Križevci: Građani/ke sudjeluju u izradi strategije razvoja grada

Križevčanke i Križevčani participiraju u odlučivanju!

Građani Križevaca neposredno odlučuju o budućnosti svog grada te sudjeluju u izradi nove Strategije razvoja Grada Križevaca za narednih deset godina!

Križevci su među hrvatskim gradovima jedan od predvodnika u zelenoj transformaciji, a mnogi (veći) gradovi mogli bi slijediti njegov primjer! Dovoljno je prisjetiti se inovativnog grupnog ulaganja građana u projekte obnovljivih izvora energije na javnim zgradama „Križevački sunčani krovovi“, no u križevačkoj gradskoj upravi svjesni su da u suočavanju s izazovom klimatskih promjena nisu dovoljna samo tehnološka rješenja, već i široki društveni angažman.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i njegov zamjenik Danijel Šaško s tim su ciljem u petak predstavili digitalnu platformu „Sudjeluj! Križevci“ kojom se želi povećati participacija građana u donošenju politika i određivanju budućnosti grada. Ideja je platforme omogućiti sustavno i transparentno prikupljanje mišljenja i prijedloga građana te ih uključiti u neposredno odlučivanje u donošenju odluka putem javnih e-savjetovanja. Ova digitalna platforma dostupna je od 2. listopada na stranicama sudjeluj.krizevci.hr.

Prvo pitanje koje se građanima/kama putem nove digitalne platforme postavlja kroz javno savjetovanje jest ono o izradi nove Strategije razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine kojom će se definirati razvoj grada u idućih deset godina. Građani prepoznaju potrebe života u gradu te iz prve ruke mogu imati rješenje za izazove s kojima se susreću i oni i gradska uprava.

Pored toga, želja je i da se kroz ovaj proces građani aktivno uključe u osmišljavanje zelenih politika te stoga Grad Križevci poziva sve svoje građanke i građane na uključivanje u javno savjetovanje o novoj Strategiji razvoja svoga grada putem platforme „Sudjeluj! Križevci“ te tako sudjeluju u definiranju razvojne vizije za razdoblje od 2021. do 2030 godine. 

Javno savjetovanje otvoreno je do nedjelje 11. listopada 2020.

Platformom „Sudjeluj! Križevci” nastoji se omogućiti neposredno uključivanje građana u procese upravljanja te pritom osigurati kvalitetnija dvosmjerna komunikacija i jačanje povjerenja između lokalne zajednice i gradske uprave. Platforma je ostvarena u sklopu europske inicijative „Gradovi budućnosti“ kojoj je cilj do 2025. godine, u gradovima uključenima u inicijativu, osigurati temelje dobrog života u područjima stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, mobilnosti, hrane, vode, zelenih javnih prostora, opće sigurnosti i dobrih mogućnosti zapošljavanja.

Grad Križevci dio je inicijative „Gradovi budućnosti“ zajedno sa Sarajevom, Skopjem, Mariborom i Nišom. Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom kao EIT Climate-KIC partnerom i lokalnom energetskom zadrugom KLIK.

Grad Križevci / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER