„Dobra energija“ dolazi u 10 hrvatskih gradova!

Zelena energetska zadruga kreće na putovanje Hrvatskom tijekom kojeg pomaže razumjeti i iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije

Zelena energetska zadruga kreće na hrvatsku turneju! Od 7. do 18. rujna građani i građanke desetak hrvatskih gradova mogu doznati sve što ih zanima o obnovljivim izvorima energije.

Znate da je solarna energija čudo koje pokreće strojeve, automobile i avione, no ne znate kako je upogoniti u vašem domu? Prepoznajete obnovljive izvore energije kao budućnost, no niste sigurni od kuda s njima krenuti u vašoj lokalnoj zajednici? Ako su vaši odgovori potvrdni, uhvatite ZEZ na turneji „Dobra energija“ u vašem gradu!

Od 7. do 18. rujna 2020. Zelena energetska zadruga (ZEZ) kreće na putovanje Hrvatskom tijekom kojeg će gradovima i građanima pomagati u razumijevanju i korištenju potencijala obnovljivih izvora energije. U dva tjedna putovanja ZEZ će posjetiti čak 10 gradova na kontinentu i obali te se pobrinuti da njihovi građani i građanke saznaju sve što ih zanima o pokretanju energetske revolucije u njihovom domu i lokalnoj zajednici.

Turneja „Dobra energija“ krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu.

• 7. rujna - Varaždin
• 8. rujna - Vrbovec
• 9. rujna - Karlovac
• 10. rujna - Velika Gorica
• 11. rujna - Križevci
• 14. rujna - Jastrebarsko
• 15. rujna - Poreč
• 16. rujna - Pazin
• 17. rujna - Rovinj
• 18. rujna - Pula

U ZEZ-u vjeruju da za snažniji iskorak prema obnovljivim izvorima energije i održivoj budućnosti svi trebamo djelovati zajedničkim snagama. Zato program turneje „Dobra energija“ obuhvaća sve – građane, predstavnike udruga, poduzeća, javnih ustanova i drugih organizacija. Na taj način želi se osigurati da svaka lokalna zajednica uspješno realizira projekte, ideje i poslovne modele prilagođene njenim potrebama i posebnostima.

„Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” - objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

„S nekim smo gradovima već realizirali vrlo uspješne projekte, poput dvije sunčane elektrane financirane od strane građana u Križevcima, a uz osnaživanje lokalne zajednice za više projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu gradova i građana, naša zadruga želi potaknuti pozitivne promjene kroz edukaciju građana i promociju malih sunčanih elektrana za obiteljske kuće.” - izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje.

U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.


DNEVNI PROGRAM TURNEJE:

  • 9-13 sati: ZEZ i predstavnici gradova, organizacija, poduzeća i udruga – Susreti s ključnim lokalnim dionicima kako bi im se pomoglo detektirati mogućnosti i oblikovati projekte obnovljivih izvora energija u njihovom gradu. Tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.
  • 16-19 sati: ZEZ i građani - Građani će imati priliku pogledati solarne panele, baterije i izmjenjivače, vidjeti kako funkcioniraju te dobiti informacije o njihovoj cijeni, načinu instalacije i izbjegavanju birokratskih zavrzlama. Dobit će informacije kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima u Hrvatskoj.

Sve aktivnosti turneje „Dobra energija“ bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

Turneja „Dobra energija“ održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate-KIC, projekta Agrobioheat - Promoting agrobiomass heating in European rural areas financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

ZEZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Velika Gorica postaje „grad dobre energije“

Turneja „Dobra energija“ u četvrtak je stigla u Veliku Goricu koja je na dobrom putu da uskoro postane „grad dobre energije“. Kroz gradske poticaje i projekte omogućit će se izgradnja objekata na kojima su primjenjivi obnovljivi izvori energije poput solarnih panela, a najavljen je i mogući „zeleni popust” na komunalni doprinos prilikom izgradnje takvih objekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER