Ovog vikenda svi u Zagorje!

Ove subote LegendFest u Dvorcu Veliki Tabor, a u nedjelju 5. Bučnica fest u Zagorskim Selima

Drugi ovogodišnji LegendFest održat će se u dvorcu Veliki Tabor u Općini Desinić u subotu 24. kolovoza, a dan kasnije, u nedjelju 25. kolovoza ne smijete propustiti 5. Bučnica Fest u Zagorskim Selima!

Festival LegendFest organizira zagrebačka udruga Val kulture uz potporu Krapinsko–zagorske županije i Turističke zajednice županije te uz podršku Muzeja Hrvatskog Zagorja i Općine Desinić. Središnja tema ovogodišnjeg izdanja festivala su zmajevi, a za sve su posjetitelje pripremljena zanimljiva predavanja, kazališne predstave, radionice, izložbe, glazbene točke te ostale aktivnosti koje će i ove godine biti u ruhu legendi, mitova i starih priča.

LegendFest predstavlja multimedijalan i interaktivan spoj te prikaz hrvatske nematerijalne i materijalne baštine putem različitih izričaja kulture i umjetnosti. Ovaj festival se u proteklih 13 godina pokazao posebno interesantnim djeci koja su ovom prilikom mogla izraziti vlastitu kreativnost uključujući se u likovne radionice ili izvođenje predstava, kroz pripreme sa stručnim voditeljima.

Festival se održava u dvorcu Veliki Tabor koji svojim položajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira Zagorjem već više od pola tisućljeća. Tijekom stoljeća nastale su mnoge legende i priče vezane uz Veliki Tabor, a osobito o čudnom stenjanju za olujnih noći, povorci kostura uoči Svih Svetih, ukletom kaštelanu, bijelim prikazama, ponoćnom lupanju po gradskim vratima, crnom psu, zakopanom blagu, Veroniki Desinićkoj itd. Stoga budite i vi dio ovogodišnjeg LegendFesta, sudjelujte u bogatom programu i postanite dionici u očuvanju hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Ulaz je slobodan, a dodatne informacije možete dobiti i na stranici LegendFest Facebook.

5. Bučnica fest 2019. održava se ove nedjelje u Zagorskim Selima u organizaciji Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela te Općine Zagorska Sela, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko–zagorske županije. Riječ je o gospodarskoj, turističkoj i edukativnoj manifestaciji te natjecanju u pripremanju bučnice, kao i promotivnoj i prodajnoj izložbi proizvoda i jela od buča.

Manifestacija je pokrenuta s ciljem promocije zagorske tradicionalne kuhinje, buče kao vrhunske namirnice i proizvoda od buča te ostale turističke ponude lokalnih zagorskih općina. Na manifestaciji vas očekuje izbor najbolje bučnice, degustacija i ponuda bučnica, sajam domaćih proizvoda, edukativne radionice, demonstracija izrade bučnice, cjelodnevni kulturno–umjetnički program, igraonica za djecu, prigodna ugostiteljska ponuda, vožnja konjskom zapregom, predstavljanje udruga, obrta i starih zanata...

Bučnica fest započinje u 11,00 sati kulturno-umjetničkim programom, svečano otvorenje i proglašenje pobjednika je u 13,00 sati, a program će se odvijati do 21 sat.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER