Križevci: Građani/ke sudjeluju u izradi strategije razvoja grada

Križevčanke i Križevčani participiraju u odlučivanju!

Građani Križevaca neposredno odlučuju o budućnosti svog grada te sudjeluju u izradi nove Strategije razvoja Grada Križevaca za narednih deset godina!

Križevci su među hrvatskim gradovima jedan od predvodnika u zelenoj transformaciji, a mnogi (veći) gradovi mogli bi slijediti njegov primjer! Dovoljno je prisjetiti se inovativnog grupnog ulaganja građana u projekte obnovljivih izvora energije na javnim zgradama „Križevački sunčani krovovi“, no u križevačkoj gradskoj upravi svjesni su da u suočavanju s izazovom klimatskih promjena nisu dovoljna samo tehnološka rješenja, već i široki društveni angažman.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i njegov zamjenik Danijel Šaško s tim su ciljem u petak predstavili digitalnu platformu „Sudjeluj! Križevci“ kojom se želi povećati participacija građana u donošenju politika i određivanju budućnosti grada. Ideja je platforme omogućiti sustavno i transparentno prikupljanje mišljenja i prijedloga građana te ih uključiti u neposredno odlučivanje u donošenju odluka putem javnih e-savjetovanja. Ova digitalna platforma dostupna je od 2. listopada na stranicama sudjeluj.krizevci.hr.

Prvo pitanje koje se građanima/kama putem nove digitalne platforme postavlja kroz javno savjetovanje jest ono o izradi nove Strategije razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine kojom će se definirati razvoj grada u idućih deset godina. Građani prepoznaju potrebe života u gradu te iz prve ruke mogu imati rješenje za izazove s kojima se susreću i oni i gradska uprava.

Pored toga, želja je i da se kroz ovaj proces građani aktivno uključe u osmišljavanje zelenih politika te stoga Grad Križevci poziva sve svoje građanke i građane na uključivanje u javno savjetovanje o novoj Strategiji razvoja svoga grada putem platforme „Sudjeluj! Križevci“ te tako sudjeluju u definiranju razvojne vizije za razdoblje od 2021. do 2030 godine. 

Javno savjetovanje otvoreno je do nedjelje 11. listopada 2020.

Platformom „Sudjeluj! Križevci” nastoji se omogućiti neposredno uključivanje građana u procese upravljanja te pritom osigurati kvalitetnija dvosmjerna komunikacija i jačanje povjerenja između lokalne zajednice i gradske uprave. Platforma je ostvarena u sklopu europske inicijative „Gradovi budućnosti“ kojoj je cilj do 2025. godine, u gradovima uključenima u inicijativu, osigurati temelje dobrog života u područjima stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, mobilnosti, hrane, vode, zelenih javnih prostora, opće sigurnosti i dobrih mogućnosti zapošljavanja.

Grad Križevci dio je inicijative „Gradovi budućnosti“ zajedno sa Sarajevom, Skopjem, Mariborom i Nišom. Projekt se provodi u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom kao EIT Climate-KIC partnerom i lokalnom energetskom zadrugom KLIK.

Grad Križevci / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER