Stoljetnoj piniji s opatijske Slatine udahnut novi život

Opatija će dobiti prvi hotel za kukce i male životinje

U opatijskoj Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ je povodom Dana planeta Zemlje, uz „Empatiju za Opatiju“, održana prezentacija projekta „Novi život stoljetne pinije“, izvijestili su iz Grada Opatije.

Nakon što je utvrđeno da stoljetnoj piniji u perivoju kod fontane na Slatini više nema spasa, na inicijativu Opatijaca – izv. prof. art. Darije Žmak Kunić i doc. art. Sanjina Kunića, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci osmislili su projekt „Novi život stoljetne pinije“. Projekt je realiziran uz potporu Grada Opatije i tvrtke Parkovi d.o.o. te u suradnji s Osnovnom školom „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, Prirodoslovnim muzejom Rijeka i tvrtkom Drvenjača d.o.o. Fužine.

Rezultat projekta je osnivanje novog izbornog kolegija na Akademiji: Ekološka skulptura i objekt A/B- umjetničko oblikovanje u kontekstu prirodoslovlja, zaštite okoliša i društvenog utjecaja.

Prvi opatijski hotel za kukce i petnaestak gnjezdilišta za ptice i šišmiše

Od osušenog drva stoljetne pinije na opatijskoj Slatini tako je primjenom obrazovne metode društveno korisnog učenja osmišljeno i izrađeno više od 15 rješenja gnjezdilišta za ptice i šišmiše, kao i prvi opatijski hotel za kukce koji će se, kako je planirano, u okoliš škole postaviti u rujnu ove godine. Nastambe će biti postavljene i u Parku Margarita, a skulpture nastale od pinije već su postavljene u Parku lovora na Kantridi.

„Učenici, studenti i svi uključeni su na ovom primjeru pokazali kako naši svakodnevni izbori, pa i oni umjetnički, utječu na okoliš, biološku raznolikost i zdravlje ljudi. Svi sudionici potaknuti su da štite svoj okoliš primjenjujući elemente održivih umjetničkih i obrazovnih praksi“, ističu u Gradu Opatiji.

Učenici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ zajedno su sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti izradili prijedloge nacrta prvog hotela za kukce u Opatiji, kao i rješenja za gnjezdilišta za šišmiše, kukce i ptice. Za njih su u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci održana predavanja biologa dr. sc. Boštjana Surine i ravnateljice dr. sc. Željke Modrić Surine. U suradnji s učiteljicom Ivanom Uremović Gašić, studenti Tonka Špoljar i Tin Andonovski su, uz pomoć mentorice Darije Žmak Kunić, izradili promotivnu stop-animaciju prema literarnom predlošku „Tigiji i spletka duha Pohlepića“ (autorice Nikoline Bošnjak).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Predavanje Boštjana Surine: „Bioraznolikost u gradu“

U suradnji udruge Drugo more i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ovog četvrtka 23. ožujka s početkom u 19 sati u velikoj dvorani riječke Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se predavanje biologa dr. sc. Boštjana Surine pod nazivom „Bioraznolikost u gradu“.

Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

Razgovor između vizualnog umjetnika Igora Eškinje i biologa Boštjana Surine (Prirodoslovni muzej Rijeka) održat će se u sklopu programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka), u četvrtak 16. srpnja u 20 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER