Gradonačelnik Križevaca izabran u Upravni odbor europskog udruženja Energetski gradovi

Križevci su izvrstan primjer kako i mali gradovi mogu biti lideri energetske tranzicije

Grad Križevci je u kratkom vremenu postao europski primjer dobre prakse, prije svega kroz uključivanje građana u prvu kampanju grupnog ulaganja u javne energetske projekte.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn izabran je u Upravni odbor europskog udruženja Energetski gradovi (eng. Energy cities) te se tako našao u društvu gradonačelnica/ka i zamjenica/ka gradonačelnica/ka gradova poput Pariza, Heidelberga, Leuvena, Nantesa, Liegea, Valencije.

„Ovo je veliko priznanje za Grad Križevce i potvrda našeg truda da postanemo energetski neovisan grad. Član smo ove mreže od prošle godine, što potvrđuje da se naša vizija koju imamo u kratkom roku prepoznala na europskoj razini“, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Energy cities je mreža od 1.000 lokalnih uprava iz 30 zemalja Europe, a Križevci su sad postali jedan od 11 članova Upravnog odbora. Energy Cities želi radikalnu transformaciju energetskih sustava i politika, dajući građanima moć oblikovanja decentralizirane i obnovljive budućnosti energije kroz pokretanje dijaloga i stvaranje povjerenja između građana, lokalnih čelnika i EU i nacionalnih institucija kako bi ubrzali energetsku tranziciju u Europi.

Grad Križevci je u kratkom vremenu postao europski primjer dobre prakse, prije svega kroz uključivanje građana u prvu kampanju grupnog ulaganja u javne energetske projekte. Gradonačelnik Rajn vjeruje da svojim iskustvom može doprinijeti u mreži energetskih gradova, prije svega pomoći drugim manjim gradovima na putu tranzicije.

„Sudjelovanje u Upravnom odboru će sigurno doprinijeti gradu na našem putu energetske i klimatske tranzicije, kroz kreiranje europskih politika zajedno sa drugim gradovima u mreži, no omogućit će nam i stvaranje novih partnerstva i da učimo još više od drugih gradova“, rekao je gradonačelnik Rajn.

Grad Križevci su već i dio europske mreže EIT Climate KIC gdje sudjeluju u inicijativi „Gradovi budućnosti jugoistočne Europe“ zajedno s 15 drugih europskih gradova, pionira u klimatskoj transformaciji i prilagodbi klimatskim promjenama.

„Želja nam je i kroz ovaj vid partnerstva upoznati naše građane s mogućnostima transformacije u energetski neovisan grad u čemu će oni imati najviše koristi. Potaknuti i mijenjati građansku svijest o potrebi samodostatnosti jedan je od načina kako pokrenuti zeleno gospodarstvo kako bi od njega korist imala čitava zajednica“, zaključuje Mario Rajn.

O važnosti ove inicijative govori i podatak kako je na jučerašnjoj konvenciji bila prisutna i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme gospođa Elisa Ferreira koja je potvrdila odlučnost Europske komisije i njezine predsjednice Ursule von der Leyen za neodložnu potporu zelenim politikama.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER