Križevčani, uključite se u istraživanje inovativnih modela uštede energije!

Kroz EU projekt Redream, Zelena energetska zadruga istražuje mogućnosti dijeljenja energije te pilotira model korištenja solarne energije u kućanstvu, čak i kada nemate mogućnost postaviti solarnu elektranu na svoj krov.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima, Razvojnim centrom i tehnološkim parkom (RCTP) Križevci te Gradskom knjižnicom „Franjo Marković“ poziva građane Križevaca da se uključe u istraživanje modela dijeljenja energije, inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti.

Zainteresirani građani pozvani su saznati više o ovoj prilici na informativnoj radionici koja će se održati u srijedu 24. svibnja, od 17 do 18 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Za uključenje u testiranje i sudjelovanje u radionici prijavite se putem prijavnog obrasca na sljedećoj poveznici.

 

Istraživanje se provodi u sklopu projekta ReDREAM koji Zelena energetska zadruga provodi u suradnji s partnerima iz više europskih zemalja u sklopu programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

„Kroz projekt Redream istražujemo modele dijeljenja energije koji omogućuju korištenje solarne energije i ostvarivanje ušteda na energiji, čak i kada kućanstvo nema mogućnost ugraditi vlastitu solarnu elektranu.” - pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Sudionici će za potrebe istraživanja ostvariti pravo na besplatan pametni uređaj i mobilnu aplikaciju za praćenje proizvodnje i potrošnje električne energije. Pomoću aplikacije moći će simulirati zakup udjela energije proizvedenog iz sunčanih elektrana na križevačkom RCTP-u i Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“. Instalacijom pametnih uređaja, sudionici će pratiti potrošnju električne energije u svom kućanstvu i proizvodnju sunčane elektrane na javnim zgradama. Time će dobiti uvid u uštede koje bi kućanstvo moglo ostvariti kada bi postojala energetska zajednica koja bi omogućila dijeljenje energije između kućanstva i sunčane elektrane na drugom objektu koji je dio zajednice.

„Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže na informativnoj radionici 24. svibnja i saznaju više - ovo je jedinstvena prilika da sudjelujete u razvoju inovativnih rješenja za učinkovitije korištenje energije.” pojasnila je Erica Svetec.

ZEZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

ZEZ: Novim projektima do ušteda energije

Zelena energetska zadruga, društveno poduzeće koje pomaže građanima i javnom sektoru u prelasku na obnovljive izvore energije, u Gradu Varaždinu će tijekom naredne tri godine testirati inovativne modele energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije kroz dva nova projekta u sklopu europskog programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER