Općina Kumrovec krenula u izradu Strategije razvoja državne imovine

Nazire li se rješenje za oživljavanje kumrovečkog mrtvog kapitala?

Njemački investitor je ozbiljno „zagrizao“ i želi oživjeti kumrovečki mrtvi kapital te razvijati zdravstveni i rekreacijski centar, javlja Zagorje International.

Općina Kumrovec kreće u izradu Strategije razvoja državne imovine. Tim povodom u kumrovečkoj općinskoj vijećnici održan je sastanak na kojem su bili Branko Gobac, direktor Znanstveno–studijskog centra Kumrovec, Nikola Filko, nekadašnji direktor Znanstveno–studijskog centra Kumrovec, Ivana Kolar, direktorica poduzeća „Julius Rose“, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, njegova zamjenica Danijela Lončar i direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Milan Kladnički.

„Želja nam je izraditi jednu razvojnu strategiju, odnosno, plan kako bi Kumrovec trebao izgledati u budućnosti. Zato smo i angažirali poduzeće „Julius Rose“, koje je iskusno u tome, da nam pomogne napraviti jednu lijepu priču, da bismo to mogli prezentirati potencijalnom investitoru“, izjavio je za Zagorje International načelnik Robert Šplajt, koji tvrdi kako će čitava priča ići u smjeru razvoja zdravstveno-lječilišnog i rekreacijskog turizma jer Kumrovec ima izvore termalne vode.

Bivša politička škola u Kumrovcu / Foto: tylerarch4431.blogspot.hr

Termalni izvori

„Bušotine su već bile napravljene krajem 80-ih godina, i imamo podatke da se tu nalazi kvalitetna termalna voda do 40 stupnjeva Celzijevih“, dodaje načelnik Šplajt.

Dobra je vijest da je Općina Kumrovec već u pregovorima s potencijalnim ulagačima koji su iznimno zainteresirani za ulaganje i to upravo u svrhu razvoja tog oblika turizma. Ime se zasad ne otkriva, no saznaje se kako je riječ o jednom njemačkom konzorciju.

Kumrovčani već dugo sanjaju o tome da će se državna imovina, koja već godinama propada, napokon staviti u funkciju, što bi ujedno moglo značiti da će započeti intenzivniji razvoj turizma u toj općini, najpoznatijoj po rodnoj kući Josipa Broza Tita.

U nadležnosti Ministarstva državne imovine tako su stadion sa svojim objektom, bivši spomen dom, znanstveno–studijski centar, politička škola i vila Kumrovec, nekadašnja Titova rezidencija.

Načelnik Šplajt ističe kako ga izuzetno veseli što je naišao na pozitivne reakcije u Ministarstvu i što može računati na njihovu suradnju. Za sada, otkriva, cilj je najprije staviti u funkciju spomen dom i stadion, a nakon toga postoji mogućnost da se u čitavu priču uključi i politička škola.

Oživljavanjem ovog mrtvog kapitala, Kumrovec bi dobio vrijedne smještajne kapacitete, a u kombinaciji s izvorima termalne vode, stadionom i rekreacijskim centrom, na pomolu bi mogla biti vrlo dobra turistička priča / Foto: reddit.com / dvntwnsnd

„Ogromni kapaciteti“

Inače, svi su ti objekti bili dio Znanstveno–studijskog centra: Spomen dom boraca NOR-a i omladine Jugoslavije, Titova rezidencija, Muzej „Staro selo“ i sportsko-rekreacijski centar. Objekti centra nalaze se na samom ulazu u Selo, na brdu iznad groblja, a projekt su izradili arhitekti Filipčić i Šerbetić, koji su za svoj koncept Centra dobili i nekoliko tada važnih arhitektonskih nagrada.

Spomen dom se prostire na više od 6.500 četvornih metara zatvorene površine, a sastojao se od znanstveno–studijskog dijela, društveno–ugostiteljskog dijela te ukupno 62 sobe i apartmana sa 134 ležaja. Oživljavanjem ovog mrtvog kapitala, Kumrovec bi dobio vrijedne smještajne kapacitete, a u kombinaciji s izvorima termalne vode, stadionom i rekreacijskim centrom, na pomolu bi mogla biti vrlo dobra turistička priča.

„Imamo ogromne kapacitete, a sve ovisi o tome koliko će taj budući investitor biti spreman uložiti i koliko mu toga treba. Zato smo se najprije odlučili bazirati na spomen dom i stadion, a nakon toga ćemo vidjeti. Ne mora značiti da će sve to preuzeti jedan investitor, možda će ih biti više, ali važno nam je da se svi oni uključe u tu jednu priču“, zaključuje načelnik Šplajt.

Očekuje se kako će Strategija razvoja biti izrađena do 1. srpnja, kada će biti i predstavljena potencijalnom njemačkom ulagaču.

Zagorje International / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ovog vikenda svi u Zagorje!

Drugi ovogodišnji LegendFest održat će se u dvorcu Veliki Tabor u Općini Desinić u subotu 24. kolovoza, a dan kasnije, u nedjelju 25. kolovoza ne smijete propustiti 5. Bučnica Fest u Zagorskim Selima!

Energetska obnova škola Krapinsko-zagorske županije

Projekti uključuju nabavu radova, opreme i nadzora nad izvođenjem radova, izradu energetskih certifikata zgrada nakon obnove, tehničku pomoć za upravljanje i administraciju projektima te provedbu informativnih aktivnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER