austrijska klimatska aktivistica Lena Woschitz, i sama žrtva golemih poplava na jugu Koruške.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Snaga mladosti ključna je za bolju budućnost našeg planeta

Mia Bradić je klimatska aktivistkinja iz Solina, predstavnica mreže Young Friends of the Earth Europe iz Hrvatske, članica splitske inicijative Fridays for Future i ambasadorica mladih mreže WAVE (Women Against Violence Europe).

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER